Hlavní obsah

Prezident Pavel odsoudil šikanu ukrajinské holčičky. Přijal ji na Hradě

Foto: Twitterový účet @prezidentpavel

Prezident Pavel v sobotu na twitteru sdílel fotografii, která zachycuje setkání s ukrajinskou holčičkou, která si zažila šikanu.

Reklama

Petr Pavel se setkal s ukrajinskou holčičkou, která od českých spolužáků schytala verbální urážky a plivanec do tváře. Šikanu „dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce“, označil za „zvlášť ostudnou“.

Článek

Prezident Petr Pavel na Hradě přijal ukrajinskou holčičku, která se stala terčem šikany českých spolužáků.

„Odsuzuji šikanu, ponižování a násilí ve školách obecně. A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné,“ napsal Pavel na twitteru, kde sdílel fotografii zachycující společné setkání.

„Oceňuji reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. Šrámy na duši ale zůstanou,“ dodal.

Na sociálních sítích se ve středu objevilo video, které zachycuje verbální útoky i plivnutí do tváře ukrajinské školačky od jejích českých spolužáků (psali jsme zde).

„Ukrajina je k…a,“ zazní z úst jednoho chlapce. Následně začne spolu s dalšími spolužáky vychvalovat Rusko, které loni na Ukrajinu zaútočilo. Dívka se brání slovy „Rusko je h…o“, načež jí v závěru videa jeden ze školáků plivne do obličeje.

Řada lidí útok odsoudila. Kromě prezidenta Pavla chování chlapců kritizoval také například ministr vnitra Vít Rakušan nebo ministr školství Mikuláš Bek.

Právník Petr Němec, který pod zveřejněným videem nabídl rodině napadené dívky právní pomoc zdarma, ve čtvrtek odpoledne na twitteru informoval o tom, že se incident podařilo vyřešit.

„Kluci se omluvili a ze setkání s rodiči plyne, že to není nic, co by slyšeli doma a v čem by je podporovali. Byla to prostě dětinská hloupost, která se snad nebude opakovat. Kluci mají i ukrajinské kamarády. Prostě kdyby měla brýle či (byla) zrzavá, nadávají na brýle a vlasy. Všichni si podali ruku, usmáli se a snad je po problému,“ napsal Němec. Uvedl také, že škola má systém na řešení šikany, který zafungoval.

Reklama

Doporučované