Hlavní obsah

Chytrý náramek proti dětské obezitě nestačí. Bude to složitější, míní odborníci

Foto: Profimedia.cz

Dětská obezita v Česku prudce roste. Plány na zlepšení situace se ale zatím nesetkaly s úspěchem.

Reklama

Návrh Národního programu prevence dětské obezity se opírá o moderní technologie a formu hry. Podle odborníků je proti alarmujícím číslům třeba rychle zakročit, cesta ale bude složitější.

Článek

Až 80 tisíc dětí mezi šesti a 11 lety trpí v Česku nadváhou a hrozí, že se dříve či později dostanou až do pásma obezity s velkými zdravotními následky.

Právě na ně chce příští rok zacílit Národní program prevence dětské obezity, jak už Seznam Zprávy upozornily. Odborníci nyní hledají podporu u ministerstev či pojišťoven.

Opřít se chtějí o monitorování aktivit prostřednictvím chytrého fitness náramku. Data z náramku i denní energetický příjem pak má zaznamenávat aplikace, která by měla zároveň udělovat buď pochvaly, či motivující upozornění. A ti, kteří splní kritéria – například redukci BMI o pět procent a zvýšení pohybové aktivity o 10 procent, mají být zařazeni do celostátní loterie o velké ceny.

Cesta k prosazení podobného programu nebude snadná, byť se experti i lékaři shodují, že je dětská obezita závažný celospolečenský problém s výraznými důsledky nejen na zdraví populace, ale i na ekonomiku.

Například nutriční specialisté si koncepcí plánu zatím příliš jistí nejsou.

Podle předsedy České asociace nutričních terapeutů Martina Krobota není dětská obezita problémem jednotlivce, který by se dal vyřešit jednoduchou intervencí, ale zpravidla důsledkem stravovacích a pohybových návyků v rámci celé rodiny. To může pramenit jak z prostého nedostatku znalostí v oblasti zdravého životního stylu, tak z různých psychosociálních příčin.

„S ohledem na to, o jak komplexní problém se jedná, je u dítěte i jeho rodiny zapotřebí velmi individuálního přístupu, komplexní edukace a zejména vyhodnocení nejen aktuálních stravovacích a pohybových návyků, ale také finančních či sociálních možností dané rodiny a prostředí, ve kterém se nachází,“ míní nutriční specialista.

Neúplná rodina z centra velkého města podle něj bude potřebovat ke zdravému životnímu stylu jinou osvětu než ta, která žije na venkově ve zhoršené ekonomické situaci. „Počet kroků a energetický příjem jako dílčí parametry v rámci komplexní péče smysl dávají, samy o sobě však mohou být poměrně zavádějící,“ podotýká Martin Krobot.

Kromě toho neskrývá obavu, že bude-li pro zapojené děti a jejich rodiny hlavním měřítkem redukce hmotnosti o určité procento, bez individuální péče, pravidelných konzultací stran výživy a práce se skutečným jídelníčkem a režimem každé jednotlivé rodiny půjde o určitý risk.

Hrozí totiž, že se v rodinách – při snaze „zvítězit v soutěži“ – přikročí k dietám, které mohou dítě ve výsledku poškodit víc, než by mu pomohla redukce indexu tělesné hmotnosti. Podle Krobota by tak byla na místě spíše podpora sítě ambulancí nutričních terapeutů, ochota pojišťoven uzavírat s nimi smlouvy a lepší vzájemná spolupráce s lékaři.

Motivovat a neuškodit

Právě motivace pomocí pochval i příslibu hmotných odměn je pro národní program klíčová.

Pro Seznam Zprávy to blíže popsal dětský kardiolog Petr Jehlička, který v rámci České lékařské komory (ČLK) vznik programu koordinuje. Se zapojením celé rodiny se podle něj počítá. Stejně tak má vzniknout edukační web a další aktivity zaměřené na zdravou životosprávu.

„Každý rok do obezity padá několik tisíc dětí. Vrátit je zpět stojí velké úsilí a mnoho peněz, přičemž je tam velmi nízká efektivita. Pro pojišťovny jde v důsledku obezity o obrovské náklady. Covid vše akcentoval a nyní už je to urgentní situace. Nemůžeme si dovolit ztratit ani rok. Během něj totiž do obezity spadnou další tisíce dětí,“ míní lékař.

Na enormní nárůst dětské obezity v Česku aktuálně upozorňuje analýza dětských praktických lékařů, podle nichž trpí nadváhou či obezitou 26 procent dětí a mladistvých mezi pěti a 17 lety.

„Čísla jsou alarmující,“ říká pro Seznam Zprávy předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost (SPLDD) Ilona Hülleová. Sdružení se na vytváření národního programu podílí. Každý krok směrem k včasnému záchytu nadváhy a obezity v dětské věku je podle lékařky více než žádoucí.

„Je to celospolečenský problém a na jeho řešení se budou muset podílet nejen lékaři a školská zařízení, ale zejména rodina a také další organizace, které mohou pomáhat motivovat ke správné výživě a pohybové aktivitě. Nezastupitelnou roli mají také média,“ myslí si šéfka praktických dětských lékařů.

Také podle ní je však třeba ještě dořešit některá slabá místa. Jedním z nich je právě nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost a jejich přetíženost.

„Přesto se budeme snažit podpořit zapojení našich lékařů do projektu, jelikož jsme klíčovými osobami ve smyslu identifikace dětí s nadváhou. Dále je určitě potřeba více pracovat s motivací celé rodiny, případně napomoci sociálně slabším rodinám, které by se chtěly zapojit do projektu. V neposlední řadě bude velmi záležet na technickém zajištění,“ vyjmenovala.

Podporu má projekt například od Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti.

Klíčové nyní bude, zda se odborníkům podaří na svou stranu získat státní správu, pojišťovny a další organizace či sponzory. Ohledně finanční stránky věci ještě není jasno. Testování náramků se však podle kardiologa Jehličky řeší s Českým vysokým učením technickým, v úvahu připadá i zapojení dalších donátorů z řad technologických společností a firem.

Například Ministerstvo zdravotnictví ale na dotaz redakce ohledně podpory projektu odpovědělo spíše vyhýbavě. Boji proti dětské obezitě podle něj pomůže změna školního stravování, samo jde proto zatím touto cestou.

„V roce 2022 byla vytvořena mezirezortní pracovní skupina, jejímž cílem je zavedení systémových změn v institucionálním stravování, prioritně ve školním stravování. Cílem činnosti mezirezortní pracovní skupiny není pouze nastavit rovný přístup ke školnímu stravování pro všechny strávníky, ale i cílené zavedení zásad správné výživy do praxe školních jídelen, což by ve svém důsledku mělo přispět i k snižování výskytu nadváhy a obezity v dětské populaci,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

Rezort zdravotnictví už za Adama Vojtěcha (za ANO) prevenci obezity podpořil například přes projekty Zdraví 2020, Škola podporující zdraví nebo Zdravá školní jídelna. Jak však ukazují data, situace se nadále zhoršuje a projekty stav příliš neovlivnily.

Reklama

Doporučované