Hlavní obsah

Boj o nejdražší dům světa pokračuje. Aukci prý zhatily drby o Gatesovi

Podívejte se na dům, který mohl být nejdražší na světě, ale v aukci nikdo nepřihodil.Video: Jan Marek

 

Reklama

Zatímco herní průmysl tento týden zažil největší obchod historie za 1,5 bilionu korun, realitní trh, který také útočil na zlomení jednoho cenového rekordu, ochladl. Palác v Římě za miliardy v aukci nikdo nechtěl.

Článek

Šestipatrový dům se zahradou o ploše 2800 metrů čtverečních stojí poblíž prestižní římské ulice Vittorio Veneto, kde sídlí například americká ambasáda.

Známý je mimo jiné tím, že skrývá nástěnnou malbu s Jupiterem, Neptunem a Plutem z roku 1597 italského malíře Caravaggia. Jen ta má coby jediná od tohoto autora na světě podle odhadů cenu až 310 milionů eur, což je hodnota skoro poloviny všeho umění, soch a dalších obrazů, na pozemcích domu. Celkem by se v paláci Villa Aurora měly nacházet kousky za 670 milionů eur, tedy asi 16,4 miliardy korun.

Dům přeplněný uměním za miliardy

„Ve vstupní hale je mistrovské dílo od Zuccariho, to byl přední manýristický malíř. Od toho přecházíte do období baroka o patro výš. Řekla bych, že to je docela úchvatné. Freska Aurora je veledílo od Guercina. A v další místnosti máte Valesia. Ve slunečním pokoji máme pět bas-reliéfů ze Zahrad Sallust, které jsou každý staré dva tisíce let, z časů Římské říše. A navíc stojíte na základech vily Julia Caesara, kde měl románek s Kleopatrou,“ popisovala dům pro agenturu AP princezna Rita Boncompagni Ludovisi, vdova po jeho zesnulém majiteli.

Palác, pozůstatek rozsáhlejšího komplexu Villa Ludovisi, pochází ze 16. století, kdy ho nechal kardinál Francesco Maria del Monte postavit na místě dřívější vily Caesarovy vily. Dům přetékající hodnotným uměním znalci ocenili na 471 milionu eur, tedy asi 11,5 miliardy korun – čímž aspiroval na titul nejdražší nemovitosti na světě. A přesto byla prezentována coby výhodná koupě.

Jediný háček? Dát zlomek peněz na renovaci

Úspěšný dražitel se toto úterý mohl stát majitelem několika dopisů od Marie Antoinetty či sochy Michelangela na zahradě. Jedinou jeho povinností by bylo dát 11 milionů eur ze svého na renovaci poškozených částí paláce. Což je oproti ceně všeho umění v domě stále zlomek. Z dražitelů přitom nebyl nikdo ochotný složit ani 353,276 milionu eur jako navrženou otevírací nabídku, která aukci startuje a bývá značně pod cenou.

„Myslím, že pokud zaplatí 353 milionů a 275 tisíc eur za tuhle vilu, nebudu už k tomu mít moc co dodat,“ říkala princezna Ludovisi ještě den před aukcí.

„Asi jsem se s tím už smířila a udělala jsem vše pro to, aby se zachovala. I kdyby z ní snad udělali nějaký nadstandardní hotel nebo cokoliv, co budou chtít, budou ji muset kompletně opravit a budou pod bedlivým dohledem ministerstva kultury. Takže myslím, že tu nebudou moci dělat diskotéky nebo tak něco. Myslím, že lidé, co sem přijdou, budou respektovat tu historii, umění a velký odkaz tohoto rodu,“ dodala princezna.

Klepy o Gatesovi i sultánovi. A lidé chtějí palác pro sebe

Jeden z možných důvodů neúspěšné aukce může být prý to, že sama italská média šířila falešné zprávy o tom, že se přihazovat chystá i čtvrtý nejbohatší člověk světa Bill Gates či z druhé strany zeměkoule brunejský sultán. Také ale mohla zvítězit vůle lidu.

Přes 38 tisíc milovníků umění totiž podepsalo petici vyzývající, aby se do dražby zapojila vláda, palác sama odkoupila a zpřístupnila památku i díla veřejnosti. Vláda se zřejmě sice nezapojila, ale podle práva má možnost dům koupit i po aukci, a to za stejnou cenu. Podle serveru BBC však Itálie pravděpodobně stále nemá peníze ani na to, aby Villu Aurora koupila s cenou sníženou o 20 procent, se kterou se bude znovu dražit 7. dubna.

Nejdražším domem na světě tak stále zůstává rezidence Ho Tung Gardens, která se v roce 2015 prodala za 477 milionů liber, což je v přepočtu asi 14,4 miliardy korun. Nepřekoná ho už nejspíš ani luxusní soukromá rezidence The One v Los Angeles, kterou chtěl její zadlužený majitel a současně developer původně prodat za 500 milionů dolarů, tedy skoro 11 miliard korun, ale kvůli absenci zájemců se bude od 7. února dražit s cenovkou 295 milionů dolarů.

Spor o vlastnictví paláce

Palác Villa Aurora se uvolnil k prodeji až po třech letech od smrti jeho majitele prince Nicola Ludovisiho ze šlechtického rodu potomků papeže Řehoře XV., který vlastnil dům po generace až do roku 2018. Nárok na něj si dělala jak princova třetí manželka Rita, tak jeho tři synové z prvního manželství.

Podle vdovy bylo přáním jejího chotě, aby v domě mohla strávit zbytek života, jelikož se 15 let podílela na jeho restaurování, nebo aby si pak v případě prodeje rozdělila výnos právě s jeho syny. Soud však nakonec kvůli sporům rozhodl pro předčasnou aukci.

Princezna Rita Ludovisi si prý sama přeje, aby palác raději vlastnil stát. Dům poprvé spatřila v roce 2003, kdy na něm s Nicolem, kterého si vzala o šest let později, začali pracovat. Předtím se živila jako herečka a novinářka ve Spojených státech, odkud sama pochází. Server BBC dodává, že se v roce 1998 podílela na prodeji budovy General Motors v New Yorku tehdy ještě podnikateli Donaldu Trumpovi.

Reklama

Doporučované