Hlavní obsah

Dvacet společností vyrábí přes polovinu jednorázových plastových obalů

Foto: shutterstock/Teerasak Ladnongkhun, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pouhých dvacet firem stojí v základu dodavatelského řetězce více než poloviny jednorázových plastových obalů. Výzkumníci, kteří to spočítali, volají po přechodu k výrobě obalů z recyklovaných materiálů.

Článek

Z analýzy plastové produkce vyplývá, že pouhých dvacet firem vyrábí přes polovinu všech jednorázových plastových obalů, které se na světě vyhazují. Informovala o tom stanice BBC.

Studie vedená konsorciem výzkumníků v čele s australskou organizací Minderoo Foundation zkoumala přibližně tisíc továren, které zpracovávají polymery, tedy suroviny nutné pro výrobu jednorázových obalů, jako jsou plastové lahve, fólie či tašky.

Vznikl tak první kompletní přehled petrochemických společností, které představují základ dodavatelského řetězce těchto výrobků. Dvacet z nich údajně vyrábí látky pro následnou produkci 55 procent jednorázových obalů, které často končí například v oceánech.

Studie také vyhodnotila, které země produkují nejvíce jednorázového plastového odpadu na obyvatele. Na prvním místě se umístila Austrálie, kde průměrný obyvatel vyhodí 59 kilogramů plastu za rok. Následují Spojené státy s 53 kilogramy, třetí místo patří Jižní Koreji s 44 kilogramy.

Největším producentem jednorázových plastových obalů je americká těžební firma ExxonMobil. Dalšími giganty jsou Dow, Sinopec, Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT a China Resources.

„Budoucnost plastové krize je v rukou pouhých dvaceti společností,“ uvedl Dominic Charles, finanční ředitel organizace Minderoo Foundation. „Regulační orgány a finanční instituce je mohou výrazně ovlivnit, aby zanechaly výroby plastů z fosilních látek a začaly produkovat recyklovaný plast,“ dodal.

Studie také konstatuje, že výroba plastů se má v příštích letech rozšířit o 30 procent, čímž zvýší emise oxidu uhličitého a zároveň vytvoří další kvanta odpadů.

„Nejenže naše závislost na ropě a zemním plynu způsobuje změnu klimatu, ale také kvůli výrobě jednorázových obalů vede k ničení oceánů,“ uvedl jeden z přispěvatelů do studie, profesor Sam Fankhauser z Oxfordské univerzity, který se specializuje na ekonomické aspekty klimatické změny.

„Je klíčové, aby se petrochemické společnosti posunuly k alternativám založeným na oběhové ekonomice, pokud chceme tyto vzájemně propojené krize úspěšně vyřešit,“ řekl Fankhauser. „Nabízené výhody tohoto přechodu jsou nesmírně přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale také pro komunity žijící v následcích plastového znečištění,“ dodal.

ExxonMobil, největší producent plastových polymerů, uvádí, že sdílí společenské obavy z následků plastového odpadu. „Podnikáme kroky k řešení plastového odpadu zvyšováním recyklovatelnosti plastů, podporou jejich znovuvyužití, například naším členstvím v Alianci pro ukončení plastového odpadu, a minimalizací ztrát plastových pelet během našich operací,“ uvedla společnost v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované