Hlavní obsah

Policie přijímá preventivní opatření po celé republice. Hlídá měkké cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

V ulicích mohou lidé nyní častěji narazit na policisty.

aktualizováno •

Policie nemá informace o žádné konkrétní hrozbě. Přijala však preventivní opatření, která mají ohlídat školy a jiné měkké cíle. Kriminalisté zároveň identifikovali většinu obětí. Nejnovější informace ohlásí v 11 hodin.

Článek

Na mnohých místech napříč republikou jsou k vidění policisté nasazení k hlídání tzv. měkkých cílů, tedy míst s větší koncentrací lidí a obvykle nižším zabezpečením proti nebezpečí násilných útoků.

Po čtvrtečním útoku osamělého střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se policisté zaměřili především na školy. K vidění mohou být i policisté s dlouhými zbraněmi.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana budou preventivní opatření trvat minimálně do 1. ledna. Řekl to dnes ráno ve vysílání Českého rozhlasu.

Vyšetřovatelé přes noc identifikovali 13 ze 14 obětí včerejší tragédie. Pokračují i práce přímo na místě činu. „Ukončení prvotních úkonů na místě předpokládáme v dopoledních hodinách,“ uvedla policie na síti X.

Uvedla tam rovněž, že probíhá i monitoring sociálních sítí. „Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty,“ napsala.

Lidé zapalují svíčky

Rozbřesk nového dne před Filozofickou fakultou UK byl ve znamení šoku. V okénku s rozpékaným pečivem a kávou musela zaskočit kolegyně. Ta, co měla službu ve čtvrtek, nezvládla v pátek do práce jít.

V tabáku hned u východu z metra naproti fakultě prodavačka popisuje, že včera jim policisté nejdříve přikázali, ať se zabarikádují, a zhruba po hodině a půl pro ně přišli a evakuovali je. V pátek ráno ale otevřela. Zóna, kam policisté nepouštějí lidi, se smrskla na budovu fakulty a chodníky kolem ní.

Chvíli po osmé hodině ranní přináší mladá žena první svíčku. Protože nejbližší okolí budovy bylo stále veřejnosti nepřístupné, začala v zimě a větru svíčku zapalovat uprostřed náměstí Jana Palacha.

Když ji oslovil reportér, tak jen se žalem v očích gestem naznačila, že nechce nic komentovat. Následně se začali přidávat další lidé, kteří v zimě a větru bojovali na place s tím, aby vůbec dokázali svíčky zapálit.

„Jedu okolo do práce. Tohle je to nejmenší,“ vysvětloval muž. „Obě moje děti studují,“ vysvětlovala další žena se svíčkou.

Postupně přichází další lidé. Většinou mlčky zapálí svíčku, chvíli postojí, někteří se pokřižují. Část z nich se po chvíli rozpláče a v tichosti odejde.

+50

Kde hledat psychologickou pomoc

Linka první psychické pomoci: 116 123, funguje nonstop, pomoc pro dospělé

Linka bezpečí: 116 111, funguje nonstop, pomoc pro děti, mládež a studenty do 26 let

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí: 116 006, funguje nonstop

Pražská linka důvěry: 222 580 697, funguje nonstop

Modrá linka: 731 197 477 nebo 608 902 410, funguje nonstop

Krizová linka společnosti In IUSTITIA: 773 177 636 nebo 773 177 844, funguje zatím do konce dnešního dne

Linka seniorů Elpida: 800 200 007, funguje i pro osoby v krizi zasažené touto událostí

Linka Systému psychosociální intervenční služby: 227 272 225, funguje nonstop, pomoc pro blízké a pozůstalé

Střelba na filozofické fakultě

Doporučované