Hlavní obsah

Předškolní prohlídky ukrajinských dětí se ruší. Nejsou rizikové, říká Válek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Děti z Ukrajiny na prohlídky před nástupem do školy nakonec nemusí. Ilustrační foto.

Reklama

Podle ministra zdravotnictví bude stačit, když se děti postupně dostanou do systému zdravotní péče. Proočkované jsou podle něj podobně jako ty v Rakousku.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Vláda o zavedení povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do škol mluvila ve své strategii pro zvládnutí uprchlické krize. Krok později pro Seznam Zprávy potvrdil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Během pár týdnů ale kabinet otočil – plošné prohlídky před nástupem do školy podle ministra nově nutné nebudou. Uprchlíci prý nepředstavují jakékoliv zdravotní riziko.

„WHO nedoporučuje udělat plošnou systémovou prohlídku, je to zbytečné. V tomto je mnoho mýtů. Ale Ukrajina má proočkovanost někde kolem 80 procent, což se podobá Rakousku. Je někde v prostředku proočkovanosti EU. Navíc k nám prchají ženy a děti z velkých měst, kde je proočkovanost dramaticky vyšší než na venkově,“ řekl Válek Seznam Zprávám po páteční konferenci na ministerstvu zdravotnictví.

Podobná vyšetření by navíc znamenala další zátěž pro pediatry, kterých je dlouhodobý nedostatek, a právě příchod ukrajinských uprchlíků pro ně značí více práce.

Do Česka uteklo 350 tisíc lidí, z toho 120 tisíc jsou děti – jen těch tedy během dvou měsíců přibylo víc, než kolik se jich v zemi narodí za celý rok.

„Co se týká prohlídek, jde spíše o to, že děti by měly postupně vpadnout do systému. Bavíme se o tom, jak to udělat elektronicky a jak to udělat tak, aby bylo vyplňování co nejjednodušší. Aby dokumentace byla na cloudu (online úložišti, pozn. red.) na ministerstvu zdravotnictví a praktici si pro informace kdykoliv sáhli,“ popsal Vlastimil Válek s tím, že podobná sdílená úložiště zdravotnických informací by do budoucna mohla fungovat i pro Čechy.

Pomoc od kolegů

Dosavadní systém péče o děti z Ukrajiny, který se opírá o pediatrické UA Pointy a ordinace dětských lékařů, podle ministra zatím funguje. Pokud ale zátěž poroste, mohli by podle něj praktikům vypomoci například další specialisté z oboru.

Ordinovat mohou například specialisté na dětskou onkologii, kteří jsou odborníky na pediatrii, ale podle předpisů nyní tuhle práci vykonávat nemohou. „Takových lékařů jsou tisíce,“ řekl Válek v neděli v televizi CNN Prima News.

Zůstává však otázkou, jak se k tomuto záměru postaví nemocnice, ve kterých tito zdravotníci pracují. Zařízení, která Seznam Zprávy oslovily již dříve, zaujímala spíše odmítavý postoj.

Pomoc lékařů z nemocnic v ordinacích praktických lékařů není možná, na klinikách pracuje řada specialistů, kteří by odchodem z klinik nemohli poskytovat péči o kmenové chronicky nemocné pacienty. Odchod lékařů z klinických pracovišť do ordinací praktických lékařů by opravdu znamenal zhoršení péče o skupiny závažně nemocných dětí,“ sdělila například primářka Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol Jana Tejnická.

Reklama

Doporučované