Hlavní obsah

Dopravní podnik města Brna nakoupí až 40 tramvají za 2,4 miliardy korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dopravní podnik Brna nakoupí až 40 nových obousměrných klimatizovaných tramvají za 2,4 miliardy korun. Dodá je společnost Škoda Transportation. Prvních pět podnik dostane do února roku 2023.

Článek

Novinářům to dnes řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní budou tramvaje jezdit například po vznikající trati k univerzitnímu kampusu.

Škoda Transportation uspěla ve výběrovém řízení. Zástupci města, dopravního podniku i dodavatele dnes podepsali smlouvu. „Naše MHD je na výborné úrovni a stále zlepšujeme kvalitu. Nové vozy budou primárně určené na provoz na nové tramvajové trati ke kampusu, která bude zakončená úvratí a mohou na ni být nasazovány výhradně obousměrné tramvaje,“ uvedla Vaňkové. Podle ní lidé získají pohodlné spojení do oblasti a budou tam jezdit moderními vozy. V místě je nejen univerzitní kampus, kam jezdí studenti, ale také Fakultní nemocnice Brno.

Smlouva umožní podniku nakoupit v letech 2022 až 2026 až 40 tramvají typu Škoda ForCity Smart 34. Prvních pět výrobce dodá do dvou let, další bude dopravní podnik objednávat podle aktuálních finančních možností. „Na prvních pět vozů máme financování zajištěno. Vozidla jsou obousměrná, kapacitní, klimatizovaná a plně nízkopodlažní, plní nejnovější normy a standardy z hlediska bezpečnosti,“ uvedl ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Vozy nahradí tramvaje KT8D5, které jsou z 80. a 90. let minulého století. „Jejich životnost se i přes dobrou péči a náročné generální opravy blíží ke konci,“ řekl radní Brna pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Stavba tramvajové trati ke kampusu za 1,4 miliardy začala předloni na podzim. Hotová by měla být ke konci roku 2022.

Reklama

Doporučované