Hlavní obsah

Národní park Křivoklátsko se odkládá. Proces by měl začít až v září

Foto: Mapy.cz/Rostislav Hudec, Seznam Zprávy

Ministerstvo životního prostředí chce část Křivoklátska prohlásit za národní park.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí po kritice starostů odložilo zahájení procesu vyhlašování Národního parku Křivoklátsko. Původně k němu mělo dojít 9. června.

Článek

Ministerstvo životního prostředí chtělo už za několik dní zahájit proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko. Na poslední chvíli ale od záměru upustilo.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodla určit datum oficiálního zahájení procesu vyhlašování Národního parku Křivoklátsko tak, aby se vytvořil prostor pro plnohodnotné zapojení obcí (a všech ostatních účastníků) bez uvedených komplikací, s dostatečným prostorem i po komunálních volbách – tedy v září 2022,“ napsala v pondělí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) starostům v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Důvodem jsou podle šéfky resortu stížnosti starostů z místních obcí na to, že by se projednávání muselo podle zákona uskutečnit během léta, kdy „zastupitelstva fungují jen omezeně“ a navíc „těsně před komunálními volbami“.

Díky posunutí termínu podle ní dojde k „vyjasnění zbývajících otázek“.

„Bereme to jako malý úspěch, ale cesta bude ještě dlouhá. Za ten čas navíc jsme rádi,“ okomentovala rozhodnutí starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová (Sdružení nezávislých kandidátů).

Foto: Ministerstvo životního prostředí

Mapa plánovaného národního parku na Křivoklátsku

Výzva od 30 starostů

K odložení procesu, který měl začít 9. června, vyzvalo vládu více než 30 starostů. Chybí podle nich relevantní a podrobné podklady. Zároveň se místní obávají přílivu turistů, na který nejsou obce připraveny. Dosavadní ochrana území je podle nich navíc funkční.

S tím ale Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí.

„Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je logickým vyústěním dlouholetých snah ochrany přírody zajistit tomuto přírodně bohatému území plnohodnotnou ochranu, kterou nelze v rámci vyhlášené chráněné krajinné oblasti dlouhodobě garantovat,“ zopakovala v pondělním dopisu Hubáčková.

A dodala, že současný návrh zahrnuje pozemky státu a až na jednu výjimku se vyhýbá zástavbám. „Bere tedy maximální možný ohled na zájmy obcí, na jejichž katastru má ležet.“

Vyhlášení národního parku Křivoklátsko je součástí programového prohlášení vládní koalice. Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby se národním parkem stalo nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti.

Reklama

Doporučované