Hlavní obsah

Přestaňme k nám lákat Rusy na dovolenou, vyzývá karlovarská opozice

Foto: Pixabay.com

Karlovy Vary

Reklama

Opoziční zastupitelé vyzvali infocentrum Karlových Varů, aby ukončilo marketingovou kampaň pro turisty v ruštině. Kampaň je zaměřená na Rusy, kteří žijí hlavně v Německu.

Článek

Podle autorů otevřeného dopisu, který zastupitelé zaslali primátorce Andree Pfeffer Ferklové (ANO), Rusové v Německu často vystupují na podporu ruské agrese na Ukrajině. Město by mělo místo dříve početné ruské klientely hledat jiné klienty, míní Adam Klsák (STAN), který je iniciátorem výzvy.

Podle karlovarské primátorky jsou ale Rusové v Německu většinou občané Evropské unie, a tak je k nim třeba přistupovat. Řekla to dnes ČTK.

„Populace ruského původu v evropských zemích, tradičně velmi pevně spjaté s domovinou, proti válce většinou aktivně nevystupují a naopak část v Evropě žijících Rusů pořádá manifestace na podporu ruského režimu a zmírnění sankcí,“ uvádí se v dopise.

Podle autorů je zjevné, že část Rusů v Německu nesdílí evropské hodnoty. „Navíc v momentě, kdy hostíme velké množství válečných uprchlíků z Ukrajiny, se může v krajním případě jednat o bezpečnostní hrozbu pro tuto velmi zranitelnou skupinu,“ míní opoziční zastupitelé, podepsaní pod dopisem.

Ruská klientela byla po dlouhá léta jednou z nejvýznamnějších v Karlových Varech, nejen počtem, ale i dobou pobytu. Řada hotelů se tak specializovala prakticky výhradně na ruskou klientelu. Po anexi Krymu v roce 2014 se to začalo měnit, další ranou byla pandemie a nyní, po letošním ruském útoku na Ukrajinu, tvoří Rusové jen minimum návštěvníků lázeňského města.

Letos byl počet návštěvníků z Ruska v Karlovarském kraji už pouze 1,2 procenta, u přenocování tvořili podíl 4,5 procenta.

Zbavme se reputace „ruského města“

Podle primátorky je však marketingová kampaň součástí i krajské kampaně, kterou produkuje destinační agentura Karlovarského kraje Živý kraj. „Není zaměřená na Rusko, ale na lidi, kteří žijí v rámci Evropy a nejvíce v Německu, a pouze mluví rusky. To znamená, že to jsou občané Evropské unie, ale mluví rusky. To znamená, že nemíříme na Rusy v Rusku, aby k nám přijeli, to je třeba odlišit,“ uvedla Pfeffer Ferklová.

Podle ní ruskojazyčná kampaň cílí i na příslušníky dalších států bývalého Sovětského svazu, kteří nejsou z Ruska, ale rusky mluví.

Rozhovor se šéfem Grandhotelu Pupp

„Pracovní trh v hotelech a restauracích je našponovaný. Jestli před covidem všichni říkali, jak je to zlé, tak teď je to ještě horší. Zaměstnanci jsou poklad,“ říká šéf Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz.

Autoři otevřeného dopisu ale vyzývají k tomu, aby se Karlovy Vary už zbavily své reputace „ruského města“ a staly se znovu „bezpečným přístavem svobodně smýšlejících lidí z celého světa, včetně Ruska“. „Musíme se smířit s tím, že masivní turistický ruch z totalitní a dnes už oficiálně i teroristické Ruské federace do Evropy skončil,“ dodali autoři dopisu s odkazem na to, že Evropský parlament i parlamenty některých evropských zemí označují nyní Rusko za stát podporující terorismus.

Reklama

Související témata:

Doporučované