Hlavní obsah

ODS a ANO v Brně tuží spolupráci. Je to jiné než vláda, namítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Primátorka Markéta Vaňková (vpravo) v Brně dál rozvíjí spolupráci s hnutím ANO.

Reklama

Při středečním kontroverzním hlasování o miliardovém projektu ukázala brněnská koalice ODS-ANO jednotu. Podle politologů jim to ale voliči můžou spočítat na celostátní úrovni, kde jde o nesmiřitelné rivaly.

Článek

Zatímco ve Sněmovně šéfka poslanců ANO Alena Schillerová tento týden hřímala proti konsolidačnímu balíčku z vládní dílny pod taktovkou ODS, v jejím domovském Brně dva úhlavní rivalové úzce spolupracují.

„Podle mých informací koalice funguje vcelku dobře, ale to není o jednom konkrétním hlasování,“ glosovala pro Seznam Zprávy brněnskou koalici ODS a ANO.

Oním hlasováním byla středeční stopka energetické zakázce za téměř pět miliard korun, kterou město chystalo sedm let, v posledním volebním období pod vedením současného ministra životního prostředí a bývalého primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) se neobává, že šlo o nečitelný krok vůči voličům či partnerům v jiných krajích, jimž město pomoc s odpady slibovalo. „Z mého pohledu bylo nutné debatu vést. Rozhodovalo zastupitelstvo. Každé město má možnost projevit vůli zastupitelů, kteří jsou reprezentanti voličů a my jsme tak učinili,“ prohlásila.

Skoncování s rozšiřováním spalovny v městské odpadové firmě SAKO Brno, jejíž hodnota podle části koalice až příliš narostla, byl pečlivě naplánovaný politický krok - právě z dílny ODS a ANO. Ty ostatně už loni zařízly lidovci chystaný územní plán, na úkor jiných sportovišť daly zelenou multifunkční aréně za šest miliard. Ale zpět ke spalovně.

Rozpolcená koalice

Před středečním hlasováním byla široká brněnská koalice (ANO, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a SOCDEM) rozpolcená a pro úspěch potřebovala v 55členném zastupitelstvu minimálně 28 hlasů.

Kluby Společně (ODS+TOP 09) a ANO sice mají 29 hlasů, jenže bylo politicky neprůchodné počítat s hlasy zastupitelů, kteří zároveň sedí v představenstvu městské firmy a rozšíření spalovny předtím chystali. A jelikož Starostové a lidovci byli pro stavbu třetího kotle, bylo nutné hledat hlasy u sociálních demokratů i opoziční SPD.

Část zastupitelů navíc chtěla jen tajné hlasování, v Brně poprvé od roku 2005. „Přijde nám to daleko demokratičtější. Dává to svobodu každému zastupiteli, aby hlasoval podle svého nejlepšího svědomí,“ vysvětloval postup náměstek primátorky René Černý (ANO), z jehož klubu návrh na tajné hlasování vzešel.

„Jsem rád, že jsme prolomili sedmnáctiletou pauzu,“ narážel Černý na poslední podobné hlasování, kdy ODS pod taktovkou současného ministra spravedlnosti Pavla Blažka tajně prohlasovala směny městského majetku.

„Pamatuji si Pavla Blažka, kdy se proslavil výrokem, že nechce nic vysvětlovat státnímu zástupci, proto se bude hlasovat tajně. Tento terminus technicus řada současných radních v Brně zná,“ říká k tomu politolog Masarykovy univerzity Michal Pink s tím, že se tím zamezí možnému trestnímu stíhání.

„Komunální politici se na školeních nejčastěji ptají, jak se k této formě volby stavět. Je to způsob, který je u citlivých otázek pro politiky snesitelnější,“ dodává.

Pro radu si šli na vnitro

Současná koalice si předem pojistila, aby jí „prošla“ tajná volba, když byla část zastupitelů připojená online. Hlasovat tajně i na dálku nebylo technicky možné.

Politici si už ráno předem volali s úředníky Ministerstva vnitra, kteří potvrdili, že je přípustné takzvané „hybridní hlasování“. Rezort doporučuje posvětit takovou možnost v jednacím řádu zastupitelstva. „I kdyby to tak nebylo a rozhodlo se až v průběhu zasedání (jak tomu bylo v Brně - pozn. red.), tak by se taková situace a priori nemohla považovat za porušení práv zastupitele,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí vnitra Hana Malá.

Podle ní se dostane tajně hlasujícím zastupitelům „určité výhody“. „Nicméně je to výhoda daná objektivními technickými podmínkami a jako taková je tudíž obhajitelná,“ dodala.

Zástupci opozice soudí, že tandem ODS-ANO šel za hranu zákona, když stopkou pro zakázku způsobil městské firmě újmu. Zmiňují škodu až dvě miliardy korun, primátorka argumentuje částkou několik desítek milionů.

Fiala chtěl jinou koalici

Jak ODS, tak ANO mají v Brně silnou základnu. V jejich stranických buňkách jsou na jedné straně stranický šéf a premiér Petr Fiala a ministr spravedlnosti Pavel Blažek, na druhé Blažkova někdejší kolegyně z brněnských práv Alena Schillerová či poslanci Karel Rais a Lubomír Wenzl.

Fiala si loni po komunálních volbách přál jinou vládu nad Brnem. „Preferoval bych koalici jenom na vládním půdorysu,“ řekl tehdy Seznam Zprávám.

Primátorka Markéta Vaňková byla jiného názoru. „Podle mě je tato široká koalice v této nelehké a netypické době nejlepším řešením pro Brno,“ vysvětlovala před rokem, proč k vládnutí přizvala i ANO.

Seznam Zprávy se nyní na brněnskou spolupráci občanských demokratů a ANO ptaly také ministra Blažka, který si ve městě jako šéf jihomoravské ODS stále drží klíčový vliv. Na dotaz ale neodpověděl.

„Něco zcela jiného“

Hnutí ANO nyní dominuje celostátním volebním průzkumům. Pokud ovládne příští sněmovní volby, bude hledat koaliční partnery.

Schillerová, která je rovněž předsedkyní jihomoravského ANO, v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy zdůraznila, že je pro ni povolební spolupráce s SPD „nepřekročitelná“. Nabízí se otázka ODS. „Teď tam vedle sebe sedí konzervativní pravice s neomarxisty. Co tak asi společně můžou dát dohromady?“ ptala se mimo jiné.

Rozdílné postoje vůči stejným lidem ve vládě a v Brně Schillerová hájí, spolupráce na vládní nebo komunální úrovni je podle ní „něco zcela jiného“.

„Odvozovat na komunálu nějaký potenciál pro vládní spolupráci prostě nelze, protože se řeší úplně jiná agenda a program každé strany se vztahuje k tomu konkrétnímu městu či obci. A o programu je to vždy především,“ reagovala v SMS pro Seznam Zprávy.

Rizikové pro ODS

Politologové namítají, že hlasy voličů z velkých měst se v komunálu a sněmovních volbách až z 80 procent překrývají.

Úzká spolupráce ANO a ODS v Brně či Ostravě by se partajím na vládní úrovni mohla vymstít. „Spolupráce sněmovních rivalů na lokální úrovni v exponovaných městech není nijak výjimečná, ale je potenciálně nebezpečná,“ míní politolog Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Upozorňuje, že politici kolem premiéra Fialy vystavěli značku SPOLU na vymezování se vůči Andreji Babišovi a jeho hnutí. „Pokud by docházelo k silnějšímu sbližování vládních stran a ANO, nebo by to jen tak mohlo vypadat, může ve voličích ještě více sílit pocit, že je ve finále jedno, koho zvolí. A to je samozřejmě nebezpečné jak pro budoucí preference ODS, tak i pro stav demokracie jako takový,“ dodává Komínek.

Pink zdůrazňuje, že voliči ve velkých městech tamní politiky vnímají spíše celostátními stranickými měřítky a jejich spolupráci jim v dalších volbách spočítají. „Ve chvíli, kdy by se primátorka Vaňková chtěla posunout o úroveň výš, tak by její současná spolupráce s ANO a právě středeční hlasování byly velkým hendikepem,“ uzavírá Pink.

Reklama

Doporučované