Hlavní obsah

Sprcha jen do půlnoci. Část lidí se v noci musí obejít bez teplé vody

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve Vrbnu pod Pradědem mají jedny z nejdražších energií v Česku.

Reklama

Bytová družstva i společenství vlastníků řeší, jak snížit dopady energetické drahoty. Na chodby umisťují úsporné žárovky, šetří s vytápěním, v krajních případech na noc vypínají teplou vodu.

Článek

Teplá voda? Jen od šesti ráno do půlnoci. „Kvůli šetření její přívod na část noci v domě vypínáme,“ potvrzuje předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) v pražské Zbraslavi Jiří Kašpar.

Tisíce „esvejéček“ i bytových družstev se snaží zmírnit dopady zdražení energií. Někde už čelí zvýšeným zálohám, jinde se na ně teprve chystají. A s drahotou chtějí bojovat různě. Nastavují vytápění bytů na méně stupňů, apelují na efektivnější větrání chodeb, nebo mění staré žárovky na chodbách za úspornější.

V pražské Zbraslavi kromě šetření s teplou vodou nastavili na zimu také maximální teplotu vytápění bytů. Přes den na 21 stupňů a v noci na 19 stupňů. „Mohli jsme si to dovolit, protože máme vlastní kotelnu, kde si to můžeme nastavit,“ uvedl Kašpar.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

V bloku moderního atriového domu je asi sedmdesátka bytů. Zálohy na společné energie nájemníci zatím nezvyšovali. Nehýbali ani s částkou na fond oprav. „Loni jsme zvýšili dlouhodobou zálohu o dvě koruny na metr čtvereční a taky dvě koruny na amortizaci kotelny. Teď to dělá čtrnáct korun na měsíc a metr čtvereční, což je už tak docela slušné,“ vysvětlil Kašpar.

Fixaci na cenu plynu měli do poloviny září. S tím, že by někdo z nájemníků neměl na zaplacení, se zatím nesetkal.

Vezmou i peníze z fondu oprav

Některá sdružení vlastníků jsou ovšem v tíživější situaci. Největší zdražení tepla letos zřejmě zaznamenali v části Břeclavi. Městská firma Teplo Břeclav kvůli krachu dodavatele ceny přechodně zvedla na pětinásobek těch původních. Gigajoule tepla tam stojí přes tři tisíce korun. Situace nejhůř dopadá na tisíce lidí na tamních sídlištích, třeba v Poštorné.

Většině nájemníků však zatím neposkočí zálohy pětinásobně, protože měli dřívější zálohy nastavené s rezervou a městská firma jim v minulosti vracela tisíce na přeplatcích. „Pokud by někdo byl ve velmi špatné situaci a nemohl zaplatit, tak jeho nedoplatek uhradíme z fondu oprav, pak bychom to s danými lidmi řešili individuálně. Nicméně v našem vchodě jsou zatím platby bez problémů,“ uvedl Dalibor Konečný, člen výboru Společenství vlastníků Na Valtické 15, 16, 17.

Se sousedy žijí v šestipatrovém panelovém domě, především starší lidé se snaží vůbec nezapínat topení. V Břeclavi zatím není jasné, jak se ceny tepla změní v novém roce. Městská firma shání nového dodavatele.

Některá společenství vlastníků proto zvýšené zálohy do konce roku zaplatí z ušetřených peněz na nájemném nebo z fondu oprav. „Rozhodli jsme se, že lidem nebudeme kazit Vánoce. Společenství má z minulosti našetřené peníze, tak je využijeme. Nové zálohy nastavíme až od nového roku,“ sdělil jeden ze členů jiného společenství v Poštorné. Jméno bez souhlasů ostatních nájemníků zveřejnit nechtěl, redakce ho zná.

Doplnil, že letos v domě ještě ani nezačali topit a někteří nájemníci se s mírou nadsázky ptali, jestli topení nelze v bytě odřezat.

Anketa

Topíte?
Ano, denně na chvíli zatopím.
56,6 %
Letos jsem topení zapnul/a jen párkrát.
16,4 %
Zatím vůbec, ale mám doma chladněji.
6,7 %
Ne, zatím to není potřeba.
20,3 %
Celkem hlasovalo 6965 čtenářů.

Kromě Břeclavi se ceny záloh na energie letos skokově zvýšily i ve Vrbně pod Pradědem v podhůří Jeseníků. Jiří Janák je předseda společenství vlastníků pro bytový dům v ulici Družstevní 592. Dům má 23 bytů, které obývají především lidé v důchodu. I proto podle něj nešlo výrazně omezit vytápění. „Zdraví je přece jenom přednější,“ objasnil Janák.

Měsíční zálohy na topení se bytovému domu zvedly ze 40 tisíc korun na trojnásobek. „Družstvo, které nám dělá správu, však slíbilo, že pro obyvatele domu zálohy navýší až od ledna. Nějaké nedoplatky od nájemníků se dají očekávat, ale snad to nebude až tak hrozné,“ uvedl Janák.

V domě vyměnili staré žárovky za úsporná LED svítidla. Na chodbách se větrá jen několik minut denně, aby teplo neunikalo ven. Ve společných prostorách se pak udržuje nízká teplota a přes noc se netopí vůbec.

„Zvažujeme veškeré varianty a situace, které mohou nastat. Vzhledem k tomu, že nám správu dělá bytové družstvo, individuální rozpočet splátek nastavují oni tak, aby to člověka úplně nezruinovalo. Možností, jak lidem ve složité situaci pomoct, je více. Určitě je ve hře i to, že sáhneme do fondu oprav nebo že bychom částku do fondu snížili. Řešit to ale budeme, až k situacím dojde,“ uzavřel Janák.

Seminář jak ušetřit

Nájemníci se také zajímají, jak s energiemi šetřit. Předsedové bytových družstev a společenství vlastníků se pravidelně setkávají na seminářích Tepláren Brno. Městská firma zásobuje 100 tisíc domácností, ceny tepla zvedla dvojnásobně.

O semináře, které jsou na programu třikrát týdně, je velký zájem. „Nejdřív jsme zasílali pozvánky, ze kterých je asi 65procentní účast předsedů společenství vlastníků. Nyní jsme vyvěsili možnost přihlásit se veřejně. Třeba pro ty, kteří ze začátku nemohli,“ uvedla mluvčí tepláren Zuzana Novotná.

Podle ní jsou pro předsedy semináře přínosné i v tom, že se schází ve velkém počtu a mohou se tak podělit o zkušenosti a probrat způsoby řešení problémů.

Srovnání cen tepla

První teplárny ohlašují zdražování. Od ledna si připlatí téměř všechny domácnosti a firmy napojené na centrální teplárny. Někde jen mírně, jinde i o desítky procent. Podrobnosti najdete v článku:

Teplárny na seminářích kromě rad ohledně úspor informují také o vývoji ceny tepla v Brně nebo o cenovém stropu a úsporném tarifu. Tedy o příspěvcích, které prostřednictvím státu SVJ dostala na energie. „To je téma, na které se nás často dotazovali individuálně, protože je dost složité,“ řekla Novotná.

Podle ní je důležité myslet na to, že nájemníci musí kvůli vyhlášce na rozúčtování spořit společně jako bytový dům. Vedení bytových družstev a „esvéječek“ by pak měla pravidelně sledovat platby od nájemníků. „Aby to nenechali zajít k tomu, že jim třeba půl roku někdo nebude platit a teprve poté začnou situaci řešit,“ doplnila.

Podle Daniely Dvořákové ze společenství vlastníků v brněnských Žabovřeskách se zatím počet dlužníků výrazně nezvyšuje. Předpokládá, že se situace zhorší příští rok.

„Pokud nastanou problémy s placením, vynasnažíme se lidem vytvořit plán se splátkami a nějak jim náklady rozložit. Bohužel jinak to řešit nejde, společenství doplatky za nikoho platit nebude. Nájemníci by museli takový postup stoprocentně odsouhlasit, což se podle mě nestane,“ dodala Dvořáková.

Reklama

Doporučované