Hlavní obsah

Noc kostelů překoná rekord, zapojí se víc než 1800 chrámů a modliteben

Foto: CzechTourism, Ladislav Renner, Seznam Zprávy

Akce letos cílí i na Santiniho stavby, k nimž patří i klášterní bazilika ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Jubilejní 15. ročník Noci kostelů se koná v pátek 2. června 2023. Až do nočních hodin budou lidem zdarma otevřené stovky kostelů a jejich běžně nepřístupné části. Konat se budou i mše, koncerty či ochutnávky jídla a nápojů.

Článek

Historické i moderní kostely, velké chrámy i malé kaple a modlitebny, sakristie a zvonice nebo krypty a klášterní zahrady. Při Noci kostelů, v Česku pořádané po vzoru Rakouska, si lze prohlédnout slavné i méně známé stavby spojené s různými křesťanskými církvemi. Někde se otvírá už odpoledne, jinde navečer, otevřeno je pak na většině míst dlouho do noci.

Do akce, která loni nalákala více než 400 tisíc lidí, se letos přihlásil rekordní počet kostelů a dalších prostor – je jich více než 1800. Připraveno je v nich přes 7600 programů. Noc kostelů tak opět potvrdila trend stále rostoucí popularity.

Vedle osobních návštěv se některé akce živě streamují na internet, na webových stránkách události jsou k dispozici také virtuální prohlídky církevních objektů.

Akce má i vlastní mobilní aplikaci, na Nečtinsku či Manětínsku jsou přihlášené stavby propojené speciálními cyklotrasami.

Letošní ročník bude na řadě míst zaměřený na stavby architekta barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho, od jehož narození letos uplyne 300 let.

Seznam Zprávy připravily výběr z programu ve městech a regionech, kde je akce nejpopulárnější.

Praha a okolí: Staroměstská radnice či kostel u Želivky

V Praze je přihlášeno více než 150 kostelů a dalších objektů. Prohlédnout si lze například zvony v katedrále svatého Víta, kaple ve Valdštejnském paláci či ve Staroměstské radnici, funkcionalistický Husův sbor na Vinohradech nebo málo známou kubisticko-secesní Betlémskou kapli na Žižkově. Pražský arcibiskup Jan Graubner zahájí letošní Noc kostelů v 17.45 hodin požehnáním v kostele Panny Marie a svatého Kajetána v Nerudově ulici.

Novými varhanami se může pochlubit moderní chrám Krista Spasitele a komunitní centrum na Barrandově od architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause, který získal ocenění Stavba roku 2021. Po rekonstrukci je dřevěná svatyně Československé církve evangelické v Braníku, jejíž část navrhl „šumný architekt“ David Vávra. Poprvé se představí SafePoint v Karlíně, prostor Církve adventistů sedmého dne v podkroví bývalé zimní synagogy karlínské židovské obce.

Okolí Prahy

K novinkám v okolí Prahy patří výjimečně zpřístupněný kostelík svatého Petra a Pavla v Borovsku–Bernarticích v ochranném pásmu přehrady Želivka. Po rekonstrukci je chrám svatého Prokopa v Sázavském klášteře, Stará Boleslav ukáže opravený kostel Panny Marie nebo nově restaurované nástěnné malby v kostelíku svatého Klimenta.

Brno a okolí: varhany, palačinky a Santiniho stavby

V Brně se účastní přes 50 kostelů a dalších objektů. Na programu jsou třeba varhanní koncerty v katedrále Petra a Pavla, prodej palačinek v Blahoslavově domě Českobratrské církve evangelické či prohlídka kaple v Psychiatrické nemocnici. K výročí astronoma Mikuláše Koperníka se koná přednáška v kostele svaté Máří Magdaleny.

Na místě zaniklého kostela svaté Barbory v Zahradách pod Petrovem se budou konat koncerty či výstava o sakrálních stavbách Jana Blažeje Santiniho na území brněnské diecéze. V areálu bývalého kláštera Voršilek v Josefské ulici se lze dozvědět informace o archeologickém průzkumu a připravované rekonstrukci.

Nově otevřená bude kaple svatého Cyrila a Metoděje v Církevním domově mládeže Petrinum. Mimořádně zpřístupněný bude kostel svaté Máří Magdaleny v Masarykově ulici, který v blízké budoucnosti čekají opravy.

Brněnská diecéze mimo město

Na území Brněnské diecéze mimo Brno se do programu zapojí několik Santiniho staveb, třeba kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou, kostel s klášterem v Rajhradě nebo chrám Jména Panny Marie ve Křtinách.

Z dalších akcí lze upozornit na poutní trasu ve světle svící ke kapli Nejsvětější Trojice nad Rosicemi, interaktivní program oživené historie zaniklého kostela svatého Jakuba u zámku ve Slavkově nebo programy v nedávno rekonstruovaném chrámu svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Ostrava: chorály či ochutnávka mešních vín

Program v Ostravě zahrnuje asi 30 kostelů a dalších prostor. Jednou z hlavních akcí bude společná modlitba za město v katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě, na níž se sejdou představitelé různých církví. V evangelickém Kristově kostele v Moravské Ostravě se uskuteční přehlídka farářského oblečení nebo koncert pěveckého sboru Chorus Ostrava, který předvede spirituály, úpravy lidových písní či skladby současných autorů.

Kostel Panny Marie v Hrabůvce bude hostit ochutnávku mešních vín a povídání o varhanách. Na náměstí Svatopluka Čecha v Přívozu bude připravené kino s krátkými filmy, výtvarný ateliér a koncerty pedagogů a studentů Janáčkovy konzervatoře. V kostele svatých Františka a Viktora v Hrušově si lze poslechnout ze záznamu recitál Marie Rottrové, která ve stejném prostoru vystoupila koncem května.

Olomouc: Červený kostel a utajená kaple

V Olomouci se do Noci kostelů zapojí přes 30 kostelů a dalších míst. Očekává se velká návštěvnost díky tomu, že ve stejný den začíná akce Svátky města. Slavnostní zahájení Noci kostelů, spojené s koncertem Konzervatoře Evangelické akademie, se koná v čerstvě opraveném Červeném kostele. Ten do nedávna sloužil jako sklad knih Vědecké knihovny Olomouc a nyní bude fungovat jako kulturní prostor.

Poprvé se do akce zapojí bývalá jezuitská kaple Sodality Panny Marie. Patří do utajeného prostoru v armádním správním archivu, proto bude do ní vstup jen po skupinách.

Podobně omezený vstup je nutné očekávat v málo známé řeholní kapli Milosrdných sester svatého kříže v Arcibiskupským paláci, kam se veřejnost dostane po dlouhých 10 letech. Novinkou bude i nově vysvěcená kaple Sestoupení Ducha Svatého v kněžském semináři, kterou využívá řeckokatolická farnost.

Historie a význam Noci kostelů

Křesťanská akce Noc kostelů má ukázat kostely jako důležitou součást společenského života, předvést rozmanitost církví, ale i architekturu, umění a hudbu. Účastní se jí řada různých církevních organizací, které se dobrovolně přihlásí.

Jako hromadná akce vznikla v Rakousku v roce 2005, po několika letech se rozšířila do Brna a odtud pak po celém Česku. V některých německých městech se konala už od 90. let minulého století.

Během uplynulých ročníků se v tuzemsku zapojilo více než tisíc kostelů, kaplí, modliteben a sborů, které otevřely dveře až 400 tisícům návštěvníků. V minulosti byl součástí například i pojízdný kostel v podobě tramvaje nebo plovoucí kostel na pontonu.

Kompletní program najdete na www.nockostelu.cz.

Reklama

Doporučované