Hlavní obsah

Druhou knihu píšu pod tlakem očekávání, přiznává Pavla Horáková

Foto: Profimedia.cz

Pavla Horáková je kromě několika knih pro dospívající také autorkou románu Teorie podivnosti, který získal v roce 2019 Magnesii literu za prózu.

Reklama

Článek

Román Teorie podivnosti Pavly Horákové patří k nejúspěšnějším českým knihám jednadvacátého století. Spisovatelka právě dokončuje svůj druhý román, ve kterém se s literární pomocí své prababičky vypravila o sto let zpátky a v němž mimo jiné prozkoumává srdce Evropy.

Pavla Horáková je zkušená spisovatelka, úspěšná překladatelka a také autorka trilogie o Hrobařících, která je určena pro dospívající. Knihu s velkým K zatím napsala jednu. Ono K je ale opravdu velké. Román Teorie podivnosti v roce 2018 způsobil literární senzaci – získal nejvýznamnější českou literární cenu, vyhrál několik anket o knihu roku a především zaznamenal také úspěch u čtenářů.

Příběh vědecké pracovnice, která má talent vytvářet teorie o tom, jak svět či lidé kolem ní fungují, je knížkou, kterou jsem si přečetl s radostí a zájmem. I proto jsem se velmi těšil, až se spisovatelky zeptám, jakou má teorii na rok 2020 či na pandemii, kterou teď prožíváme. O čem bude její druhá knížka, kterou právě dopisuje, a možná už dopsala? Myslí při psaní na překladatele, protože sama překladatelkou byla? Dá se psaním literatury v Česku uživit? Těší se na filmové zpracování svého prvního románu? A proč už po napsání Teorie podivnosti nevymýšlí sama další teorie?

O tom všem jsme s Pavlou Horákovou mluvili v posledním z rozhovorů, které jsem natočil ještě loni. Ale je trvanlivý a ještě daleko před doporučeným datem spotřeby. Pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované