Hlavní obsah

Zmocněnkyně se sejde s policejním prezidentem kvůli výroku o znásilnění

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Policejní prezident Martin Vondrášek se chce sejít se zmocněnkyní pro lidská práva a probrat sexuální násilí.

Reklama

Výrok, že oznámení žen o sexuálním násilí jsou často smyšlená, může mít systémovou dohru. Šéf policie se má sejít se zmocněnkyní pro lidská práva a jednat o vzdělávání v komunikaci sexuálního a předsudečného násilí.

Článek

O schůzku měl požádat sám policejní ředitel. Seznam Zprávám to potvrdila zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Sám stál o to, abychom se ve velmi brzké době potkali a domluvili se na konkrétní spolupráci v oblasti vzdělávání policie. Moc si toho vážím,“ řekla vládní zmocněnkyně. Děje se tak v reakci na medializovaný výrok, za který se už policejní prezident Martin Vondrášek omluvil.

Schůzku v průběhu tohoto měsíce potvrdil i mluvčí policejního prezidia. „Tématem bude právě spolupráce v oblasti péče o oběti trestné činnosti a možnosti jejího rozvoje,“ uvedl Ondřej Moravčík.

Podle něj schůzka navazuje na vyjádření policejního prezidenta, že spolupráce s vládními i nevládními organizacemi je v této oblasti naprosto klíčová.

A zmocněnkyně Laurenčíková skutečně plánuje na schůzku dorazit se zástupci dalších nevládních organizací, které se specializují na sexuální násilí.

Podle vládní zmocněnkyně by schůzka mohla otevřít prostor pro prohloubení a zintenzivnění vzdělávání policie v této problematice.

„Specializovaní kriminální policisté samozřejmě jsou patřičně vzdělání, ale služba například pořádkové policie, která je první instancí, kam oběti přicházejí, u té je určitě prostor pro vzdělávání právě třeba v citlivé komunikaci s obětí, aby důvěra v systém vzrostla a abychom třeba i přispěli k tomu, že bude více lidí, kteří věří v systém a ohlašují nejenom násilnou sexuální činnost, ale obecně jakékoliv útoky z nenávisti,“ zmínila vládní zmocněnkyně.

Začátkem srpna v pořadu Spotlight policejní prezident uvedl, že jsou oznámení žen o sexuálním násilí velmi často smyšlená.

„Celou dobu, co se tady bavíme, tak přemýšlím, jestli to mám říci, nebo nemám. Asi mám. A doufám, že to nebude vytažené z kontextu. Velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené, velmi často,“ uvedl doslova začátkem srpna Martin Vondrášek v pořadu.

O několik dní později se za výrok omluvil. „V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoli z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ uvedl pro deník Právo Vondrášek.

Reklama

Doporučované