Hlavní obsah

Dopravu v Českých Budějovicích omezí stavba horkovodu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavba horkovodu v části českobudějovické Okružní ulice omezí od 2. listopadu na čtyři měsíce dopravu ve městě. Horkovod bude měřit 2 615 metrů.

Článek

Povede od výtopny Vráto do místa bývalého statku Světlíky, kde vznikne na 145 000 metrech čtverečních areál technologického parku firmy VGP u kruhové křižovatky na přivaděči z D3 od Lišova. Jde o investici za desítky milionů Kč. ČTK to dnes řekli člen představenstva teplárny Martin Žahourek a náměstek primátora Viktor Lavička (ANO).

Motoristy čeká do února 2021 částečná uzavírka Okružní ulice v jednom jízdním pruhu mezi Rudolfovskou a Trocnovskou. Dopravu tam budou řídit semafory. Ve směru Rudolfovská–Okružní se bude jezdit kyvadlově, v opačném směru bude průjezd zakázán s výjimkou MHD. Hlavní objížďka povede po ulici Generála Píky na Zanádražní a Rudolfovskou.

„Okružní ulice, v níž se koncentruje především průmyslová výroba, patří i se svým okolím mezi rozvojové lokality města. Jakékoli omezení dopravy v tomto území je vždy nepříjemné. Původně se mělo potrubí dávat do silnice, čímž by se to (doprava) zadřelo úplně. Nakonec se dá do boku, tím pádem zůstane zachovaný aspoň jeden jízdní pruh,“ řekl Lavička.

Horkovod bude hotov v létě 2021, zákazníkům by měl dodávat až 53 857 gigajoulů tepla ročně. Investice je rozdělena na dvě fáze, náklady na první z nich budou ve výši nižších desítek milionů, řekl Žahourek. Další práce začnou v únoru 2021, dopravu omezí v úseku od Trocnovské ulice ke kruhové křižovatce Okružní. Jezdit se bude kyvadlově. Tyto práce potrvají do léta příštího roku.

Loni prodala teplárna 1 531 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 1,7 procenta víc. Teplo a teplou vodu dodává do 29 000 domácností a 250 firem ve městě. Zaměstnává kolem 230 lidí. V roce 2019 měl podnik výnosy ve výši 920,3 milionu korun a provozní zisk 29 milionů. Stoprocentním akcionářem teplárny je město.

Reklama

Doporučované