Hlavní obsah

Pokuty za špatné parkování se změní

Foto: ČTK

„Řešení každého přestupku je vždy na uvážení konkrétního strážníka,“ vysvětlila mluvčí strážníků. Ilustrační foto.

Reklama

Za špatné parkování domluva, případně pokuta nanejvýš 1500 korun. A žádné body. V některých případech ale řidiči sáhnou hlouběji do kapsy. Počítá s tím novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou schválila vláda.

Článek

Dosud bylo možné špatné parkování pokutovat částkou maximálně 2000 korun.

Zástupci městských policií nechtěli vládou schválenou změnu komentovat s tím, že jde o politické rozhodnutí. Uvedli ale, že už nyní strážníci přistupují k postihům podle závažnosti přestupku.

Třeba v Hradci Králové sahají po maximální výši jen u extrémních případů, kdy dotyčný řidič páchá přestupky opakovaně až záměrně. „Vždy se díváme na historii toho člověka. Když se jedná o první přestupek, který není nebezpečný, řešíme ho domluvou nebo nižší sazbou,“ přiblížila Seznam Zprávám mluvčí tamní městské policie Evy Kněžourové.

Rovněž podle mluvčí Městské policie Praha Ireny Seifertové záleží na okolnostech přestupku. „Řešení je vždy na uvážení konkrétního strážníka – jak danou situaci posoudí s ohledem ke všem okolnostem jednání,“ řekla s tím, že nikdo nemůže strážníkovi nařídit konkrétní výši postihu. „Výše pokuty by neměla být neúměrná vůči škodlivosti daného protiprávního jednání.“

To naznačil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Po jednání vlády řekl, že pokud by špatně zaparkované vozidlo tvořilo překážku v provozu, bude postih výrazně tvrdší. A třeba za parkování na místě pro invalidy má nově přijít trest v rozmezí od 4 do 10 tisíc korun.

Parkování na invalidech během kampaně hnutí ANO

Seznam Zprávy minulý rok v září upozornily na dva případy, kdy auta, která doprovázela šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, parkovala na místech vyhrazených pro invalidy. V jednom případě z vozu vystoupila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová.

U závažných přestupků porostou pokuty až pětinásobně. Třeba u nezastavení na červenou, kde byla maximální sazba 5 tisíc korun, by mohl řidiči hrozit trest až 25 tisíc.

Stejnou sazbu bude mít i překročení rychlosti v obci o více než 40 kilometrů v hodině a mimo obec o více než 50 km/h. Řízení bez řidičského oprávnění se nově bude pokutovat až 75 tisíci korunami místo dosavadního maxima 50 tisíc.

Nižší pokuty by naproti tomu měly hrozit za nezapnuté pásy, nerozsvícená světla nebo zapomenutý řidičský průkaz.

Novinkou v zákoně je možnost řídit osobní automobil od 17 let pod dohledem mentora.

Reklama

Doporučované