Hlavní obsah

Přehledně: Kdo všechno dnes stávkuje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Učitelé, studenti i zaměstnanci velkých firem. Do dnešní stávky se podle odhadů odborů plánují v různé podobě zapojit statisíce zaměstnanců. Podívejte se, kde všude se stávkuje.

Článek

Základní a střední školy

Účast ve stávce plánuje podle školských odborů téměř 70 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. Některé se kompletně zavřou, v jiných se do protestu zapojí jen část učitelského sboru, a budou tudíž fungovat v omezeném provozu.

Zapojení učitelé tím chtějí dát najevo nesouhlas s plánovanými škrty v rozpočtu pro resort školství. Mezi hlavními body kritiky zaznívá snížení počtu hodin dotovaných MŠMT i změny ve financování nepedagogických pracovníků.

Školské odbory předpovídají, že půjde o jeden z největších protestů v porevoluční historii.

Mapa škol, které se do protestu zapojí, podle dat Učitelské platformy:

Středoškoláci

Znepokojení nad plánovanými změnami se rozhodla vyjádřit i část studentů středních škol.

Start protestu je plánovaný na Jungmannovo náměstí před budovou Magistrátu hlavního města Prahy, odkud v 11 hodin vyrazí studentský průvod směrem k budově Ministerstva školství v Karmelitské ulici. Tam kolem 13. hodiny předají středoškoláci dopisy adresované ministrovi resortu, Mikuláši Bekovi.

Akci organizuje iniciativa Studenti pro školství, kterou tvoří pražské Gymnázium Na Zatlance a Gymnázium Jana Keplera, s podporou České středoškolské unie. Mezi důvody protestní akce uvádějí studenti zejména obavu o narušení půlené výuky, ohrožení podpůrných profesí ve školství i omezení počtu asistentů pedagoga.

„Proto jsme se rozhodli spojit síly a společně zorganizovat maraton psaní dopisů adresovaných ministru Bekovi a následný protest, během kterého předání dopisů proběhne,“ vysvětluje motivaci iniciativy její člen a student Alexander Bürgermeister.

Vysoké školy

Pozadu ale nezůstávají ani univerzity. Jak uvedla ČTK, do protestu by se mělo zapojit i 13 fakult veřejných vysokých škol.

Na Univerzitě Karlově se zapojí například část pedagogů z Filozofické fakulty. „Stávku jako takovou u nás plánují naše odbory, nahlásily nám – jako vedení –, že se připojí k hodinové výstražné stávce a tím vyjádří solidaritu k celodenní stávce těch ostatních škol,“ uvedla Michaela Slussareff, proděkanka pro vnější vztahy.

Protest proběhne formou přerušení výuky mezi 12. a 13. hodinou. Kolik vyučujících se ale nakonec rozhodne neučit, podle proděkanky zatím nelze odhadnout. „Předpokládám, že se najde i spousta akademiků, kteří se nepřipojí a budou učit dál, což nemusí znamenat, že s tím nesouhlasí, ale třeba jen nechtějí přijít o ty hodiny, protože akademický rok je u nás prostě vcelku krátký,“ dodala Slussareff.

Stávka zaměstnanců a firem

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila na pondělí generální stávku – Den protestů za lepší budoucnost ČR. Protestující se sejdou na náměstí Jana Palacha v Praze, odkud ve 12:30 vyjdou směrem na Malostranské náměstí, kde kolem 13. hodiny přednesou zástupci jednotlivých odborů společné prohlášení.

Cílem je vyjádřit nesouhlas s kroky vlády v oblasti důchodů, vysoké ceny energií, s dopady konsolidačního balíčku a upozornit na „zásadní zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin“.

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo uvedl, že do pondělní stávky se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu. V některých z nich dojde k hodinovému přerušení výroby. „Ne všude se ale musí zákonitě stávkovat. Někde budou například v jednotlivých podnicích probíhat meetingy,“ řekl Seznam Zprávám.

Odborový svaz bude pro stávkující současně zajišťovat i autobusovou dopravu na pražský protest. „Budeme svážet naše členy napříč celou republikou, takže od Třince až po Liberecký kraj,“ doplňuje Ďurčo a odhaduje, že půjde o tisíce lidí. Autobusy vypraví mimo jiné i od Třineckých železáren nebo pro zaměstnance jihlavského závodu Bosch Powertrain.

Co na to firmy

Celkový počet stávkujících se bude podle Ďurča pohybovat v řádu statisíců lidí. Nespokojenost mezi zaměstnanci je podle šéfa odborů obrovská.

„My každý den jednáme i s manažery těch firem. Oni opravdu nejsou v optimální pozici, ta stávka se jim moc nelíbí, nicméně ji respektují, protože tady v tom jsme na jedné lodi. Potřebujeme, aby si vláda uvědomila, že nemůžeme mít nejdražší energie a vedle sebe mít stejné výrobce, kteří za ně platí poloviční nebo třetinové ceny, takhle se konkurovat nedá,“ vysvětluje Ďurčo.

Odborářům vadí i úprava důchodové reformy a to, že se v rámci ní zatím nepodařilo dojednat podmínky odchodu do důchodu pro náročné profese.

Stávku učitelů, která se dotkne i řady pracujících rodičů, podporují. Podle Ďurča se současně odbory snaží se zaměstnavateli jednat o tom, aby svým zaměstnancům vyšli vstříc, pokud budou muset zůstat s dětmi doma.

„Tím, že to koordinujeme společně, tak vnímáme to omezení, všichni si budeme muset nějakým způsobem zajistit své děti, aby o ně bylo postaráno, ale v tuto chvíli bojujeme za vyšší princip a podpoříme i stávku učitelů,“ dodává Ďurčo.

Škodovka

Z firem se bude protestovat například v již zmíněné Škodovce. Protestující se sejdou ve 12 hodin na třídě Václava Klementa. Jak ale zdůraznil předák odborů automobilky Jaroslav Povšík, nejedná se o akci namířenou proti zaměstnavateli, ale proti krokům vlády.

V automobilce Škoda Auto se zároveň v pondělí zastaví výroba na dvě hodiny – pro dopolední a odpolední směnu. Neodpracovanou hodinu si zaměstnanci vykážou jako překážku na straně zaměstnavatele. Odboráři očekávají na happeningu účast nejméně 8000 zaměstnanců.

Pohled ředitele školy

Sama společnost kroky odborů respektuje. „Na základě dialogu s naším sociálním partnerem poskytneme součinnost tak, aby byla zabezpečena všechna důležitá pracoviště a bezpečnost našich zaměstnanců,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí společnosti Michaela Sklenářová.

„Společnou snahou je, aby dopady na výrobní program byly co nejmenší. V rámci intenzivní diskuze a úzké spolupráce se zástupci Odborů KOVO se nám podařilo nastavit výrobní a interní procesy tak, aby došlo k minimálnímu vlivu na plánovaný celoroční objem výroby,“ dodala.

Agrofert

Iniciativu odborů se rozhodl podpořit i koncern Agrofert ze svěřenských fondů šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Andreje Babiše (ANO).

„Forma podpory a připojení se ke Dni protestů se řeší v našich společnostech individuálně, vždy v koordinaci s odborovými organizacemi, a to od symbolické podpory skrze připnutí stužky v podobě trikolory na pracovní nebo civilní oděv přes aktivní zapojení na sociálních sítích až po účast na demonstraci 27. 11. 2023,“ uvedla manažerka komunikace Adéla Čabayová.

Zároveň ale dodala, že společnosti patřící do skupiny nejsou ve stávkové pohotovosti a v jednotlivých provozech bude zachována kontinuita výroby: „Ať už se jedná o výrobu potravin, chemie, či péči o hospodářská zvířata, pole nebo lesy,“ vysvětlila Čabayová.

Kdo další se zapojí

Úředníci některých úřadů práce či úřadů sociální správy se chystají v pondělí 27. listopadu zapojit na celý den do stávky. Tyto úřady ale zůstanou otevřené. Část pracovníků úřadů práce, sociální správy, katastrálních úřadů či části finančních úřadů pak přeruší práci od 12:00 do 13:00.

Policejní a hasičské obory podpoří ostatní odborové organizace při pondělním protestu. Na uniformu či civilní oděv si příslušníci a zaměstnanci bezpečnostních služeb mohou připnout stuhy v barvě trikolory. Zda se zúčastní demonstrace, ponechávají odbory na jednotlivcích. Stávkovat hasiči a policisté ze zákona nemohou.

Stávku podpoří také 85 procent odborových organizací sdružených v Unii zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO). Celkově jich je v UZO přibližně 150. Zaměstnanci budou mít na paži po celý den nasazenou žlutou pásku s nápisem Za lepší budoucnost ČR.

Odborový svaz pozemní a letecké dopravy (OSPLD) podpoří pondělní protestní akci odborových svazů obléknutím reflexních vest. Dopad na pozemní dopravu svaz neumí předpovědět, letectví se stávka nedotkne vůbec. V případě neúspěchu protestní akce svaz přistoupí k tvrdším formám protestu.

K pondělnímu protivládnímu protestu se symbolicky připojí i odbory pražské zdravotnické záchranné služby. Část zaměstnanců bude mít na uniformách samolepky vyjadřující podporu protestu. Provoz záchranné služby omezený nebude.

(Zdroj: ČTK)

Co říká premiér

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v předvečer stávky na sociální síti X uvedl, že plní předvolební sliby ohledně zadlužení České republiky. Schválený ozdravný balíček má podle něj ušetřit v příštím ruce téměř 100 miliard Kč. „Odborovým vůdcům nejde ani o úspory ani o důchody, ale o vlastní politické ambice. Nedávná neúspěšná kandidatura na prezidentský úřad a společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů, ledacos napovídají,“ dodal.

Reklama

Doporučované