Hlavní obsah

Chybí peníze na 17 tisíc pozic ve školství, tvrdí odbory a zvažují protest

Foto: Shutterstock.com

Školy čekají ještě výraznější škrty. Ilustrační foto.

Reklama

Ve školském rozpočtu chybí více peněz, než se původně uvádělo. Celkově nejsou prostředky na 17 tisíc nepedagogických pozic.

Článek

Původně ministr školství Mikuláš Bek (STAN) mluvil o tom, že škrtat se ve školách bude 8000 neobsazených nepedagogických pozic, jako jsou kuchařky, školníci nebo uklízečky. Ve školském rozpočtu ovšem na tyto pozice chybí ještě více peněz.

Z oficiálního dokumentu vyplývá, že v poslední vyjednané podobě rozpočtu se nepočítá se 17 000 místy. To se nezamlouvá školským odborům, které už začaly mluvit o možném protestu.

„Situace není zoufalá, ale kritická. Proto jsme jako odborový svaz vyzvali k aktivizaci stávkových výborů,“ popisuje místopředsedkyně školských výborů Markéta Seidlová. „Vláda si bere děti jako rukojmí,“ tvrdí.

Odbory žádají o navýšení rozpočtu o čtyři až devět miliard korun, jinak půjdou do stávky. Tyto peníze by měly zabezpečit prostředky právě pro seškrtané nepedagogy.

Podle údajů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je na tisíc pozic kuchařek, uklízeček a dalších nepedagogů ročně potřeba asi 400 milionů korun. Pokud by se škrtalo tedy „jen“ avizovaných 8000 neobsazených míst, šlo by o čtyři miliardy. U všech 17 tisíc míst by se částka vyšplhala na sedm miliard.

„Mohu vyloučit, že bychom pro příští rok plánovali zásadní redukci počtu nepedagogických pracovníků, protože v žádném případě nechceme ohrozit fungování škol,“ argumentuje ministr školství Bek. Podle něj je ještě čas na vyjednávání finální podoby rozpočtu.

Podrobně se bude o rozpočtu na příští rok jednat ve středu ve Sněmovně.

Šetřit se může na učitelích

Pokud ke škrtům dojde, peníze by museli školám doplatit zřizovatelé – tedy nejčastěji obce a kraje. V jiném případě by se muselo propouštět, případně by docházelo k výraznému krácení platů. Už nyní se totiž počítá s tím, že všichni pracovníci ve školství – vyjma učitelů – si meziročně pohorší o dvě procenta.

Školské odbory uvádějí příklad. Šéfkuchař v sedmé platové třídě má i s osobním ohodnocením a příplatky dnes zhruba 36 tisíc hrubého. „Plat mu klesne minimálně o nadtarifní složky platu. Takže se bude dostávat někde na úroveň 24 tisíc hrubého,“ vypočítává Seidlová.

Velmi pravděpodobně ale budou ředitelé škol opět dotovat platy nepedagogických pracovníků z učitelských platů, jinak mohou mít problém například fungování školní jídelny vůbec zabezpečit. Učitelé sice nedostanou tolik peněz, kolik vláda původně ve svém programovém prohlášení slíbila, ale přesto mohou počítat s nárůstem zhruba pět procent.

„Pakliže by neměly nepedagogům v příštím roce klesat platy, pak ředitel bude muset skutečně sáhnout do peněz pro učitele,“ říká místopředsedkyně školských odborů Seidlová.

Učitelské platy ani v ideálním scénáři ale příští rok nedosáhnou slíbených 130 procent průměrné hrubé mzdy. Ministerstvo totiž rozhodlo, že tuto úroveň bude vypočítávat vždy z předminulého roku. Příští rok by tak učitelský plat měl dosáhnout podle odhadů MŠMT 113,5 procenta průměru.

Reklama

Doporučované