Hlavní obsah

V ordinacích je po svátcích znovu plno. Nasaďte respirátory, prosí lékaři

Foto: Seznam Zprávy

Epidemie chřipky v Česku přetrvává, další nemocnice proto zakazují návštěvy a lékaři doporučují nosit respirátory.

Reklama

Epidemie respiračních nákaz zdaleka není u konce. Ke slovu se více dostává chřipka i covid-19 a odborníci znovu vyzývají k nasazení respirátorů. Podle šéfa praktiků má stále smysl i očkování.

Článek

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky je po svátečním útlumu nyní v ordinacích opět rušno a situace se vrátila na úroveň před svátky.

„Pacientů je mnoho a podle příznaků i laboratorních vyšetření se zdá, že mezi infekcemi nyní převládá typická chřipka,“ řekl v úterý pro Seznam Zprávy.

Lidé by podle něj neměli zapomínat na hygienická pravidla, která rezonovala během celé covidové pandemie, tedy třeba časté mytí rukou, ale i nošení respirátorů, zejména pociťuje-li člověk jakékoliv příznaky nemoci.

Lékaři se podle něj stále setkávají s tím, že lidé navzdory projevům nemoci chodí i do čekáren bez zakrytých dýchacích cest a šíří nákazu do svého okolí.

„Je to základní pravidlo. My to od pacientů vyžadujeme a máme to i na dveřích. Většinou to snad lidé respektují, případně jim dá sestřička respirátor u nás. Ale je to opravdu bazální věc ohleduplnosti - když nejsem fit a skutečně kamkoliv potřebuji, vzít si respirátor a nešířit kapénkovou infekci. Bohužel se to zdá být jako náš problém, že to lidé stále úplně nechápou. Ani covid je asi nepoučil. Takže se stává, že přijde prskající pacient, který se posadí do čekárny mezi seniory a kašle okolo sebe, dokud nedostane respirátor od nás,“ uvedl praktický lékař.

K nošení respirátorů a dodržování dalších pravidel vyzývá i Státní zdravotní ústav.

„Prosíme, nezapomínejme na základní hygienické návyky. Respirátor chrání, nestyďme se ho nosit. Pokud kýcháme či kašleme, pak ideálně do jednorázového kapesníku, v případě nouze do předloktí. Časté mytí rukou pomáhá proti přenosu virů z povrchů na člověka,“ apeluje na veřejnost.

Zkreslená sváteční data

Podle ústavu bylo minulý týden nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest asi o čtvrtinu méně než za předchozí týden. Na každých 100 000 obyvatel připadalo 1770 případů. Pokles ale podle odborníků neznamená, že by epidemie skutečně zpomalovala. Vše je zkreslené dny volna, kdy lidé nechodili k lékaři a nedostali se tak ani do oficiálních statistik.

Hlášení akutních respiračních infekcí

Relativní nemocnost na 100 000 obyvatel podle věku

Akutní respirační infekce0–5 let6–14 let15–24 let25–64 let65+Celkem
Česká republika44882466258410779501770
Změna (%)-33,9-41,7-24,0-10,0-13,9 -26,3
Komplikace (%)2,62,31,31,21,91,8

Zdroj: SZÚ, 52. týden 2022

Naznačuje to i fakt, že nejvýraznější úbytek nahlášených pacientů - o dvě pětiny - byl mezi dětmi ve věku šest až 14 let, které měly vánoční prázdniny. „Případně jejich stav řešili lékaři na pohotovostech, které se standardně do hlášení nezapojují,“ uvedli odborníci.

Nejvíc podle dat nyní kolují viry chřipky a covidu-19, naopak RS viry jsou na ústupu. Jak však upozorňuje Petr Šonka, testy určující přesný původ nákazy nejsou aktuálně hrazené ze zdravotního pojištění a v ordinacích se standardně neprovádí. Jediný test, který by se stále měl používat, je test na covid-19.

„A to ze dvou důvodů, pokud by se jednalo o pacienta v rizikové skupině, který by mohl profitovat z předpisu antivirotik Paxlovid nebo Lagevrio, tak potřebujeme mít potvrzeno, že má covid. Kromě toho je covid stále na seznamu nemocí, pro které by měl být pacient izolován,“ přiblížil lékař s tím, že rozlišení chřipky či RS viru obvykle nebývá klíčové pro samotnou léčbu.

Pokud jde o chřipku, má však podle Petra Šonky stále smysl i očkování. „Určitě pořád stojí za to se očkovat a vakcíny stále jsou, očkovat se dá do konce února. Pokud je člověk zdravý a nepociťuje žádné příznaky virózy, tak se teď ještě naočkovat proti chřipce může. Upřímně doufám, že tahle chřipková epidemie bude poučením pro příští rok, protože mnoho pacientů už nevěřilo, že chřipka přijde, a myslím, že možnosti očkování opět nebyly využité naplno,“ dodal.

Kdy shánět lékaře?

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů záleží na tom, jaký jste pacient a v jakém jste celkovém zdravotním stavu. Pokud jste mladý zdravý člověk, který navíc ani nepotřebuje neschopenku, tak lékaře nutně kontaktovat nemusíte a je možné zůstat doma. A to za předpokladu, že dodržíte pravidla izolace od ostatních členů domácnosti, nebudete chodit na veřejnost a chorobu šířit. Nemocný tedy může zůstat doma v posteli, a pokud se jeho stav nebude během tří dnů zlepšovat, nebo se naopak zhoršuje, je namístě volat lékaře.

„Pokud jde ale o pacienta ve věku nad 60 let, který třeba má i chronické nemoci zejména dýchacího nebo oběhového aparátu, tak by lékaře měl kontaktovat hned na začátku nemoci, právě abychom vyloučili covid a posoudili, zda by neměl dostat antivirotika. Často nás musí kontaktovat i lidé, kteří by to zvládli sami, ale potřebují neschopenku,“ dodává Petr Šonka. Ideální je nechodit hned do ordinace, ale standardně se objednat, aby se lidé nehromadili v čekárnách se zdravými lidmi.

Pokud jde o respirační nemoci, jsou převážně virového původu a pacienti by zpravidla neměli mít problém dostat se k potřebným lékům. „Antibiotika se v těchto případech nepoužívají, pokud nedojde k bakteriální superinfekci nebo komplikaci s bakteriálním původem. Ale pokud jde o antibiotika, stále jsou potíže s dostupností u penicilinu. Jsou lékárny, které zásobu mají, jinde je problém. Pokud vím, jsou problémy s antibiotickými kapkami a potom u dětí s nějakými formami analgetik či antipyretik. Přes svátky se ale mohla situace změnit,“ dodává lékař.

V úterý odpoledne hlásil web Státního ústavu pro kontrolu léčiv výpadek například u některých forem penicilinu nebo u přípravků s antibiotikem amoxicilin.

Zákazy návštěv

Nemocnice mezitím čím dál častěji kvůli šíření nákaz uzavírají své dveře návštěvám. Nově platí jejich zákaz třeba na všech lůžkových odděleních interní kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol. Plošný zákaz návštěv pacientů potom vyhlásila Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně.

„Výjimky platí v případech návštěv nezletilého pacienta, doprovodu otců či jiných osob k porodu, návštěvy pacienta s omezenou svéprávností, návštěvy pacienta v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění. Návštěvu u výše uvedených výjimek vždy povoluje ošetřující lékař, na oddělení vstupuje návštěvník pouze s nasazeným respirátorem,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Podobně návštěvy zakázali i v nemocnicích ve Strakonicích, Pelhřimově nebo Jindřichově Hradci.

Reklama

Doporučované