Hlavní obsah

Nová škola klidně bez plotu. Kritici se obávají o bezpečí dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Každá škola už nebude muset být za plotem. Ilustrační foto.

Reklama

Z nové hygienické vyhlášky vypadne povinnost stavět kolem školních pozemků ploty. Kritici varují, že to může ohrozit děti. Hygienici ale uklidňují, že pouze čistí legislativu. Oplocení řeší jiná vyhláška.

Článek

Na ploty kolem škol jsme si zvykli. Ostatně je vyžadovala také hygienická vyhláška. A to především kvůli bezpečnosti dětí – pozemek tak nikdo jednoduše neopustil a také na něj nemohl jen tak někdo vstoupit.

Toto opatření ale z hygienické vyhlášky zmizí. Původní předpis nahradí nová verze, která právě míří do připomínkového řízení a vstoupit v platnost by mohla patrně v říjnu.

Jenže se proti tomu zvedla i značná kritika. Takto benevolentní přístup kritizuje část škol a odborníků, například Unie školských asociací nebo Asociace předškolní výchovy.

„Absence oplocení pozemku mateřské školy může vést k tomu, že dítě samo opustí prostor MŠ, což ho může ohrozit na životě,“ varuje za spolek Pedagogická komora jeho předseda Radek Sárközi.

Podle něj je třeba si uvědomit, že například v mateřské škole může mít jedna učitelka na starosti až 28 dětí. „Plot rovněž chrání areál MŠ před vniknutím psů nebo nepovolaných osob v době, kdy si děti hrají na zahradě i ve večerních hodinách,“ dodává.

Ploty jen tam, kde jsou potřeba

Hygienici ale uklidňují, že v případě oplocení pozemků se vůbec nic nemění. Pouze se odstraňuje duplicita v předpisech.

„Náš striktní požadavek oplotit pozemek byl trošku kontraproduktivní. Zřizovatel by totiž musel oplotit i třeba přístupový chodník, který je rovněž pozemkem školy,“ vysvětluje hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Oplocení pozemků řeší i nadále příbuzná vyhláška o obecných požadavcích na využívání území. Bez plotu se tak ani do budoucna neobejde pozemek, který je třeba chránit před vstupem neoprávněných osob.

Co z vyhlášky nově vypadne

Příklady povinností, které nová vyhláška už nebude vyžadovat:

  • Povinné umyvadlo ve třídě,
  • jeden záchod na 20 dívek a jeden pisoár na 20 chlapců,
  • nutné malování jedenkrát za tři roky,
  • oplocení kolem pozemku,
  • striktně daná venkovní i vnitřní plocha na jednoho žáka.

To tedy podle hygieniků znamená, že se bude u nových škol individuálně řešit, jestli v případě jejich pozemků takové riziko hrozí. Bez plotů by se teoreticky těžko obešly školy ve městě, naopak některá zařízení na venkově by je mohla oželet.

„Když budete mít školu nebo školku někde na vsi, kolem které například přímo nevede ani silnice, a děti využívají i přilehlý les nebo louku, proč by se tam dělal plot, když tam nikdo cizí nevnikne?“ ptá se řečnicky Svrčinová.

Pokud také ředitel bude chtít zamezit tomu, aby na školní hřiště chodili ve večerních hodinách cizí osoby, plot může nechat zbudovat.

Nová hygienická vyhláška celkově rozvodňuje doposud striktně dané limity například na počet toalet, umyvadel nebo plochy na jednoho žáka.

Naopak se budou výrazně zpřísňovat nároky na osvětlení nebo cirkulaci vzduchu. Hygienici plánují, že každá škola bude muset měřit koncentraci oxidu uhličitého ve třídách, aby nedocházelo k překročení limitů. Povinnost školám nařídí úprava vyhlášky o hygienických limitech. Ministerstvo zdravotnictví ale počítá s tím, že na splnění nové povinnosti dostanou zřizovatelé čas v horizontu několika let.

Reklama

Doporučované