Hlavní obsah

Egypt hlásí významný objev. Kusy obří sochy faraona Ramsese II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V káhirské chudinské čtvrti našli tisíce let starou sochu. Pravděpodobně patří významnému faraonovi.

 

Reklama

Egyptsko-německý tým archeologů chce z podzemních vod káhirského slumu dostat všechny části sochy a restaurovat ji.

Článek

Archeologové objevili v podzemí káhirského slumu sochu, která pravděpodobně znázorňuje egyptského faraona Ramsese II. Ten v zemi vládl před více než třemi tisíci lety. Na sochu, ponořenou v podzemních vodách, archeologové narazili už minulé úterý.

Zprávu ve čtvrtek potvrdil ministr památek Khaled Al-Anany s tím, že se jedná o jeden z nejdůležitějších objevů. „Narazili jsme na hrudník sochy a na spodní část hlavy. Tu jsme nyní posunuli a našli jsme korunu, pravé ucho a úlomek oka,” řekl ministr v rozhovoru pro agenturu Reuters při odhalení sochy.

Pomocí vysokozdvižného vozíku archeologové společně s místními obyvateli ve čtvrtek vytáhli z vody hlavu sochy. Experti se nyní pokusí vytáhnout i další kusy sochy, aby ji mohli restaurovat. Pokud bude akce úspěšná a potvrdí se, že skutečně zobrazuje Ramsese II., bude přesunuta ke vchodu nově vznikajícího Velkého egyptského muzea. Návštěvníci by ji tak mohli spatřit v roce 2018, kdy bude otevřeno.

Nález by mohl být přínosem především pro egyptský cestovní ruch, který narušily politické konflikty.

Kdo byl Ramses II.

Jedná se o egyptského faraona v době Nové říše, přezdívaného také jako Veliký. Vládl v letech 1279-1213 př. n. l. a byl třetím panovníkem 19. dynastie. Za sebou zanechal Egypt v míru a prosperitě. Díky tomu je považován za největšího panovníka svých dějin.

Reklama

Související témata:

Doporučované