Hlavní obsah

Hypotéka je přimáčkla ke dnu. „Šetřit můžeme, jak chceme, nemáme šanci platit tolik“

Foto: Shutterstock.com

U více než 100 tisíc hypoték bude v průběhu letošního roku končit fixace. Pro některé to znamená vyšší hypotéku o mnoho tisíc korun (ilustrační snímek).

Reklama

Měsíčně začnou letos platit o tisíc, ale i o 10 tisíc nebo dokonce o 19 tisíc korun více. Tři domácnosti pro Seznam Zprávy popisují, jak se vypořádávají s refixací hypoték. Obávají se, že nové splátky budou nad jejich síly.

Článek

Loučí se s plány, že by zrekonstruovali koupelnu nebo přistavěli bydlení pro babičku. Jedna rodina si vyloženě zoufá – vedle cen potravin a energií totiž poskočila nová splátka hypotéky po konci zafixované ceny natolik, že bude zcela mimo její možnosti.

„Chystám se na schůzku s poradcem, který nejspíš nepomůže. Musím vyvolat jednání s bankou. A nevím, jak bude postupovat - jestli mi dají nůž na krk a budu muset prodat nemovitost,“ obává se Petr, který si v roce 2015 bral hypotéku 8,1 milionu korun na dům ve Středočeském kraji.

Splácí aktuálně zhruba 30 tisíc korun měsíčně. Nově má ale v druhé polovině roku začít platit přes 40 tisíc korun.

František z Libereckého kraje ruší plány na rekonstrukci bytu. Hypotéku na 900 000 korun si pořizoval v roce 2007. A ještě v lednu platil zhruba 4600 korun měsíčně. Nově od února ale splácí bezmála 5600 korun. „Přispělo to k tomu, že jsme zarazili rekonstrukce. Postupně jsme si modernizovali byt a máme před sebou ještě koupelnu a kuchyň. Letos jsme plánovali koupelnu a za rok nebo za dva kuchyň, a to teď odsouváme,“ říká František.

Podnikatel Radek z Pardubického kraje pak se svojí rodinou řeší na první pohled zcela neřešitelnou situaci: Čistý rodinný příjem je 50 tisíc korun, s novou fixací úvěru se mu splátka z 16 500 korun vyšplhala na 35 500 korun.

„Banka to navýší a neprověřuje, jestli na to máte, nebo ne. A když přejdete k jiné bance, tak tam naopak prověřují, jestli na to máte příjmy… a nemáte. Takže jsme v úplné pasti,“ říká podnikatel. Hypotéku na pět milionů si vzal před pěti lety a měl by ji splácet celkově 27 let.

Podle hypotečního experta Libora Ostatka z Golem Finance lze přitom odhadovat, že jen během letošního roku končí fixace u více než sto tisíc hypoték.

Příběhy tří rodin, které se letos musejí vypořádat s vyššími splátkami hypotéky, bude redakce Seznam Zpráv sledovat v průběhu celého roku.

Podobně jako jsme loni nabídli časosběrný seriál o domácnostech, které bojovaly s inflací:

Za tři roky 650 tisíc v minusu

Již zmíněný podnikatel Radek provozuje drobný byznys a žije v domě s manželkou a dcerou, nové vyšší splátky by měl platit od května. Banka mu dala nabídku pouze tříleté fixace.

„Oslovil jsem další banky a všechny to mají plus minus stejně,“ říká.

Radek si spočítal, že jeho rodina má měsíční výdaje 20 tisíc korun. Částka zahrnuje jídlo, mobilní telefony, internet, popelnice nebo kroužky pro dceru, které ale chtějí seškrtat.

Dalších pět tisíc korun zaplatí za benzin. „Jsme z vesnice, musíme dceru vozit autem do školy a zpět,“ vysvětluje Radek.

Za hypotéku a elektřinu, která mu také vyskočila z 3000 korun na 7500 korun měsíčně, dohromady zaplatí 43 tisíc. Celkově tedy bude mít jeho rodina náklady 68 tisíc a příjmy má se ženou už zmíněných 50 tisíc korun.

Za tříletou fixaci tedy bude rodinný rozpočet zhruba 650 tisíc korun v minusu. Stále proto zvažuje, zda by nebylo možné přejít k jiné bance, kde by mu nabídli jen roční fixaci, s tím, že by doufal, že úroky začnou klesat.

Dalším řešením je, že budou muset odčerpávat rodinný finanční polštář, který chtěli využít na to, aby svůj dům rozšířili, aby se mohla nastěhovat babička. Z plánu podle Radka sešlo.

„Babička tomu nevěří. Nevěří, že je to možné,“ říká Radek.

Tabulkový plat a podpora příbuzných

Situace Petrovy rodiny ze Středočeského kraje se jeví ještě bezvýchodněji, přestože se mu měsíční splátka má zvýšit v porovnání s Radkem „jen“ o 10 tisíc korun.

„Nechci prodat nemovitost, jenom protože se to teď pohnojí a dají mi splácet o deset tisíc korun navíc. Šest let jsem bez problémů splácel,“ zlobí se Petr, který žije s manželkou a jedním dítětem za Prahou.

Do všeho nemůže příliš počítat s příjmem své manželky. „Tlačí na druhé dítě, tu nezajímá, že je podělaná doba,“ podotýká Petr.

Vysvětluje, že pracuje pro stát, a tak má svázané ruce i co se týká žádosti o vyšší výplatu. „Mám tarifní platovou třídu. Když mě třeba i povýší, tak to je skok o dva až dva a půl tisíce korun čistého. A k tomu si připočítejte inflaci,“ říká Petr.

Přes zimu už přitom musel radikálně vyřešit vytápění. Za vytápění elektřinou mu vznikl desetitisícový nedoplatek kvůli novým cenám. Pořídil krbovou vložku a od prosince už elektřinou netopí.

Na rozdíl od vytápění ale netuší, jak vyřešit situaci s hypotékou. Zafixovanou cenu má zhruba do září, zbývá mu tedy ještě několik měsíců čas.

Ani František z Liberce se nechce s vyšší splátkou úplně smířit. „Zkoušel jsem oslovit banku a věřím, že se podaří úrok ještě trochu snížit,“ říká. Celkové příjmy jeho domácnosti se pohybují kolem 60 tisíc korun. Bydlí v bytě se ženou, dva ze tří synů už si sami vydělávají a osamostatnili se.

Za energie platí zhruba devět tisíc korun. Jenomže vedle vlastní domácnosti ještě finančně podporuje svého otce i sestru. „Jak se začaly zvedat ceny energií, tak otec nevystačil s důchodem a musel jsem ho začít podporovat,“ říká František, jenž se zároveň stará i o sestru, které zemřel manžel a ona se dostala do finančních problémů.

Proto i pro něj je navýšení o tisíc korun citlivé. „Nejsou to peníze, které ležely v rohu. Je to vždycky na úkor nějakého pohodlí,“ vysvětluje.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Reklama

Doporučované