Hlavní obsah

Proč nezakročila dřív? Vzkázala pečovatelka svědkyni v kauze Slunečnice

Podle státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové dvě pečovatelky porušily zákon, když hrubě zacházely s klientkami. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Soud vyslechl další svědkyni v případu špatného zacházení s klienty ostravského domova pro seniory. Obžalobě čelí dvě pečovatelky, vinu odmítají. Případ rozkryla investigativní série Seznam Zpráv.

Článek

Ostravský okresní soud se v pátek znovu zabývá případem špatného zacházení s klienty Domova pro seniory Slunečnice.

Vypovídala Žaneta F., která na prvním oddělení pracovala jako pečovatelka třináct let.

U soudu zpochybnila klíčové svědectví Gabriely Lhoťanové, která na problémy v zařízení upozornila. „Nikdy jsem nebyla svědkem toho, že by někomu ubližovaly,“ řekla Žaneta F. na adresu dvou obžalovaných pečovatelek.

Ošetřovatelky Šárka Š. a Monika H. podle obžaloby týraly a ponižovaly více než desítku klientek domova. Obě ženy vinu od počátku odmítají.

Svědectví Žanety K. je však v rozporu s verzí státní zástupkyně Jiřiny Navrátilové. Podle ní museli lidé, kteří v zařízení trávili poslední roky života, snášet vulgární nadávky i hrubé zacházení. Často šlo o nemohoucí, nemocné klientky. Mnohé se soudu nedožily.

„Zazněla klíčová svědectví a jsou zásadní. Nejdůležitější je výslech paní Lhoťanové. Byly čteny výpovědi ve prospěch i v neprospěch. Bude samozřejmě na soudu, aby je posoudil v komplexnosti a celistvosti. Hodnotím to tak, že výpovědi, které u soudu zazněly, prokazují skutečnosti uvedené v obžalobě,“ řekla Seznam Zprávám v pondělí státní zástupkyně, která je o vině obžalovaných přesvědčená.

Hlavní líčení podle ní prokázalo, že zacházení s klienty v domově nebylo v pořádku a „bylo zdrojem příkoří pro klienty“.

Svědkyně Žaneta K., která v sociálních službách pracuje přes dvacet let, odmítla špatné chování obžalovaných pečovatelek. „Šárka je v hlase možná dominantnější, ale klientky ji měly rády. Když byla na směně, tak jsem věděla, že všechno bude klapat. Měla zkušenosti. Mohla jsem se na ni spolehnout,“ uvedla.

Zároveň však přiznala, že několikrát zaslechla, jak Šárka Š. klientce říká, že smrdí. „Neumím říct, kolikrát jsem to zaslechla a jak přesně to znělo,“ uvedla.

„Klientka tvrdila, že je čistá. Neuvědomila si situaci, tak jsem jí vysvětlila, že je tam smrad,“ reagovala obžalovaná Šárka Š.

Svědkyně dodala, že také druhou obžalovanou Moniku H. braly klientky dobře. „Možná na ně špatně působilo tetování, ale nikdy jsem nezažila žádné hrubé chování, nebo škrcení,“ popsala.

Odmítla také nedostatečné stravování či špatný pitný režim klientů. „Jejich potřeby byly individuální. Když měl někdo zvýšený pitný režim, tak měl pití k dispozici,“ řekla.

Nesouhlasila se svědectvími, podle nichž obžalované záměrně nedávaly klientkám zuby, aby se nenajedly. „Někteří se se zuby nenají, protože je při stravování tlačí. Není pravda, že bychom jim úmyslně nedávaly zuby,“ řekla.

Podle Žanety K. medializaci případu předcházely osobní spory pečovatelek, při nichž padaly i nejhrubější nadávky. Uvedla, že bylo první oddělení rozdělené na dva tábory.

Soudu tvrdila, že klíčová svědkyně Lhoťanová přišla na první oddělení s pocitem křivdy poté, co opustila jiné pracoviště Slunečnice. „Paní Gabriela k nám přišla z druhé budovy. Přišla s pocitem, že jí tam bylo ukřivděno. Že se k ní nechovali hezky. Měla tam problémy v pracovním kolektivu,“ řekla.

Popsala také osobní konflikt s Lhoťanovou. Na kolegyni poslala stížnost poté, co si ji Lhoťanová bez jejího vědomí údajně nahrávala.

„Vím, že pak taky podala stížnost. Teprve potom se začaly dít ty věci,“ řekla směrem k obvinění pečovatelek.

„Když to tak dlouhou dobu věděla, proč nezakročila? Když jsem v práci a něco problematického vidím, tak to oznámím. Vše se začalo řešit až po mé stížnosti,“ řekla Žaneta K.

Zpochybnila věrohodnost klíčové svědkyně. „Snažili jsme se ji do kolektivu přijmout. Nešlo to. Vzala klienty jako své oběti. Není běžné se ptát klientů, jestli vás mají rádi. Nesmíte je zatahovat do svých osobních problémů,“ řekla s tím, že jsou starší klienti lehce ovlivnitelní.

Dopoledne před soud předstoupila také Alina K., která ve Slunečnici doposud působí ve vedoucí pozici. Ještě než Gabriela Lhoťanová přestoupila na první oddělení, byla její nadřízenou na předešlém pracovišti ve Slunečnici. „Paní Lhoťanová měla svoje vlastní pravidla. Prosazovala jedinou svou pravdu, jiná nebyla přípustná. Je to zlý člověk. Poté, co z oddělení odešla, přála jsem si už s ní nikdy nemít nic společného,“ uvedla.

Podle ní se spory mezi pečovatelkami stupňovaly. „Všichni zaměstnanci byli sledovaní paní Lhoťanovou. Chodila po klientech a ptala se jich, jestli jsou spokojení se zaměstnanci, kteří jí na službě předcházeli. To je nekolegiální,“ řekla.

Před soudem vypovídala také Irena K., která na předešlém oddělení s Gabrielou Lhoťanovou pracovala přibližně rok. „Zažila jsem ji po jejím návratu z nemocenské. Fungovaly jsme jako skvělý kolektiv. Když se vrátila, začalo to bublat. Hledala chyby na druhých kolegyních. Všechno, co udělala ona, bylo dokonalé. Co udělaly ostatní, bylo špatné. Byla člověk, který rád manipuluje s druhými,“ řekla.

„Hlasitě se hádala. Třásla se, působila na mě, že má psychické problémy. Když odešla z oddělení, všem se nám ulevilo,“ dodala svědkyně Irena K.

Proti obžalovaným už dříve vypovídaly některé bývalé pečovatelky i rodinní příslušníci klientek.

„Braly klientkám doslova jídlo od úst. Nedaly jim dost času všechno sníst. Zbytky jídla odhodily do plen, aby nebylo poznat, že klient celé jídlo nesnědl,“ vylíčila v pondělí bývalá pečovatelka Jana F.

Samy klientky si v investigativní sérii Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice stěžovaly na vulgarity, šikanu i ponižování. Reportéři v ní i díky skryté kameře na podzim roku 2019 odhalili otřesné zacházení s lidmi v domově. Zachytili mimo jiné svědectví některých klientek. Dvěma pečovatelkám hrozí dlouholeté tresty, vinu odmítají.

Okresní soud se případem zabývá od loňského podzimu. Mimo jiných na startu roku vypovídala i již zmíněná Gabriela Lhoťanová, rovněž bývalá pečovatelka a klíčová svědkyně. Popsala otřesné zacházení s klienty, nadávky i ponižování a její svědectví investigativní sérii Seznam Zpráv odstartovalo.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované