Hlavní obsah

150 miliard, které neexistují. Schillerová tepe vládu za „virtuální“ příjmy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle exministryně financí Aleny Schillerové si kabinet napsal do rozpočtu na příští rok nesmyslné příjmy.

Reklama

Vláda má v rozpočtu na příští rok 150 miliard, které jsou na vodě, tvrdí Alena Schillerová (ANO). Slibované peníze z mimořádných zisků se kabinetu podle poslankyně nepodaří vybrat, uvedla exministryně financí.

Článek

Podle Schillerové si kabinet Petra Fialy do novely rozpočtu pro rok 2023 napsal příjmy, které mít nebude. „Chybí vám 150 miliard. Máte mít schodek 445 miliard a máte 295, protože bylo před volbami,“ vyčetla Schillerová ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) v pořadu Partie na CNN Prima News.

Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023 počítá se schodkem 295 miliard korun. Vyšší výdaje, zejména na pomoc s vysokými cenami energií, hodlá kabinet financovat ze tří hlavních zdrojů. Kromě příjmů z emisních povolenek a dividend z ČEZu počítá i s výnosy připravované daně z mimořádných zisků neboli windfall tax. Ta ovšem ještě není schválená.

Podle Schillerové se výběr windfall tax nesmí objevit na příjmové stránce rozpočtu, dokud nebude legislativa hotová: „Je to protizákonný krok. Nesmíte to dát do rozpočtu,“ kritizuje poslankyně ANO.

Jak má vypadat windfall tax?

Ministerstvo financí navrhlo daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv. Zvláštní daň bude fungovat jako 60procentní daňová přirážka aplikovaná na nadměrný zisk těchto firem stanovený jako rozdíl mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeným o 20 procent.

Podle Jurečky se nová daň stihne do konce letoška schválit, nepůjde ovšem standardní legislativní cestou. „Windfall tax je připraven a napsán tak, aby mohl být schválen do konce roku v poslanecké sněmovně jako pozměňující návrh. Schválíme ho v rámci tisku, který už je dnes ve Sněmovně, bude tam načtena tato část,“ upřesnil ministr.

Poukázal také, že to, co Schillerová u Fialova kabinetu kritizuje, v minulosti sama udělala. Do rozpočtu pro rok 2021 si ještě coby ministryně financí Babišovy vlády vepsala jednu miliardu korun z tehdy neexistující digitální daně. Ta měla dopadnout na firmy jako je Google, Amazon či Facebook, ale schválit se tehdy nestihla.

Od nové „válečné“ daně, která dopadne na banky, energetiku a petrolejářský průmysl, si kabinet slibuje 85 miliard korun do rozpočtu v roce 2023. V roce 2024 má přinést 39 miliard, v roce 2025 pak 25 miliard korun.

Schillerová, která před svým angažmá na ministerstvu financí působila roky na Daňové správě, považuje takové výnosy za nadsazené: „Jak máte ty parametry napsané, nevěřím, že byste to mohli získat,“ uvedla.

Exministryně vládu také kritizuje za 50 miliard korun z modernizačního fondu, kterými si chce v roce 2023 vylepšit bilanci státní kasy. „Chcete je vzít z modernizačního fondu. Na to potřebujete mít  národní zákon, souhlas Evropské komise, souhlas Evropské investiční banky.“

Reklama

Doporučované