Hlavní obsah

„Předpokládám, že by následovala stávka.“ Bek počítá s nižším výpočtem platů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Učitelské platy se patrně budou počítat z předloňské průměrné mzdy. Naznačil to ministr školství Mikuláš Bek. To by ale znamenalo, že se ani nepřiblíží slibovaným 130 procentům průměrné mzdy. K tomu se vláda přitom zavázala.

Článek

Nejprve vládní koalice vyškrtla ze svého slibu 130 procent průměrné mzdy vychovatele, asistenty pedagoga nebo školní psychology. A nechala jen učitele.

Zároveň se koaliční poslanci zasadili o to, že se průměrný plat nebude násobit koeficientem 1,404 oproti realitě předminulého roku. S tím počítala původní verze novely zákona o pedagogických pracovnících. Ve schváleném znění zůstalo u neurčitého prohlášení 130 procent průměrné mzdy.

Nebylo tak jasné, z jaké částky se bude nově plat učitelů vypočítávat. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ale v úterý naznačil, že si pedagogové pohorší. Podle svého vyjádření chce totiž jako základ pro učitele v chystaném státním rozpočtu použít průměrnou mzdu z roku 2022.

„Podívejte se, jak se počítají platy ústavních činitelů. Počítají se podle výstupů statistického úřadu za předminulý rok. To jsou jediná relevantní data, která mohou být k dispozici o průměrných platech,“ uvedl ministr školství s tím, že ale nechce závěr debat ještě předjímat.

Zase pohoršení

Pokud by se platy učitelů skutečně počítaly z dat předminulého roku, slibovaných 130 procent by se učitelé nedočkali. Loni brali podle dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) učitelé včetně vedoucích pracovníků asi 120 procent průměrné mzdy.

Kdyby už platil výpočet, se kterým nyní kalkuluje MŠMT, přišli by učitelé loni o téměr dva tisíce korun. Jejich průměrný plat by tak poklesl zhruba na 115 procent.

„Je to rozčarování. Chápeme, že šetřit se má, ale nevím, proč to má odnášet školství, o kterém vláda říká, že je její prioritou,“ nerozumí vládním krokům šéf školských odborů František Dobšík.

Ani příští rok by se totiž učitelé neměli podle zamýšleného výpočtu slíbeným 130 procentům průměrné mzdy přiblížit. Ministerstvo financí počítá ve své poslední predikci s průměrnou mzdou v roce 2024 na úrovni 46 095 Kč. Učitelé by tak na výplatních páskách našli dokonce ani ne 114 procent průměru.

„Tento postup by byl v rozporu s aktualizovaným programovým prohlášením vlády Petra Fialy. Považoval bych to za podvod na učitelích. Předpokládám, že by okamžitě následovalo vyhlášení časově neomezené stávky ve školách,“ říká předseda učitelského spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Programové prohlášení vlády

„Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Důraz budeme klást na udržení 20% podílu nadtarifních složek platu a jejich efektivní využívání. Připravíme a zavedeme systém profesního růstu pedagogů jako nástroje profesní podpory.“

Zdroj: Programové prohlášení vlády Petra Fialy

Data, ne prognózy

Ministr školství Bek chce ale před definitivním vyjasněním platové otázky učitelů o všem jednat.

„Nejprve se setkám v pátek se školskými odbory. Předpokládám, že o tom povedeme otevřenou debatu. Chápu, že z pohledu dotčených by bylo nejlepší, kdyby se to, pokud možno, počítalo podle prognózy pět let dopředu,“ říká Bek.

Ministr školství ale rovnou zavrhuje, že by se platy učitelů vypočítávaly podle predikce Ministerstva financí.

„Hledejme společné řešení, jen musí být nějak realisticky opřeno o přiměřeně spolehlivá data. S prognózami opravdu pracovat nelze. Přitom to chápu, já bych také chtěl mít plat podle budoucnosti,“ dodává Bek.

Nejvyšší relativní platy měli učitelé za vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). V roce 2021 dosáhly 127 procent průměrné mzdy.

Reklama

Doporučované