Hlavní obsah

Benzin i nafta jsou nejdražší v historii. Ceny tlačí válka na Ukrajině

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Pohonné hmoty v ČR jsou nejdražší v historii. Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny ropy i v úterý pokračují v silném růstu. V České republice je tak nyní benzin a nafta nejdražší v historii. A ceny tuzemských paliv mohou v růstu ještě pokračovat.

Článek

Kvůli válce mezi Ruskem a Ukrajinou ropa nadále zdražuje. Obavy z možného přerušení dodávek z Ruska jsou totiž silnější než současná jednání o uvolňování světových zásob ropy. Ceny pohonných hmot tak aktuálně vyskočily na nová maxima.

Krátce před 13:00 středoevropského času cena severomořské ropy Brent vykazovala růst o 5,3 procenta zhruba na 103,20 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI si pak připisovala 4,4 procenta a pohybovala se kolem 99,86 dolaru za barel.

Drahá paliva

Prudké zdražování pohonných hmot podle odhadu analytiků nejspíše nekončí, cena benzinu může zdražit až k 50 korunám za litr, pokud Rusko omezí dodávky ropy. Průměrná cena pohonných hmot je nyní podle dat společnosti CCS nejvyšší v historii.

Litr benzinu Natural 95 se v pondělí v Česku prodával průměrně za 38,82 koruny. Průměrná cena tak překonala dosud rekordní cenu ze září 2012, kdy se benzin prodával za 38,56 koruny za litr. Na historickém maximu byla v pondělí také cena nafty, jeden litr stál v průměru vůbec poprvé více než 38 korun.

Důvodem tak dramatického zdražování tuzemských pohonných hmot je právě zdražování ropy na světových trzích, ale také oslabení koruny kvůli válce na Ukrajině.

„Křehká situace na Ukrajině a sankce proti finančnímu a energetickému sektoru uvalené na Rusko budou udržovat energetickou krizi a ceny ropy v nejbližší době nad 100 USD za barel a možná i výše, pokud konflikt bude nadále eskalovat,“ uvedla analytička firmy Rystad Energy Louise Dicksonová.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Odběratelé ruské ropy se potýkají s několika problémy. Prvním jsou potíže, jak vlastně za ropu platit v době, kdy jsou na Rusko uvaleny sankce, které značně omezují bankovní transakce. Druhým je akutní nedostatek plavidel pro přepravu. Náladu na trhu však podpořilo, že Spojené státy a jejich spojenci jednají o koordinovaném uvolnění zásob ropy. Chtějí tak zmírnit narušení dodávek. Uvolnění by mohlo činit 60 až 70 milionů barelů, uvedla média.

V úterý se také mimořádně schází členové Mezinárodní agentury pro energii (IEA), aby projednali, jakou roli mohou hrát při stabilizaci trhu s ropou. Rusko vyváží denně čtyři až pět milionů barelů ropy a dva až tři miliony barelů rafinovaných produktů.

Reklama

Doporučované