Hlavní obsah

Hotely a penziony hrají o čas, aby dosáhly na dotace proti covidu

Foto: vlada.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj (na snímku ministryně Klára Dostálová) přijímá do konce října žádosti o dotaci na ubytovací zařízení. Na pokoj stát vyplatí 100 až 330 korun.

Reklama

Provozovatelé ubytovacích zařízení stižení jarním uzavřením nemusí stihnout podat žádost o dotaci z programu COVID-Ubytování. Nejdřív se totiž musí registrovat na ČSÚ. Tam ale může zápis kvůli nedostatečným kapacitám trvat týdny.

Článek

Chcete dotaci na ubytování? Zapište se na „staťáku“ a kupte si certifikát. To jsou stručné a jasné podmínky kompenzačního programu COVID-Ubytování poskytovaného Ministerstvem pro místní rozvoj.

Od počátku druhého zářijového týdne do konce srpna si mohou provozovatelé ubytovacích zařízení, která musela být na jaře podle státního pokynu zavřena, požádat o kompenzace. Výše dotace se bude lišit podle úrovně a doby provozu ubytovacího zařízení.

On-line formulář, přes který se o peníze žádá, však požaduje vyplnit takzvanou paginu. To je číslo, pod kterým ubytování vede Český statistický úřad (ČSÚ). Bez jeho vypsání nejde žádost uložit a systém žadatele nepustí dál.

Problém je v tom, že ubytovatelé nemají povinnost se u ČSÚ sami registrovat. Takzvanou zpravodajskou povinnost, tedy povinnost úřadu čtvrtletně hlásit počet ubytovaných hostů, počet pokojů a lůžek apod., mají hromadná ubytovací zařízení až od chvíle, kdy je k tomu sám ČSÚ vyzve.

„Nemají povinnost se u nás registrovat. Statistická povinnost jim vzniká na základě obeslání statistickým dotazníkem ze strany ČSÚ,“ potvrdil mluvčí úřadu Jan Cieslar. Úřad nově vzniklá ubytovací zařízení do seznamu sám doplňuje a po zveřejnění je začne obesílat dotazníky se statistickou povinností. „Odborníci ČSÚ kontinuálně sledují informace z veřejných zdrojů, k nimž patří například i rezervační ubytovací servery, a systém je tak průběžně aktualizován,“ popsal mluvčí.

Seznam hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) slouží ČSÚ jako jeden z podkladů pro tvorbu statistik v oblasti cestovního ruchu, zejména k získávání informací o počtu ubytovaných hostů a jejich přenocování. Nyní zahrnuje 9436 „zpravodajských jednotek“. Ačkoli to je většina z těch, kteří hromadně ubytovávají hosty, určitě to není každý potenciální žadatel o dotaci COVID-Ubytování. Ne každý, kdo by mohl o peníze žádat, také splňuje požadavky ČSÚ na zařazení do seznamu.

„Naplněnost seznamu rozhodně není 100 procent, nicméně pro statistické účely je zcela dostačující a výsledné statistické výstupy to nijak nezkresluje,“ vysvětluje mluvčí ČSÚ.

Pokud tedy konkrétní provozovatel v seznamu není a paginu nemá, musí o ni nejdřív zažádat. Statistici pak zadané údaje o ubytování ověřují. A to může trvat i týdny. Je proto možné, že někdo prostě žádost o dotaci podat nestihne.

„Každá žádost o zařazení na seznam HUZ musí být před zveřejněním na webu ze strany ČSÚ ověřena a umístění v seznamu navíc musí splňovat příslušná kritéria pro hromadná ubytovací zařízení definovaná úřadem a nikoliv ministerstvem (pro místní rozvoj - pozn. red.),“ popisuje Cieslar.

„Umístění na seznamu navíc není nárokovou záležitostí. Vyřízení dané žádosti může zabrat i několik týdnů, neboť Český statistický úřad nemá na podobnou činnost dostatečné kapacity,“ zdůraznil. V posledních dnech se podle něj v souvislosti s vypsanou dotací frekvence žádostí o zařazení do seznamu o dost zvýšila. „Je třeba zdůraznit, že se nejedná o administrativní zdroj dat, ale o statistický nástroj, na jehož obsluhu je vymezena jen omezená kapacita zaměstnanců,“ dodal Cieslar.

Úřad seznam aktualizoval čtvrtletně, nyní to „pod náporem“, jak uvedl mluvčí, dělá každý týden.

Nemáme na to lidi, stěžuje si úřad

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle něj znění dotačního programu s ČSÚ „neladilo“ a úřad byl postaven před hotovou věc. Kromě toho, že nemá dostatečnou kapacitu na potřebné úpravy seznamu HUZ, nemá úřad podle mluvčího o programu detailnější informace. Pro žadatele je ovšem ve chvíli, kdy je formulář žádosti o dotaci postaven na vyplnění čísla udělovaného ČSÚ, právě ČSÚ místem, kam se pravděpodobně budou obracet pro informace.

Seznam Zprávy však zjistily, že zaměstnanci ČSÚ mohou podávat (byť zřejmě v důsledku nevědomosti) potenciálním žadatelům o dotaci nesprávné informace. Šlo o mylnou domněnku, že údaje o ubytování, které si formulář „natáhl“ z ČSÚ, nejde přepsat podle skutečnosti (například v případě, že ubytovatel navýšil počet pokojů a to se ještě ve čtvrtletním výkazu neobjevilo, nebo že začal podnikat dřív, než mu byla přidělena pagina).

„Tím jsou takoví žadatelé někdy významně znevýhodněni a kráceni na případné dotaci. Údaj pravděpodobně nejde ručně přepsat. Klientka byla upozorněna, že ČSÚ tuto situaci nemůže ovlivnit a měla by ji řešit s poskytovatelem dotace, protože se jedná o chybné nastavení jeho systému,“ píše se v mailu, který posílala zaměstnankyně liberecké pobočky ČSÚ svým kolegům na základě dotazu provozovatele horského penzionu, který chce o dotaci žádat. Kvůli případným problémům s dotací si přál zůstat v anonymitě.

Informaci z mailu Seznam Zprávy ověřovaly u Státního fondu podpory investic (SFPI), který dotační program pro MMR spravuje. „To, co je uvedeno v e-mailu od pracovníka ČSÚ, není pravda. Všechny údaje lze v dialogovém okně opravit podle skutečnosti a nerozumím tomu, proč se pracovník ČSÚ vyjadřuje k záležitostem, které nejsou v jeho kompetenci - a navíc nepřesně,“ reagovala mluvčí fondu Karolína Smetanová.

Ta ministerstvo hájí s tím, že bylo nutné dotace nějak systémově nastavit, aby mohli ubytovatelé postižení koronavirovou nucenou uzavírkou rychle čerpat peníze. „Databáze ČSÚ je společně s databází certifikovaných poskytovatelů ubytovacích služeb – Asociací hotelů a restaurací, Klubu českých turistů a Asociací kempů – jedinou možností, jak data do systému natáhnout a provést kontrolu, zda hlášená data odpovídají uváděným žadatelem,“ uvedla.

Systém pro účely výpočtu dotace zjišťuje, jestli mělo zařízení otevřeno už v loňských jarních měsících. Ti, kdo budou o přidělení paginy žádat až teď, a nemohou tedy údaji na ČSÚ doložit obsazenost z loňského března až května, mohou státu při následné kontrole dodat jiné důkazy. Třeba domovní knihu, knihu ubytovaných hostů apod. Údaj o tržbách ale stačit nebude. „EET neřeší zařazení ubytovacího zařízení do kategorie a třídy, z tohoto pohledu tedy není jako zdroj informací relevantní,“ informoval mluvčí MMR Vilém Frček.

Placené schválení hvězdiček

Kromě paginy, kterou musí mít zájemce o dotaci ještě před podáním žádosti, musí také doložit, že uvedené údaje odpovídají skutečnosti. Jde zejména o úroveň ubytování (počet hvězdiček), zkoumá se ale celá řada dalších věcí. Pokud ubytovatel tento certifikát ještě nemá, musí si ho obstarat do roka od získání dotace.

„Certifikaci zajišťuje Asociace hotelů a restaurací pro kategorie hotel, hotel garni, motel, botel, penzion; Asociace kempů ČR pro kategorii kemp a chatová oblast a Klub českých turistů pro kategorii turistická ubytovna, popřípadě hostel,“ upřesnil Frček.

Cena certifikace se liší v závislosti na velikosti a kategorii ubytování. Například turistická ubytovna zaplatí 2000 korun, pětihvězdičkový hotel pak 8000 korun. Členským zařízením certifikační asociace poplatek snižují.

Pokud bude někdo s hvězdičkami švindlovat a následně příslušným certifikátem uvedené údaje o svém zařízení nedoloží, bude muset příslušnou část dotace vrátit. V opačném případě, tedy když své ubytovací kapacity podhodnotí, víc peněz zpětně nedostane.

Reklama

Doporučované