Hlavní obsah

Takto se změní přijímačky. Nově ale zákon neřekne, kdy budou

Foto: Getty Images

Přihlášku vyplní na počítači a vyberou pořadí svých tří škol. Žáky čekají letos změny.

Reklama

Přijímačky na střední školy čeká nejvýraznější změna od jejich zavedení před šesti lety. Nově dostanou žáci o přihlášku víc, podávat se budou elektronicky a skončit by mělo nekonečné čekání na odvolání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní přijímačky na střední školy byly průšvih. Přihlášek bylo sice více, ale hlavně zcela zkolaboval dosavadní systém papír–telefon, takže ani několik týdnů po ohlášení výsledků žáci nevěděli, jestli byli přijati.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) chce zamezit, aby se tento scénář opakoval i příští rok, a tak se narychlo mění školský zákon.

Podporu v tom má vláda výjimečně i v opozičních lavicích. Kvůli zrychlení celého procesu návrh podali poslanci, a to společně ze všech parlamentních stran. Vláda ho následně minulý týden schválila. Shoda panuje i na tom, že by návrh měl být odsouhlasen už v prvním čtení.

„Za nás ano. Návrh podporujeme a nebudeme mu klást žádné překážky. Ten nápad částečně považujeme i za svůj, protože s ním přišel už (bývalý ministr školství za ANO) Robert Plaga ,“ říká jedna z předkladatelek novely a opoziční poslankyně Jana Berkovcová (ANO).

Podívejte se, co se od příštího roku změní, pokud se skutečně stihne schválit.

Tři přihlášky

Nejviditelnější změnou je možnost podání tří přihlášek (nebo až pěti v případě, že se žák hlásí také do oborů s talentovou zkouškou). Zatímco dosud se mohli žáci ucházet jen o dvě střední školy, nově dostanou o jednu volbu navíc.

Při sepisování novely se ale debatovalo i o tom, že by v zákoně počet přihlášek vůbec nebyl stanoven. Objevil by se jen v následné vyhlášce, a to proto, aby se jejich počet do budoucna mohl jednodušeji měnit. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) totiž mluvil až o pěti přihláškách.

„Nakonec jsme se dohodli, že počet přihlášek zatím v zákoně necháme vzhledem k tomu, že to je poměrně citlivá věc. Mám-li říct svůj osobní názor, tak se domnívám, že i tohle by mohla řešit vyhláška,“ říká poslanec a další z předkladatelů návrhu Jan Berki (za STAN).

Žádná automatická odvolání

Třetí přihláška je pro žáky bonus, ale pozor, má to i své úskalí. Žáci se musí už dopředu rozhodnout, která škola je pro ně první, druhou a třetí volbou. Jakmile totiž budou přijati na první školu, na druhou ani na třetí nastoupit nemůžou. Stejně tak padá třetí volba, pokud vyjde dítěti ta druhá.

Odzvonit by tak mělo prehistorickému systému zápisových lístků a nekonečnému odvolávání. Právě kvůli tomu trvalo v loňském školním roce tak dlouho, než se žáci definitivně dozvěděli, která škola je přijala.

Nově už také nepůjde podat odvolání kvůli tomu, že žák skončil těsně pod čarou. Možné to bude jen v případě, že došlo k nějakému skutečnému pochybení během přijímacího řízení. Například když škola špatně sečte body za jednotlivé části přijímaček.

Elektronické podání

Všechny uvedené novinky budou možné jen díky digitalizaci celého systému. Kvůli tomu ostatně celý návrh novely školského zákona vznikl. Nový systém chystá státní organizace Cermat.

Přihlášky se tak budou podávat elektronicky. To by ale mohlo dopadnout na rodiny, které třeba nemají přístup k internetu. Proto stále zůstane i možnost papírového podání. I v tomto případě si ale žáci budou muset vybrat pořadí svých tří škol a už na tom nebudou zpětně moct nic změnit.

Přijímačky bez termínu

Ze školského zákona podle nového návrhu vypadne poměrně podstatná informace, a to termín přijímacích zkoušek. V současné podobě zákona je doba přesně stanovena. V maturitních oborech jde o rozmezí 12. až 28. dubna, u ostatních pak platí termín od 22. do 30. dubna.

„Průběh přijímacího řízení je plánován v obdobném termínu jako doposud, pouze termín pro podávání přihlášek se předsouvá na 20. únor, a díky tomu se může prodloužit období pro konání školních přijímacích zkoušek tak, aby je školy zvládly při zvýšení počtu přihlášek zrealizovat a zároveň se termíny uchazečům vzájemně nekryly,“ popisuje mluvčí MŠMT Tereza Fojtová, že vše bude stanoveno ve vyhlášce, která se chystá.

Řada škol využívá kromě státních testů také vlastní přijímačky jako například testy z cizích jazykům nebo pohovory. Třetí přihláška pro každého žáka navíc bude ale pro školy znamenat, že musí zvládnout odbavit větší počet zájemců během školních zkoušek. Konat se tak mohou nově i před státními testy.

Od aktuálního ročníku si tak zájemci o střední vzdělávání budou muset hlídat kalendář, který se bude lišit oproti dosavadním pravidlům.

Kde se budou zkoušky skládat?

Dosud měla tahle otázka velmi jednoduchou odpověď: přeci tam, kam jste si podali přihlášku. Jenže s třemi volbami, ale přetrvávajícími dvěma pokusy na složení jednotné přijímací zkoušky, musí dojít k rovnoměrnému rozdělení zájemců. Seznam Zprávy se proto ministerstva zeptaly, jak bude systém žáky rozřazovat, protože o tom se v zákoně nemluví.

„Systém bude zohledňovat bydliště uchazeče, popřípadě další praktická kritéria. Uchazeč však vždy bude konat jednotnou zkoušku dvakrát a vždy v jedné ze škol, které uvedl v přihlášce. Může nastat i situace, že uchazeč bude konat obě zkoušky v jedné škole, a to například v případě, kdy podal pouze jednu přihlášku do oboru vzdělání s maturitní zkouškou,“ doplňuje mluvčí Fojtová.

Místo konání jednotné přijímací zkoušky bude určovat Cermat.

Dva pokusy pro každého

Pokud nový návrh projde, skončí znevýhodnění dětí, které podají jen jednu přihlášku na maturitní obor. Takoví žáci totiž měli dosud také jen jeden pokus na jednotnou přijímací zkoušku. Nový návrh jim ale dává dvě možnosti jako všem ostatním.

Známkám odzvonilo

Rozvolňují se také kritéria přijímacích zkoušek pro školy. Ještě v minulém školním roce museli alespoň nějakou váhu ředitelé dát známkám na vysvědčení ze základní školy. Podle nového návrhu k nim už vůbec přihlížet nemusí. Bude záležet zcela na školách, jestli známky v úvahu vezmou.

Všechny tyto novinky ale budou platit jen v případě, že novela projde Sněmovnou i Senátem a podepíše ji prezident. Ministr školství Bek předpokládá, že by se to mohlo povést do konce roku.

Reklama

Doporučované