Hlavní obsah

O hladu v obří frontě. Zoo čelí kritice za zavřené restaurace

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

V brněnské zoo panuje napjatá nálada kvůli personálním změnám i nové koncepci občerstvení.

Reklama

Zoologická zahrada v Brně čelí kritice kvůli zavřeným restauracím a občerstvení. Většina stánků začne fungovat teprve v červnu. V městské organizaci je dusno, dva bývalí zaměstnanci na vedení podali žalobu.

Článek

Do brněnské zoologické zahrady míří o víkendech tisíce lidí. Pokud se tam ale chtějí občerstvit, musejí udržet nervy na uzdě a vystát si dlouhé fronty.

Zavřená je nejen většina restaurací v areálu, ale i menší stánky. Ty zbylé při náporu návštěvníků nestíhají.

Příspěvková organizace města totiž až v těchto dnech vybírá nové provozovatele občerstvení. Lepší nabídka má být k dispozici teprve v červnu, v rozjeté sezoně.

„O víkendu přijde třeba čtyři a půl tisíce lidí. Je to, jako byste při zápase hokejové Komety otevřel jediný stánek s párky. Lidé by vás tam ušlapali. Stejnou situaci zažíváme tady,“ řekla Seznam Zprávám jedna z obsluhujících, která si z obavy o budoucnost podniku nepřála uvést jméno.

„V zoo teď panují problematické vztahy,“ doplnila.

Jediná větší restaurace U Žiraf, která zůstává v provozu, navíc nepřijímá platební karty. Třeba v pondělí během státního svátku tam odpoledne v zástupech čekaly desítky lidí.

„Zvládáme to těžko. Někteří návštěvníci sprostě nadávají. Proč nefungují další občerstvení? To se zeptejte vedení,“ sdělil jeden z obsluhujících.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Jedno z mála občerstvení, která fungují, je při náporu návštěvníků o víkendech a svátcích přetížené.

Návštěvníci si všímají, že je zoo v přerodu. „S malým dítětem jsem si přinesla spoustu jídla. Hodně věcí je tu zavřených. Nějak mě to nepřekvapuje. Spíš mi vadí, že se stále nedá platit kartou,“ komentovala současný stav čtyřiadvacetiletá Eliška, která do zoo přišla s dvouletým synem.

Někteří z návštěvníků si také stěžují na sociálních profilech zoo.

Opravdu dobrá zoo

Změna provozovatelů souvisí s novou koncepcí zahrady. Nová ředitelka Radana Dungelová, která loni po 25 letech vystřídala ve funkci Martina Hovorku, chce zajistit pestřejší a hlavně zdravější nabídku jídel.

„Naší dlouhodobou vizí je probouzet v lidech sounáležitost s přírodou a podněcovat v nich snahu chránit její rozmanitost. Chceme dělat opravdu dobrou zoo a kvalitní služby včetně stravování pro návštěvníky k tomu bezpochyby patří. Proto už na letošní sezonu hledáme nové nápadité provozovatele restaurace, bistra i stánků s občerstvením, kteří se nezaleknou výzev,“ uvedla už dříve.

Proč však zoo ve spolupráci s brněnským magistrátem nevybrala nové provozovatele třeba na přelomu roku, není jasné. „Museli jsem vypořádat staré smlouvy, dodržet všechny lhůty při výpovědích a při následném vypisování výběrového řízení jsme se řídili stanoveným postupem, který je nutné dodržet vzhledem k tomu, že jsme příspěvková organizace města,“ uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

„Snažili jsme se postupovat bez zbytečných prodlev, abychom už během června, tedy před největším náporem návštěvníků, měli vše vyřešené.“

+5

Organizačně zahrada spadá pod magistrátní odbor životního prostředí. „Je potřeba říct, že ne všichni provozovatelé se soutěží znovu. Kde panovala spokojenost, nemáme důvod nepokračovat v kontinuální službě. U ostatních záleželo, jak měli nastavené smlouvy. Postupovali jsme tak, abychom co nejrychleji dokázali vysoutěžit nového provozovatele,“ sdělil náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Jak redaktor Seznam Zpráv zjistil od provozovatelů, někteří měli smlouvy nastavené na neurčito s dvouměsíční výpovědní lhůtou. O ukončení nájmu se část z nich dozvěděla teprve v únoru, na prahu nové sezony. „Jedna věc je, co říkají provozovatelé, druhá věc je skutečnost. K mému vědomí zoo postupovala nejrychlejším způsobem,“ trvá na svém náměstek.

Zoo o změnách v občerstvení informovala na sociálních sítích i webu v dubnu. „Využili jsme k tomu prostředků cílených na různé cílové skupiny, které máme k dispozici, a to s dostatečným předstihem,“ prohlásil mluvčí Vaňáč.

V areálu zahrady nicméně detailnější informace chybějí. Ještě začátkem týdne visely na zabedněných stáncích neaktuální cedule, že je zavřeno do 31. března. Po dotazech redakce zmizely. „Pokud byly na stáncích nápisy umístěné před obdobím nízké sezony, kdy jsou mimo provoz, byly už odstraněny,“ doplnil mluvčí.

Zpoždění klíčové investice

V přestavbě je také řada výběhů pro zvířata. Týká se to třeba expozice lachtanů, částí Tropického království, ale také klíčové investice zoo –⁠ přestavby pavilonu šimpanzů.

Tříetapová stavba za více než sto milionů korun postrádá šest let po zahájení stále to hlavní –⁠ šimpanze. Nechovnou tříčlennou skupinu musela zoo přesunout do Hodonína.

Poslední etapa za 78 milionů korun, zahrnující vnitřní expozici šimpanzů, začala loni v srpnu. „Bude hotová za dva roky,“ upřesnil náměstek Suchý.

Stavbu zdrželo covidové zmražení některých investic. Návštěvníci tak mohou po desítkách schodů vystoupat do rozlehlého venkovního výběhu. Tam je zatím jen dětské hřiště.

Jak zoo uvedla v dřívějších tiskových zprávách, návštěvníci mohou absenci opic vyřešit tím, že si sami zahrají na lidoopy. „Já se tam ani nedostala. Výtah ještě nefunguje. Jsem tu po dvou letech. Vždycky mi tu přijde, že je řada věcí zavřená. Tím, že jsme v kopcích, je tu všude hodně schodů. Pražská nebo zlínská zoo jsou úplně jiný level,“ uvedla návštěvnice Eliška.

Na nový výběh čeká také medvědice Cora, která odchovala 5 mláďat. Chovná skupina patřila k největším lákadlům zoo. Po úhynu samce Umcy medvědice osiřela.

Úpravy expozice mají souviset s novým vstupem do zoo. Vedení města jej slibuje už deset let. „Nový vstup a související expozice jsou vlajkovou lodí zahrady. Rádi bychom v dohledné době začali projektovat. Pracujeme na zadávací dokumentaci,“ dodal Suchý.

V zoo panuje napjatá personální situace. Jak už Seznam Zprávy informovaly, dva bývalí zaměstnanci na vedení podali žalobu. Namítají, že na konci loňského roku dostali výpověď neprávem. Oblastní inspektorát práce uvedl, že vedení porušilo právní předpisy, zoo podala námitky. Tvrdí, že pouze zrušilo nadbytečné pozice.

Nová ředitelka má podporu vedení města. „Kroky paní ředitelky jsou logické a směřují k dlouhodobé koncepci rozvoje zoo, která jí do značné míry chyběla,“ řekl Suchý. Podle něj má přibýt zvířat, aby se návštěvníci hned od vstupu do zoo měli na co koukat.

Nyní musí na Mniší horu pěšky vystoupat několik stovek metrů, než se dostanou k prvním expozicím či turistickému vláčku.

Reklama

Doporučované