Hlavní obsah

Americké akcie ztratily

Foto: Shutterstock.com

Akcie v USA dále ovlivňuje válka na Ukrajině. Ilustrační snímek.

Reklama

Americké akcie v úvodu nového týdne převážně oslabily, jejich směr nadále ovlivňuje situace kolem války na Ukrajině. Za celý únor indexy v USA ztratily více než tři procenta.

Článek

Akcie ve Spojených státech zakončily pondělní obchodování převážně v záporných hodnotách, a připojily se tak k burzám v Evropě. Ztráty ovšem nebyly tak výrazné. Hlavním důvodem jejich oslabení je válka na Ukrajině.

Index Dow Jones klesl o půl procenta. Širší index Standard & Poor's 500 pak oslabil o 0,4 procenta. Index technologického trhu Nasdaq byl výjimkou a naopak si připsal 0,4 procenta. Za měsíc únor ale všechny zmíněné indexy odepsaly více než tři procenta. Vyplývá to z údajů zpravodajské agentury Bloomberg.

Evropská unie a některé další státy o víkendu dohodly přísné sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Ty nejzávažnější se týkají odpojení většiny ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což bankám znemožňuje provádět transakce se zahraničím.

Představitelé Ruska a Ukrajiny v pondělí jednali na ukrajinsko-běloruských hranicích. Po rozhovorech zamířili do svých hlavních měst k dalším konzultacím, než začne druhé kolo vyjednávání, uvedla agentura RIA Novosti.

Ruská akciová burza, která v pondělí zůstala zavřená, neobnoví obchodování ani v úterý. Obchodovat se nebude ani na trhu s finančními deriváty, uvedla ruská centrální banka. Ruská měnová autorita se tak rozhodla, aby zabránila dalším škodám po zavedení tvrdých západních sankcí, které přivodily kolaps rublu a ochromily ruskou ekonomiku.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované