Hlavní obsah

Ve frontě před úřadem práce: Na příspěvek čekají měsíce a úředníci nekomunikují

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pondělní fronta před Úřadem práce v Praze 4.

Reklama

První pracovní den letošního roku a hned po ránu se vydalo několik desítek lidí v Praze na úřad práce, aby se zeptalo na svoji žádost o příspěvek na bydlení. Popsali, jak jim náklady od ledna vzrostly a proč dávku nutně potřebují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světlo je jen pár minut a ranní vzduch stále zebe a mrazí. Přesto chvíli před osmou hodinou ranní čeká před pražským Úřadem práce na Novodvorské ulici několik desítek lidí a snaží se přešlapováním zahřát.

Je pondělí 2. ledna, první letošní pracovní den, a většina lidí ve frontě se vydala zjišťovat, co se děje s jejich žádostmi o příspěvek na bydlení.

Oslovení lidé přitom popisují, že často žádali on-line už v říjnu, nebo i v září. Stěžují si ale, že nemají ani vyplacenou dávku, ani informace o tom, co se s žádostí stalo.

Nejrozhořčenější diskuze se rozproudila po dotazu reportéra Seznam Zpráv na samém konci fronty.

Čtyřicátník v kapuci vysvětluje, že na úřad práce přišel v září, kdy mu doporučili, aby si o příspěvek na bydlení zažádal on-line. A od té doby čeká. „Plyn a energie mi od ledna stouply o dva a půl tisíce korun. Nově mám platit šest a půl tisíce,“ říká muž, a raději se proto rozhodl hned po Novém roce vydat na úřad, aby se zeptal, co se s jeho žádostí děje.

Hned se přidávají další čekající v jeho okolí – tři seniorky, blondýna v produktivním věku i mladší drobná bruneta, která se představuje jako Zuzana.

„Jsem samoživitelka, mám dvě děti a zažádáno o příspěvek na bydlení mám od října. Od Nového roku mi zvýšili nájem o dva tisíce korun a plyn o patnáct set korun. Už tu dávku fakt potřebuji,“ popisuje.

Muž s kapucí Zuzaně přizvukuje: „Už abych vydělával jen na nájem!“

„Jdeme se zeptat, co se děje a proč nám to nevyplatili,“ doplňuje zhruba čtyřicetiletá blondýna nazlobeně.

Telefony nezvedají, zní z fronty

Samoživitelka Zuzana vysvětluje, že se k ní dostala pouze informace, že její žádost o dávku zpracovává „metodik“. Nerozumí ale tomu, jestli je potřeba něco doložit, nebo je dávka schválená, případně kdy bude vyplacená.

Další lidé ve frontě si stěžují i na to, že zažádali on-line a následně nejsou schopní úředníky zkontaktovat.

„Nedá se sem dovolat a tady ostraha si ještě dělá srandu a říká, že pokud něco chceme, tak si musíme přivstat,“ říká jedna z žen stojící v ranní frontě.

Hned několik seniorek reportérovi vysvětluje, že jdou dávku raději vyřídit osobně, protože v on-line žádost nemají důvěru.

V tom je utvrzují mladší lidé ve frontě. „On-line žádost jsem zkoušela a nikdo se mi neozval,“ říká mladší bruneta v bílé péřové bundě v reakci na jednu seniorku.

Další dvě ženy ve frontě pak přišly žádat v zastoupení za někoho jiného – v jednom případě za imobilní maminku, v druhém za kamaráda. „Vyřídila jsem si plnou moc, ale raději jsem volala až na ministerstvo, abych zjistila, jestli mi stačí neověřená. Tak uvidím teď v praxi,“ říká padesátnice z přední části fronty.

Náprava do konce března, slibuje ministr

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Seznam Zprávy opakovaně potvrdil, že o problému s pozdním vyplácením ví, a dodal, že úřady práce vyplácejí každý měsíc 1,7 milionu dávek a zpoždění registrují jen zhruba u dvou procent z nich.

„Během prvního kvartálu chceme situaci dostat i v Praze, kde je problém největší, pod kontrolu,“ veřejně slíbil ministr Jurečka.

„Snažíme se udělat maximum, aby klienti byli spokojení a dostávali dávky včas. Je to rozhodně mým zájmem a na tom pracuji,“ doplnil ministr.

Na otázky ohledně pozdního proplácení příspěvku na bydlení také opakovaně na konci roku reagovala mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Mimo jiné zmiňovala, že většinou byly průtahy ve vyřízení dávky způsobené tím, že žádost bylo potřeba doplnit, protože z pohledu úředníků nebyla kompletní a chyběly nutné podklady.

„Pokud není člověk spokojený s průběhem či délkou zpracování své žádosti, je nejjednodušší obrátit se na dané kontaktní pracoviště, kde žádost podával, případně na vedoucí zaměstnance tohoto pracoviště či nadřízené Krajské pobočky. Není-li ani po komunikaci s příslušnou Krajskou pobočkou Úřadu práce ČR nebo kontaktním pracovištěm zjednána náprava, pak lze u Ministerstva práce a sociálních věcí podat návrh na opatření proti nečinnosti Úřadu práce ČR,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kateřina Beránková.

K aktuální situaci v Praze pak mluvčí uvedla, že během ledna posílí pracoviště úřadů práce tři desítky nových kolegů. „Úřad práce ČR v náboru nových zaměstnanců pokračuje i nadále,“ doplnila Kateřina Beránková.

Bez práce zatím spíše jednotlivci

V pondělní frontě před Úřadem práce v Praze 4 reportér narazil pouze na dva lidi, kteří mluvili o tom, že jdou žádat o podporu v nezaměstnanosti.

Mladý muž v černé kšiltovce popsal, že se přestěhoval, a starší muž vysvětlil, že přišel o práci v elektrikářství. „Nebyli zákazníci. Pracoval jsem tam od května, byl jsem poslední přijatý, tak jsem musel jít jako první,“ popsal trochu zkroušeně.

V úterý v centru města – na Úřadu práce pro Prahu 2 a Prahu 3 v Bělohradské ulici – bylo naopak od rána relativně klidno. Před začátkem úředních hodin čekalo před budovou jen několik málo lidí.

Leden přinese další zdražování

Přečtěte si, jaké zvýšení výdajů můžete čekat od letošního ledna:

Mezi nimi i starší prošedivělý muž, který popsal, že pracoval v restauraci, kde ale měli málo zákazníků. „Tak jsme se domluvili, že mě propustí a mám se ozvat v březnu,“ řekl s tím, že bez práce je poprvé.

Chvíli po otevření dorazila do čekárny úřadu i mladší žena v pleteném svetru, která popsala, že byla dlouhodobě nemocná. „No a když jsem včera nastoupila konečně do práce, tak na mě čekala výpověď. Prý si v práci nechtějí vzít moje zdraví na svědomí. Chápete to? Byla jsem tam sedm let…“ řekla zjevně stále z výpovědi rozrušená žena.

Do čekárny se také vydal Ital obstojně mluvící česky. Reportérovi vysvětlil, že se v Česku živil v IT branži, kde fungoval jako spojka mezi programátory a zákazníky. „Moji pozici ale ke konci roku zrušili, rozeslal jsem stovku životopisů, ale nabídku jsem dostal jen v Německu a od února,“ dodal k tomu, proč se vydal na Úřad práce.

Reklama

Doporučované