Hlavní obsah

Důsledek pandemie? Lidé mohou pracovat za domem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se na kancelář, kterou si můžete objednat na zahradu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Dopady koronakrize přiměly anebo i ponoukly firmy nejenom ve světě, ale i v Česku, ke „zdomácnění“ svých zaměstnanců. Čím dál rozšířenější home office není ale vždy nutno vykládat jako negativní jev. Lze na něm i vydělat.

Článek

Nedávný průzkum realitní skupiny Knight Frank mezi tisícovkou obchodních firem z Evropské unie včetně České republiky ukázal, že skoro třetina chce svým lidem zajistit práci blíž domovu a každá čtvrtá chce obecně využívat méně kancelářských prostor. Téměř polovina pak plánuje kvůli covidu-19 zavést nové strategie jako práci home office či pracoviště obohacené o relaxační zóny.

Průzkum o směřování obchodních firem za koronakrize.

Větší kanceláře by podle šetření využilo jen 11 procent dotázaných společností, a to kvůli dodržování sociálního rozestupu. Pouze osm procent potom uvažuje o změně podnikání směrem k levnějším alternativním trhům.

Na tom by mohli vydělat Američané, kteří vymysleli pracovnu v přepravním kontejneru k pronájmu a doručení třeba i na zahradu. S nápadem přišel startup OotBox z Ohia ve Spojených státech.

Až pro čtyři lidi. Klimatizace nechybí

Malou kancelář o výměře 4,7 krát 6,7 metru přiveze kamkoliv kamion. Vejdou se do ní údajně až čtyři lidé, ačkoliv to je za současné doby spíše nežádoucí. Připojit ji lze i do obyčejné rozvodné sítě, a základní vybavení samozřejmě nepostrádá tichou klimatizaci.

Od jiných firem s podobnými nápady se OotBox liší tím, že kontejner levněji pronajímá. Magazín Business Insider pro srovnání dodává, že třeba pořizovací cena tzv. pracovních „podů“ se pohybuje mezi pěti až 20 tisíci dolary, zatímco startup z Ohia pronajímá svojí přepravní kancelář třeba jen na dva měsíce.

Levnější než konkurence, výnosná po roce

Pro komerční užití činí dočasný pronájem a údržba nejméně 1 500 dolarů za měsíc, což je v přepočtu asi 34 650 korun. V soukromých rukách prý však může „kohokoliv s plochou příjezdovou cestou a přípojkou poblíž vyjít i na pět tisíc dolarů za půl roku“.

Pro firmu začne být kontejner podle startupu výnosný přibližně po 12 až 14 měsících nájmu.

Reklama

Doporučované