Hlavní obsah

Bojkot v Malajsii nás stál miliony, hlásí McDonald’s a žaluje hnutí

Foto: Sorbis, Shutterstock.com

Logo McDonald’s na ulici v Kuala Lumpur.

Reklama

Malajsijské zastoupení řetězce McDonald’s zažalovalo propalestinské hnutí, které vyzývalo k bojkotu restaurací kvůli jejich údajnému spojení s Izraelem. McDonald’s tvrdí, že mu tak v Malajsii vznikly škody ve výši 1,3 mil. dolarů.

Článek

Hnutí BDS Malaysia čelí v zemi žalobě tamního držitele licence řetězce rychlého občerstvení McDonald’s za sérii příspěvků na sociálních sítích, které měly fastfood a další značky spojovat s izraelskou vojenskou operací v Pásmu Gazy a vyzývat zákazníky k bojkotu.

Ve většinově muslimské zemi, která je podle Reuters známá jako věrný zastánce Palestinců, výzvy k bojkotu podle McDonald’s způsobily škody v hodnotě 1,31 milionu dolarů (přes 29 milionů korun). Hnutí podle řetězce šířilo „lživé a pomlouvačné výroky“, které způsobily pokles zisků, propouštění a další škody.

Podobné bojkoty jsou podle Reuters rozšířené v celé řadě muslimských zemí a útočí na vícero značek, které obviňují z podpory izraelského vpádu do Pásma Gazy, jenž následoval po teroristických útocích 7. října, které má na svědomí hnutí Hamás.

BDS Malaysia reagovalo prohlášením, že „kategoricky odmítá“, že by se nějak podílelo na hanobení společnosti a rozhodnutí v tomto sporu ponechá na soudu. Organizace podle Reuters uvádí, že usiluje o „ukončení mezinárodní podpory izraelského útlaku Palestinců a vyvinutí tlaku na Izrael, aby dodržoval mezinárodní právo“.

Reklama

Doporučované