Hlavní obsah

Platí koncesionáři dost? Jak to vidí kandidáti na šéfa ČT

Foto: Václav Pancer, ČTK

Od roku 2008 se koncesionářské poplatky nezvyšovaly. Přitom tvoří většinu příjmů veřejnoprávních médií. Ilustrační snímek.

Reklama

Za vysílání České televize by měl platit každý, kdo má doma zásuvku. A peníze by mohl vybírat třeba ČEZ. I takové návrhy padají od lidí, kteří chtějí řídit veřejnoprávní televizi.

Článek

Rada České televize začne v červnu vybírat nového generálního ředitele. Ruku v ruce s tím běží mezi politiky debata o zvýšení koncesionářských poplatků.

Ty totiž už od roku 2008 zůstávají stejné (135 korun pro Českou televizi a 45 korun pro Český rozhlas), a kvůli inflaci tak veřejnoprávní média přicházejí o peníze.

Kolik by lidé měli platit za televizi? A měl by se změnit způsob, jakým televize poplatek vybírá?

Přinášíme názory jednotlivých kandidátů v abecedním pořadí.

Ondřej Cón

„Jednoznačně nesouhlasím s navýšením koncesionářských poplatků. Dle mého názoru je výše koncesionářských poplatků dostatečná. Česká televize se musí naučit lépe hospodařit a zvýšit kvalitu poskytovaných služeb vůči občanům.

Samotný způsob výběru je k diskuzi, ale příliš bych jej neměnil.“

Petr Dvořák

Současný generální ředitel České televize na dotaz redakce uvedl, že děkuje za zájem, ale že tento anketní typ dotazu nevyužije. V minulosti ale Seznam Zprávy popsaly, jak Dvořák lobboval u politiků za zvýšení koncesionářského poplatku.

Kdo kandiduje na šéfa ČT, přečtěte si zde:

Pavel Hřídel

„Nemyslím si, že je nutné zvyšovat koncesionářský poplatek. Naopak se domnívám, že aktuální poplatek je dostatečně vysoký pro zajištění nezávislosti ČT. Je třeba uvažovat o případné změně modelu výběru poplatku a zaměřit se na zlepšení hospodaření a efektivity výroby pořadů. To jsem uvedl i ve své koncepci, kterou jsem předložil Radě ČT.

Souhlasím se změnou výběru. Volba metodiky výběru poplatků je složitější téma a časově náročnější. Cílem zvoleného modelu by tedy mělo být zajištění včasného a správného výběru poplatků pro financování ČT.“

Martin Konrád

„Nebudu se bránit případnému navýšení poplatků, nicméně nejdříve bych se rád podíval na hospodaření ČT ve větším detailu. Tím bych opravdu v tomto směru začal. Pokud se budeme bavit o navýšení poplatků, tak potom hovořme o cca 150 Kč. To bych považoval za dostatečné.

Způsob výběru nelze při současném rozvoji moderních technologií vázat jen na vlastnictví televizního přijímače. Byl bych pro německou cestu, tedy navázat placení na jednotlivé domácnosti - kde je přípojka elektrické energie, tam se platí. Vybírat dokonce nemusí ani ČT, ale může to klidně dělat například ČEZ, který je na to vybaven lépe než právě ČT. Mimochodem přesně toto řešení je součástí mého projektu.“

Jiří František Potužník

Aktuální vyjádření Jiřího F. Potužníka se redakci nepodařilo získat. V koncepci ke své dřívější kandidatuře uváděl, že bude nutné buď zvýšit koncesionářské poplatky, nebo zavést stání příspěvek či odpustek DPH, protože se stávajícími příjmy - tedy s nezměněnými koncesionářskými poplatky a s příjmy z podnikání - si televize nevystačí.

Jan Souček

„Pokud jde o výši poplatku, je zřejmé, že se s ním taky bude muset hnout. Dojdete k tomu, ať to počítáte z jakékoliv strany. Přes kumulativní inflaci od roku 2008 nebo třeba přes poměr k průměrné mzdě, což se dá navíc porovnávat i napříč okolními státy. Řekněme, že optimální poměr tvoří něco okolo 0,6 % a my jsme dnes na 0,31 %. Považuji za rozumnou variantu bavit se o cca 180 až 200 korunách.

Považuji za klíčové současně s debatou o reformě financování odstartovat debatu o tom, co česká společnost od televize veřejné služby v následujících letech očekává. To je vždy otázka priorit, nikdy nebudeme mít na všechno. Reformu financování médií veřejné služby podporuju. Znamená to nejdřív znovu definovat, kdo je poplatníkem. Dávno už televizní obsah nekonzumují jen ti, kteří mají doma v obýváku velký televizor.“

Jan Štern

„Podporuji navýšení koncesionářských poplatků, ovšem za předpokladu, že ČT začne konečně plnit svoji vzdělávací a kulturní funkci. Bohužel ve své podstatné části programu ČT tyto funkce neplní, a proto by pro mne bylo velmi obtížné žádat občany o navýšení koncesionářských poplatků.

Jde o to, aby navýšení prostředků pak nešlo do výroby další masy jednoduchých kriminálních seriálů nebo lifestylových magazínů, které mohou bez dotací vyrábět komerční televize.

O změně způsobu vybírání jsem neuvažoval.“

Ondřej Vrbík

„Zvýšení koncesionářských poplatků navrhuji o míru inflace, kterou každý rok vyhodnocuje Česká národní banka.

Placení koncesionářských poplatků navrhuju stejným způsobem, jako se platí daň z nemovitosti. To znamená, že vám přijde z úřadu složenka.“

Reklama

Doporučované