Hlavní obsah

Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 miliardy, meziročně je to dvojnásobek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Klesající úrokové sazby mají pozitivní vliv na čerpání hypotečních úvěrů. Těch bylo oproti minulému meziročnímu období dvakrát více.

Článek

Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

„Úrokové sazby delších splatností se dostaly na nejnižší úroveň od přelomu let 2021 a 2022. Tento vývoj souvisel s očekáváním trhu ohledně rychlejšího poklesu sazeb hlavních centrálních bank včetně České národní banky. Vývoj otevírá prostor pro rychlejší pokles hypotečních sazeb, což naznačují již únorová čísla z hypotečního trhu, kdy realizovaná průměrná sazba u uzavřených smluv meziměsíčně klesla nejrychleji od začátku loňského roku,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Vzhledem k vývoji inflace a úrokových sazeb na trhu lze očekávat pokračující pokles hypotečních sazeb, který bude zájem o hypotéky zvyšovat, míní manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková. Zároveň předpokládá, že hypoteční trh může na konci druhého kvartálu oživit i blížící se termín účinnosti zákona týkajícího se předčasného splacení hypotéky, který se bude vztahovat na nové úvěry a úvěry po refixaci.

I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké. Na podobných či mírně vyšších úrovních se naposledy nacházely v letech 2008 a 2009. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se rovněž v důsledku posledního vývoje tržních úrokových sazeb dostaly citelněji pod šestiprocentní hranici a v některých případech se objevují i nabídky pod pěti procenty, vyplývá z dat Hypomonitoru.

Průměrná hypotéka v únoru mírně klesla na 3,38 milionu korun, nadále však patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Nejvyšší průměrná výše hypotéky byla v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy byla 2,83 milionu korun.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky zhruba o 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5600 korun.

Reklama

Doporučované