Hlavní obsah

Dvojčata berberských lvů v zoo Plzeň se jmenují Fazan a Farida

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Arabská jména Fazan a Farida mají ode dneška sedmitýdenní dvojčata lvů berberských v plzeňské zoologické zahradě.

Článek

Samičku a samce porodila 4. srpna šestiletá lvice Tamika, která již v Plzni přivedla na svět v roce 2016 samici a o dva roky později trojčata. Mláďata lidé uvidí zatím jen omezeně, a to ve vnitřní ubikaci, případně v menší venkovní blokační voliéře. Do velkého výběhu s vodním příkopem zatím vzhledem ke svému věku a malé velikosti lvi ještě nepůjdou, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba.

Samici se lvíčaty před několika dny chovatelé spojili s desetiletým samcem Matesem, jako by to bylo v přírodě. Samice se o mláďata pečlivě stará a chrání je. V pavilonu bude zoo zpočátku regulovat čas, kdy dovnitř pustí návštěvníky. V nejbližších dnech to bude zřejmě dopoledne, později se bude rozšiřovat, řekl Vobruba. „Bude to také podle reakcí lvů, zejména Tamiky, která je tentokrát pečlivější a mláďata víc brání,“ uvedl.

Jméno Fazan podle chovatelů znamená vládce, Faria je jedinečná nebo také vzácná. Arabská jména dostala i předchozí odchovaná mláďata lvů berberských. Vůbec první se v zoo v roce 2016 narodila Amira, což arabsky znamená princezna, další lvíčata se jmenovala například Baqir nebo trojčata Damali, Deema a Dabir. Lev berberský je nejohroženější poddruh lva. Severoafrický poddruh lva, zvaný někdy také lev atlaský, byl ve 40. letech 20. století považován v přírodě za vyhubeného, později se zjistilo, že byl zachován v soukromém chovu marockých králů. Současná populace v lidské péči tak pochází z této linie, chová ho kolem 30 zoo v Evropě, řekl Vobruba. Plzeňská zoo je chová od roku 2002. Odchovů se nedočkala od původního samce Vilíka a samic Zuoiny a Lekyshy. Teprve Vilíkův pravnuk Mates s mladými samicemi Tamikou a Neylou dosáhli úspěšných odchovů.

Kmotrem lvíčat byl primátorův první náměstek Roman Zarzycký (ANO). Ocenil zoo, která loni dosáhla nového rekordu přes půl milionu návštěvníků. Letos návštěvnost značně omezilo nařízené jarní uzavření zahrady kvůli koronavirové pandemii. „Zoo jsme poslali 16 milionů korun finanční transfer jako výpadek příjmů,“ řekl Zarzycký.

Reklama

Doporučované