Hlavní obsah

Nejstarší tuzemský chov anglických plnokrevníků v Napajedlech zřejmě skončí

Foto: Dalibor Glück , ČTK

Hřebčín v Napajedlech na Zlínsku v lednu 2021, když se tam narodilo hříbě.

Reklama

Chov koní v hřebčíně v Napajedlech na Zlínsku, který měl nejstarší tuzemský chov anglických plnokrevníků, zřejmě skončí. Na sociálních sítích se objevily informace o ukončení činnosti hřebčína a odvozu koní.

Článek

Bývalá ředitelka hřebčína Margita Balaštíková, která je poslankyní za ANO, dnes řekla pro ČTK, že má informace o tom, že se koně z hřebčína odváželi. Jaká bude budoucnost chovu, ale neví.

Hřebčín vlastní otrokovická společnost Sygnum, její jednatelka dnes nekomunikovala. Internetové stránky hřebčína jsou v rekonstrukci, na telefon nikdo nereaguje.

Hřebčín vznikl v Napajedlech zásluhou Aristida Baltazziho v roce 1886. Dlouhá léta byl nejúspěšnějším chovatelem anglických plnokrevníků v České republice. V roce 1992 byl státní podnik privatizován, vznikla akciová společnost Hřebčín Napajedla.

Balaštíková hřebčín vedla v letech 2006 až 2013. Chov se podle ní utlumoval a soukromí majitelé se nezaměřili na rozvoj, historické budovy v hřebčíně také potřebují investici.

„Chov koní je finančně náročný a není výdělečný. Stát neměl privatizaci nikdy dovolit. Stát by si měl říci, že jsou činnosti, které si nechá, protože souvisí s historií země. Když už to někdo koupil, tak to měl být někdo, kdo má dostatek peněz a má to srdce je dát do něčeho takového, co je rodinné stříbro země,“ uvedla Balaštíková. „Je to obrovské zklamání z toho, co se stalo a jak to dopadlo.“

Majitelé hřebčína v roce 2020 prezentovali vedení města záměr postavit na travnatých výbězích nízkopodlažní bytové domy. Psaly o tom tehdy i Seznam Zprávy. Někteří obyvatelé proti tomu totiž protestovali a obávali se konce chovu koní. Jednatelka Miroslava Kotačková však tehdy tvrdila, že příjmy z pronájmu bytů pomohou udržet chov koní.

V hlavním hřebčíně tehdy měly zůstat pouze zimní stáje, koně se měli na pastevní sezonu stěhovat do jiné lokality a pastviny u hřebčína mohly být využity pro stavbu domů. Nutná však byla změna územního plánu města, která se dosud nestala. ČTK to dnes potvrdila Balaštíková i místostarosta Napajedel Antonín Trňák (Napajedelské fórum - ANO).

Trňák dnes pro ČTK řekl, že se na vedení města obrací spousta lidí s dotazem, jaký bude osud hřebčína. „My to bohužel nevíme, jde o soukromou společnost. Je mi to však líto, Napajedla, to je hřebčín,“ uvedl místostarosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované