Hlavní obsah

„Rybář, který za nic nemůže,“ říkají blízcí muže, jenž zbil v Plasích Ukrajinky

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Soud v pátek poslal osmačtyřicetiletého útočníka do vazby, důvodem bylo riziko ovlivňování dalších obviněných.

Reklama

Blízcí muže zadrženého za napadení Ukrajinek v Plasích tvrdí, že ženy okolnosti napadení překroutily. Osmačtyřicetiletý Zdeněk H. je podle nich slušný člověk. Na sociálních sítích ale nenávistnými příspěvky nešetřil.

Článek

Okresní soud Plzeň-sever v pátek poslal do vazby muže, který před dvěma týdny surově napadl dvě Ukrajinky. K útoku došlo po skončení poutě v neděli 13. srpna v podvečerních hodinách v Plasích na západě Čech.

Zadržený osmačtyřicetiletý Zdeněk H. se živí jako kolotočář. A právě v Plasích před napadením údajně obsluhoval pouťové atrakce.

Seznam Zprávy kontaktovaly společnost, pro kterou Zdeněk H. pracoval. Telefon zvedla žena provozovatele a podle ní je útočník nevinný.

„Je to choulostivé pro nás v rodině. Říkám vám, že to není pravda, jak se to teď povídá. Ty dvě Ukrajinky si to navzájem dosvědčily. Úplně to předělaly, udělaly si nějakou svoji verzi, protože to dosvědčila jedna druhé. A nevinný člověk za to teď pyká,“ uvedla.

Na dotaz, jaká je mezi ní a Zdeňkem H. přízeň, neodpověděla. Dále uvedla, že se k celé události neoprávněně přidal rasový podtext. Ukrajinské ženy byly údajně opilé.

„Je to velká nespravedlnost. Je to člověk, který nikdy nebyl souzený, slušný člověk, rybář, který za nic vůbec nemůže,“ shrnula.

Na internetu ale Zdeněk H. nenávistnými příspěvky vůči Ukrajincům nešetřil. Na sociální síti X (dříve Twitter) například po březnovém napadení auta s ukrajinskou poznávací značkou po protivládní demonstraci u Národního muzea tvrdil, že verze ukrajinské strany je vylhaná. V jiných příspěvcích Ukrajince sprostě urážel a sdílel obrázek, kde si někdo ukrajinskou vlajkou utírá zadnici.

Redakce navštívila bydliště Zdeňka H. Dveře rodinného domu otevřela žena, která nechtěla o sobě nic prozradit a útok jakkoliv komentovat.

„Advokát nám doporučil nic neříkat, že by to mohlo ovlivnit případ,“ reagovala na dotazy.

Spolu se Zdeňkem H. se útoku na dvě Ukrajinky účastnili ještě další dva muži. Policie po nich stále pátrá.

Útočníka se podařilo dopadnout díky fotografiím, které pořídila jedna z napadených. Byla na nich zřetelně zachycena poznávací značka. Obě ženy skončily v nemocnici.

Teťanu Tolsťihinu útočník kopal do obličeje a do hlavy a způsobil jí pohmožděniny. Lili Kostyšina skončila na čtyři dny v nemocnici. Útočník ji několikrát udeřil do hlavy a na zemi ji kopal do žeber. Podle lékařské zprávy, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, utrpěla zlomeninu čelisti a nosu.

Policie dopadla Zdeňka H. deset dní po útoku a soudkyně jej poslala do takzvané koluzní vazby, aby neovlivňoval svědky. Je obviněn z ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu až pět let ve vězení.

Reklama

Doporučované