Hlavní obsah

„Zoufalé, nevíme, na koho se obracet.“ Pro Čechy v Izraeli míří letadlo

Foto: MZV, Seznam Zprávy

Ministr Jan Lipavský (Piráti) během jednání v Izraeli.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zahraničí sice dostal do Česka přes tři desítky českých občanů, další se ale dál marně snaží opustit Izrael. Komerční lety jsou vyprodané. Ministr ve středu oznámil, že proběhne druhý repatriační let.

Článek

Zástupci českých ministerstev dnes dopoledne jednali o možnosti vyslání dalších repatriačních letů. Po poledni ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) oznámil, že letadlo odletí ještě dnes.

„Pro Čechy, kteří po teroristických útocích palestinských radikálů uvázli v Izraeli, dnes v nejbližších hodinách vyrazí do Tel Avivu druhý repatriační letoun,“ uvedl na síti X.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se kvůli tomu předčasně vrací z podnikatelské mise do Uzbekistánu - aby uvolnil letadlo. „Vracíme se do Prahy, letadlo bude k dispozici pro evakuaci českých občanů z Izraele,“ napsal na síti X. Původně se delegace měla vrátit v pátek.

Z Izraele se snaží dostat desítky až stovky Čechů, aerolinky ale zrušily některé lety a další jsou zcela obsazené.

„Žiju tady, ale chci s dětmi odletět do pátku. Bojím se, že se to tu vyhrotí a pak už se nedostaneme ani na letiště,“ popisuje pro Seznam Zprávy Petra Cabáková.

Ve středu po poledni uvedla, že ze systému DROZD zatím nemá o dalším letu informace, ozvali se jí ale z ambasády. „Z ambasády mi napsali email, že se mnou počítají a ozvou se s detaily…,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který je aktuálně v Izraeli, ale ve středu odpoledne doplnil, že informace, jak se přihlásit o místo v repatriačním letu, už přišla i skrze systém DROZD.

Registrační systém DROZD o víkendu podle některých českých turistů nebylo možné vyplnit. Další si stěžují na špatnou komunikaci zastupitelského úřadu a poukazovali třeba na to, že na webových stránkách české ambasády nebyly žádné informace o možném návratu do Česka. To se během středy změnilo.

„Chci letět co nejdříve do České republiky, ale letenky komerčních letů jsou jen na příští týden. Pochopitelně jsme koupili první dostupný let, ale chci pryč co nejdřív,“ popisuje Michaela Schönbaum, která žije v Tel Avivu. „Mně prostě přijde zoufalé, že nikde není žádná informace, na koho se obracet, jak koordinovat kroky,“ dodává.

Češi v Izraeli a kde hledat pomoc

V cestovatelském systému DROZD eviduje Ministerstvo zahraničních věcí aktuálně 181 Čechů v Izraeli, minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka. V noci na středu přiletělo s ministrem zahraničí z Izraele 34 českých občanů.

Ministerstvo zahraničních věcí dnes zřídilo mimořádnou informační linku na čísle +420 222 264 200 pro dotazy k možnostem návratu z Izraele do Česka. V provozu je od 8:00 do 20:00. Zájemci o informace mohou také kontaktovat velvyslanectví v Tel Avivu na čísle +972 523 286 622.

Kdo rozhodoval o tom, kdo poletí?

V úterý večer se do Česka vrátila delegace ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) a spolu s ní i 34 Čechů, kteří se vešli do letadla. Kolem tohoto letu ale z bezpečnostních důvodů panovalo informační embargo.

„Pan Lipavský sice odvezl 34 lidí z Izraele. Ale kdo a jak rozhodoval o tom, kdo poletí a kdo ne? Naši jsou v DROZDu, komunikovali s ambasádou, Ministerstvem zahraničních věcí i Ministerstvem vnitra a nikdo jim žádnou pomoc ani odvoz nenabídl. Polovina letů je z Tel Avivu zrušená, druhá polovina beznadějně vyprodaná…,“ napsal Seznam Zprávám čtenář Jan Pecha.

Ministr Lipavský ve středu ráno na tiskové konferenci uvedl, že v systému DROZD je registrovaných 181 lidí a že se v Izraeli nachází minimálně desítky českých občanů, kteří se snaží dostat zpátky do Česka.

„V souvislosti s tou mojí cestou (z Ománu přes Izrael do Česka, pozn. red.) bylo možné tři desítky z nich přivézt, takže jsme tak učinili. Byli to především ti, kteří se proaktivně obrátili na zastupitelský úřad, a také tam bylo několik případů rodin s dětmi,“ popsal Lipavský.

Let byl obsazený do posledního místa. Za pomoc při této operaci Lipavský poděkoval Ministerstvu obrany, ministryni Janě Černochové (ODS) a Armádě České republiky.

„Celá ta záležitost byla provázena mimořádnými bezpečnostními opatřeními a jsem rád, že česká diplomacie, český bezpečnostní systém předvedl v této věci špičkový výkon,“ poznamenal Lipavský.

Některé země už vyslaly pro své občany vládní speciály. Maďarsko evakuovalo 215 lidí z Izraele už v noci z neděle na pondělí. První letadlo se 130 Poláky přistálo ve Varšavě v pondělí ráno a slovenský ministr zahraničí v pondělí informoval, že vyšle vládní speciál do Izraele ve středu.

Reklama

Doporučované