Hlavní obsah

Po střelbě na fakultě je 14 mrtvých, muž možná vraždil i v Klánovicích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policisté prohledávají budovu filozofické fakulty v Praze, kde se střílelo.

aktualizováno •

V budově filozofické fakulty na Palachově náměstí v centru Prahy došlo ke střelbě. Zemřelo nejméně 14 lidí. Další jsou vážně zranění. Mrtvý je i útočník. Policie pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i vraždy v Klánovicích.

Článek

Střelba na filozofické fakultě má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset osob těžce, uvedl na večerní tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek.

Ministr vnitra Víta Rakušan řekl, že v budově policisté našli několik zbraní a munici.

„Nemohu potvrdit žádné výbušniny, ale arzenál vícero střelných zbraní a obrovské množství střeliva. Kdyby policie v řádu několika minut nevstoupila do budovy, obětí by bylo násobně více.“

Policie podle něj odvedla kvalitní práci. Netýká se to jen dnešního zásahu, který byl podle něj velmi profesionální.

Policejní prezident zároveň informoval, že pracují s verzí, že střelec z filozofické fakulty má na svědomí i muže a novorozence z Klánovického lesa, kteří zemřeli před týdnem v pátek.

„Nemohu v tuto chvíli uvolňovat další detaily. Do tohoto útoku jsme opravdu neznali totožnost útočníka a z informací, které mám, jsme je ani znát nemohli,“ tvrdí Vondrášek. Podle něj souvislost vzešla ze stop, které zajistili na místě trestného činu na Kladensku - tam měl dnes střelec zabít svého otce, než šel vraždit na fakultu.

Policejní prezident se vyjádřil také k údajnému účtu střelce na sociální síti Telegram. „Pracujeme s informací, kterou jsme získali až po útoku, že dotyčný byl aktivní na síti Telegram v ruském jazyce, že tam dával příspěvky a inspiroval se teroristickým útokem ženy z letošního roku. Pracujeme s touto informací a ověřujeme profil a další vazby. Jedná se o sociální síť, kterou používají miliony lidí a která s orgány činnými v trestném řízení v tomto prostoru nespolupracuje.“

Střelec eliminován

„Střelec byl eliminován!!! Celá budova je v současné chvíli evakuována a na místě je několik mrtvých a desítky raněných,“ uvedla ve čtvrtek odpoledne policie na sociální síti X.

Policie po ohlášení střelby okolí budovy uzavřela, odkláněla dopravu a vyzvala občany, aby se v oblasti nezdržovali a nevycházeli ven.

Studenti i zaměstnanci fakulty se zamkli a zabarikádovali v učebnách a v knihovně. Poté je policie evakuovala do nedalekého Rudolfina a v budově školy začala s pyrotechnickou prohlídkou.

+50

Celé náměstí Jana Palacha a blízké okolí policie až do rána uzavřela. Z náměstí byla odkloněna doprava. Vozy integrovaného záchranného systému jsou po celém nábřeží, přijel i speciální záchranný vůz Fénix, pražské nemocnice začaly okamžitě přijímat zraněné.

Dění sledujeme v online reportáži:

Studenti se zabarikádovali

První informace o střelbě se objevily po 15. hodině. Podle zdroje Seznam Zpráv z filozofické fakulty dostali učitelé a studenti pokyn, ať setrvají na místech, zamknou se v kancelářích, zabarikádují se a zhasnou.

Přesně to udělal například Jakob Weizman. Na síti X sdílel fotografii, jak jsou zabarikádovaní se studenty ve třídě. „Zamkli jsme dveře, ještě než se je střelec pokusil otevřít,“ napsal s tím, že čekají, až je policie evakuuje. V tu chvíli už byla venku informace, že střelec je mrtvý.

Střelec se pohyboval v hlavní budově na náměstí Jana Palacha, hned vedle Rudolfina. Podle fotografií se dostal i na střechu budovy. Další fotografie ukazují studenty či učitele, jak se před střelcem na střeše schovávali.

„Jsme zabarikádovaní v kabinetu, ale netušíme, co se děje absolutně. Měli jsme seminář, najednou tady někdo řekl, že v budově je někdo se zbraní, zabarikádovali jsme se a čekáme. Bylo slyšet střelbu. Policisté o nás vědí, máme tady počkat,“ hlásil z budovy jeden ze studentů.

„Všichni se strašně bojí a jsou zmatení. Ale jsme v pořádku,“ uvedl další ze studentů po střelbě.

Foto: Seznam Zprávy

Studenti se schovávají na střeše budovy filozofické fakulty v Praze.

Interně filozofická fakulta rozeslala varování, že se střelec pohybuje po 4. patře budovy, kde se nachází například právní oddělení, děkanát, grantové oddělení či hudební vědy.

Reportér Seznam Zpráv, který byl v době střelby v okolí, hlásil v 16 hodin z místa: „Jsme pořad zavření v restauraci, teď už cca 30 minut nikdo nestřílel. Slyšel jsem asi 10 střel. Pak proběhl policista s tím, že na horním patře je střelec s dlouhou zbraní,“ líčil reportér.

Foto: Seznam Zprávy

Od Rudolfina až po právnickou fakultu jsou to samá auta integrovaného záchranného systému.

Kdo byl střelec?

Informace o identitě střelce zatím nejsou z oficiálních míst ověřeny. Mohlo by se však jednat o muže, ročník 1999, po kterém středočeští policisté vyhlásili pátrání v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu.

„Nyní se ověřuje totožnost,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová. Podle Richterové policisté vyhlásili pátrání po muži narozeném v roce 1999 v souvislosti s násilnou smrtí muže narozeného v roce 1968. Další okolnosti případu mluvčí zatím nekomentovala. „Pokračuje prověřování,“ uvedla Richterová.

Pohled na náměstí Jana Palacha z LetnéVideo: twitter/Josef Otta

Na místo míří řada policejních vozů.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Střelba na filozofické fakultě

Místo střelby na mapě: Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se nachází na Palachově náměstí, tedy hned vedle Rudolfina a asi pět set metrů od Staroměstského náměstí. Na druhou stranu přes řeku se nachází Strakova akademie, sídlo vlády.

Nejtragičtější případy střelby ve školách za 15 let

Výběr útoků ve školských zařízeních s oběťmi na životech v Evropě za posledních 15 let (řazeno podle počtu obětí; v pražské Filozofické fakultě UK se dnes střílelo; na místě je podle policie několik mrtvých a desítky raněných):

21 obětí:

- 17. října 2018; Ukrajina - Student odborného učiliště v Kerči na Ruskem anektovaném Krymu zastřelil dvě desítky spolužáků i sebe. Mezi oběťmi bylo 14 studentů, deset chlapců a čtyři dívky. Jedna ze zraněných studentek zemřela následující den, čímž počet obětí vzrostl na 21.

18 obětí:

- 26. září 2022; Rusko - Při střelbě ve škole v ruském Iževsku zemřelo 18 lidí, z toho 11 dětí, další více než dvě desítky dětí utrpěly zranění. Čtyřiatřicetiletý útočník, který byl absolventem školy a na sobě měl tričko s nacistickými symboly, nakonec spáchal sebevraždu.

Doporučované