Hlavní obsah

O rodičovský příspěvek se už žádá online. Podívejte se, jak na to

Foto: Shutterstock.com

Nově lze zcela digitálně zažádat o rodičovský příspěvek (ilustrační snímek).

Reklama

Dvě minuty času, během kterých lidé převážně jen potvrdí informace, které si systém sám dohledá. Ministerstvo práce a sociálních věcí ukázalo, jak plně digitalizovalo žádost o rodičovský příspěvek, a rodiče tak už nemusí na úřad.

Článek

Zhruba patnáctkrát kliknout na počítači by mělo nově stačit k zažádání o rodičovský příspěvek, bez nutnosti vytisknout jediný papír.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zastupující generální ředitel Úřadu práce Karel Trpkoš veřejnosti představili novou a zcela digitalizovanou podobu žádosti o rodičovský příspěvek.

„Je to o komfortu. Nenecháme vás udělat chybu. Některé volby jsou omezené na základě dat, která si o vás načteme. Chceme, aby uživatel nemusel řešit, jestli podal žádost správně,“ shrnul hlavní výhody modernizovaného systému ředitel Úřadu práce.

„Už to funguje, máme už zhruba stovku žádostí o rodičovský příspěvek. Na žádost se můžete kdykoliv podívat i po odeslání,“ dodal Karel Trpkoš

Žádat lze přes portál jenda.mpsv.cz, který má postupně zastřešovat všechny zdigitalizované dávky.

Ministr práce Marian Jurečka mluví o tom, že se Úřad práce dostává na úroveň 21. století a toho, jak by měl stát umět komunikovat s občany. „Systém umožňuje udělat každé tři měsíce změnu ve výši čerpání,“ vyzdvihl ministr jednu z funkcí.

Projděte si průvodce online žádostí o rodičovský příspěvek s komentářem Karla Trpkoše, který zároveň působí jako vrchní ředitel pro digitalizaci na MPSV:

Osm kroků k rodičovskému příspěvku

Prvním krokem je nutné ověření totožnosti žadatele. Možností je hned několik, včetně bankovní identity. Ve zkratce jde o digitální podobu předložení občanského průkazu na úřadě.

„Musíte se autorizovat. Tento princip budeme držet, nehodláme zavádět jiný už i proto, že takto chce stát do budoucna fungovat,“ vysvětlil Karel Trpkoš.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Prvním předkrokem je digitální ověření identity. Nejběžnějším způsobem je ověření skrze přihlášení do bankovnictví, tedy prostřednictvím bankovní identity.

Druhý krokem je udělení souhlasu ohledně poskytnutí základních údajů, jako je jméno, příjmení či datum a místo narození, z aplikace, přes kterou ověřil člověk svou identitu.

Karel Trpkoš zmiňuje, že celý portál Jenda je koncipovaný jako klientská zóna, která by do budoucna měla fungovat jako vstupní brána pro komunikaci ohledně dávek.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Je potřeba udělit souhlas se zpracováním dat.

„Když bych měl dát příklad, tak během čtvrtletního dokládání k čerpání dávek se zde dozvíte, že je potřeba například doložit příjem,“ říká zastupující generální ředitel Úřadu práce.

Třetím klikem je pak v klientské zóně samotná žádost o rodičovský příspěvek.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Třetí krok – samotná žádost o rodičovský příspěvek.

V úvodu systém přehledně zopakuje základní podmínky, které žadatel musí splnit, aby na rodičovský příspěvek mohl dosáhnout. Tedy zejména to, že lze žádat o 300 tisíc korun na dítě a 450 tisíc na vícerčata do čtyř let jejich věku.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Informace o podmínkách, které je nutné splnit k žádosti o rodičovský příspěvek.

Následně je nutné schválit načtení dat, která si stát může sám obstarat. „Pro rodičovský příspěvek jsou klíčová data od České správy sociálního zabezpečení, ptáme se ale komplexně i na data ze základních registrů. Proto tam je tato otázka. Můžete říct i to, že nechcete,“ říká s Karel Trpkoš, podle kterého pak žádost není tak komfortní.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Povolení předvyplění žádosti o rodičovský příspěvek.

V dalším kroku by se už měla automaticky nahrát data o dítěti, na které chce žadatel pobírat rodičovský příspěvek. Je nutné i „zakliknout“, jestli žadatel pečuje celodenně a osobně o dítě.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Žádost o rodičovský příspěvek – detail o údajích dítěte.

Šestým krokem jsou informace o rodičích dítěte, systém se doptává na to, jestli některému z nich byl udělen trest za neplnění povinné školní docházky dítěte v rodině nebo jestli jeden z rodičů pobíral mateřskou, nemocenskou či jinou náhradu mzdy v souvislosti s porodem.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Detaily o rodičích dítěte, na které se příspěvek žádá.

Sedmý krok je pro žadatele nejzajímavější – vybírá si v něm, od kdy chce příspěvek čerpat, v jaké vyšší a po kolik měsíců. „Důležité je si zvolit správnou výšku příspěvku. Pracujeme s daty od České správy sociálního zabezpečení a můžete si vybrat z výšky, na kterou máte nárok,“ popisuje vrchní ředitel pro digitalizaci.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Krok, ve kterém si žadatel může vybrat a specifikovat výšku rodičovského příspěvku a délku pobírání.

Finálním krokem je čestné prohlášení – například že dítě splňuje podmínky a bydlí nebo má trvalý pobyt v České republice nebo že osoby uvedené v žádosti nečerpají podobnou dávku zároveň v zahraničí. „Na konci jsou tři podmínky, které musíme za zákona vědět, že jsou splněny, proto se na ně musíme zeptat,“ shrnuje Karel Trpkoš.

Foto: MPSV, Seznam Zprávy

Finalizace žádosti a nutná čestná prohlášení.

Tímto krokem je žádost odeslaná a po návratu do klientského centra se má objevit přehled o podané žádosti.

„Všimněte si, že aplikace je stavěná tak, že po vás chceme minimum interakcí. Nemělo by to být více jak 10 kliků a maximálně dvě minuty, pokud si to budete podrobně číst,“ říká Trpkoš.

Podle něj je celý portál stavěný i tak, že pokud lidé zažádají o rodičovský příspěvek na pobočce, načte se jejich žádost i do online prostředí, kde s ní mohou dál pracovat.

Reklama

Doporučované