Hlavní obsah

„Potřebuji si odpočinout.“ Končí ředitel domova pro seniory Slunečnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Radek Baran končí jako šéf ostravského domova pro seniory Slunečnice.

Reklama

Po téměř 23 letech odchází z vedení Domova Slunečnice Ostrava dosavadní ředitel Radek Baran. Seznam Zprávy před čtyřmi lety poukázaly na problematické zacházení s klienty zařízení. Dvě pečovatelky nyní před soudem čelí obžalobě.

Článek

Ostravský domov pro seniory Slunečnice bude mít nového ředitele. Dosavadní šéf Radek Baran na vlastní žádost skončí koncem března. V čele příspěvkové organizace města stál 23 let, smlouvu měl na neurčito. „Potřebuji si už odpočinout. Dozrál čas, abych změnil působiště,“ reagoval pro Seznam Zprávy.

O jeho konci v pátek informovali radní města. Seznam Zprávy v roce 2019 v investigativní sérii Ve stínu Slunečnice upozornily na problematické zacházení se seniory v domově. Dvě ošetřovatelky nyní čelí obžalobě, podle které týraly a ponižovaly klienty. Případem se zabývá Okresní soud v Ostravě, další jednání je naplánované na začátek března.

Baran nyní nesdělil, zda za jeho koncem stojí právě zmiňovaný případ. „Asi jsem vám řekl všechno. Nebudu se k tomu dál vyjadřovat. Teď si vyberu starou dovolenou a porozhlížím se dál,“ doplnil. Zda bude pokračovat v sociálních službách, neuvedl.

Audionahrávka s jeho výpovědí zazněla u soudu už loni na podzim. Tvrdil, že o problematickém jednání pečovatelek nevěděl.

Když Seznam Zprávy na podzim 2019 na praktiky upozornily, nadřízený pečovatelek odmítal na dotazy reportérů detailněji reagovat. Policistům v roce 2020 řekl, že se o podezření na týrání seniorů dozvěděl v březnu 2019 od pečovatelky Gabriely Lhoťanové. Právě ona na šikanu v domově upozornila také reportéry.

Baran však kriminalistům zároveň přiznal, že už dříve řešil stížnosti na chování pečovatelky Šárky Š. Jedna z klientek, která anonymně promluvila také v sérii Ve stínu Slunečnice, mimo jiné vypověděla, že byla škrcena.

„Hovořil jsem s dcerou té paní. Bylo to snad v roce 2017, nebo 2018. Ukazovala mi fotografie na svém mobilu. Paní měla slabý otisk na rameni kolem klíční kosti. Nebyly to otisky na krku. Taková slabá modřina,“ řekl do protokolu.

Primátor Ostravy Tomáš Macura chtěl s personálními důsledky počkat až na verdikt soudu. „Do ukončení soudního řízení a vynesení rozsudku se nechci k dané věci vyjadřovat. Při všem respektu k osobám svědků nelze jejich jednotlivá tvrzení považovat za prokázaná, když vyjádření různých osob zůstávají protichůdná. Podle výsledku řízení se rozhodnu o dalším postupu,“ napsal loni v říjnu Seznam Zprávám. Jeho aktuální vyjádření redakce zjišťuje.

Hledá se nástupce

Do výběrového řízení na uvolněnou pozici se mohou zájemci hlásit do konce března. „Město hledá do čela největšího ze svých domovů pro seniory schopného empatického manažera se zkušeností a vzděláním v oboru sociální práce, jemuž je vlastní vysoké pracovní nasazení. Výhodou je praxe ve vedení organizace poskytující registrovanou pobytovou sociální službu,“ uvedla mluvčí města Gabriela Pokorná.

Radní zároveň pověřili od 1. dubna do doby nástupu nového ředitele zastupováním Michala Mariánka, ředitele Domova Iris. Po dobu několika měsíců zajistí chod obou domovů.

Domov Slunečnice Ostrava v Opavské ulici nabízí sociální služby ve dvou bezbariérových budovách. Organizace poskytuje dvě registrované sociální služby – domov pro seniory s kapacitou 190 lůžek a domov se zvláštním režimem s kapacitou 205 lůžek.

Šikana seniorů aneb Ve stínu Slunečnice

Příprava a natáčení reportážní série Ve stínu Slunečnice trvaly osm měsíců. Reportéři Jiří Kubík a Nikola Zwrtková a dokumentarista Braňo Pažitka využili pro mapování situace v největším ostravském domově seniorů skrytou kameru a metodu infiltrace. Reportáže byly zveřejněny v listopadu 2019, od té doby případ vyšetřovala policie.

Foto: Seznam Zprávy

Autoři projektu získali v roce 2020 Novinářskou cenu v kategorii nejlepší investigativní reportáž.

1. díl: Stížnost jedné pečovatelky z ostravského domova Slunečnice na chování některých jejích kolegyň ke klientům odstartovala investigativní reportáž, která vznikala v průběhu posledních osmi měsíců.

2. díl: Reportéři se skrytou kamerou zachytili výpovědi klientek největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji. Vedení domova Slunečnice odmítá komunikovat.

3. díl: Vrchní sestra představuje svůj přístup ke klientům: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“ Reportáž z prostředí ostravského domova Slunečnice pokračuje konfrontací s jeho vedením.

4. díl: Mnohaměsíční mapování situace v pečovatelském domě v Ostravě pokračuje. Ombudsmanka je případem zděšená. Ředitel ostravského domova Slunečnice Radek Baran uznal, že stížnosti byly důvodné.

5. díl: Po řadě měsíců, kdy jsme mapovali situaci na prvním oddělení největšího domova pro seniory v Moravskoslezském kraji, jsme se vydali za zástupcem zřizovatele, tedy za náměstkem ostravského primátora Pražákem.

Reklama

Doporučované