Hlavní obsah

Černý víkend pro skiareály. K teplu se přidal vítr, sezona skončí ztrátou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Lyžování v tuto chvíli připomíná spíš jarní lyžovačku. Areály bojují o každý centimetr technického sněhu.

Reklama

aktualizováno •

Teplo, déšť, úbytek sněhu a do toho ještě vítr. Lyžařské areály neměly šťastný víkend. V neděli se nelyžovalo ani ve Špindlerově Mlýně, provoz zastavilo více než 50 procent areálů.

Článek

Ve Špindlerově Mlýně se tento víkend lyžovalo pouze v sobotu, kdy přišly tisíce lyžařů. V neděli už ale kvůli silnému větru lanovky nejezdily a až na jednu sjezdovku byl areál zavřený.

„Bohužel od dnešních brzkých ranních hodin foukal silný vítr, který znemožnil bezpečný provoz lanovek. Od pondělí budeme mít otevřeno. Vítr přinese poměrně silné ochlazení, což nám umožní zasněžovat,“ řekl pro ČTK vedoucí areálu René Hroneš.

Kvůli nepříznivému počasí měl dnes zavřeno také skiareál Buková Hora na Orlickoústecku, déšť spláchl i Tanvaldský Špičák, na Lipně se od soboty lyžuje jen na sjezdovce Jezerní. 

Přerušení provozu kvůli dopadům teplého počasí dnes oznámili provozovatelé skiareálů Čeřínek u Jihlavy a Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, vydatný noční déšť zhatil lyžování také na Ještědu v Liberci. „Od 16. ledna je Skiareál Ještěd dočasně mimo provoz. Vidíme se nejpozději příští víkend, a to v plné kondici,“ stojí na stránkách areálu.

Právě k následujícím dnům provozovatelé areálů a vlekaři vzhlížejí s nadějemi. Slibují totiž ochlazení. Teploty budou v noci padat pod nulu, od úterý pak mají být denní maxima nula až pět stupňů. Některé areály se proto chystají uměle zasněžovat už v noci z neděle na pondělí, případně z pondělí na úterý.

Sezona se ztrátou

Zatím totiž zimní sezona nevychází podle představ. Už začátkem týdne byla otevřena pouze polovina areálů, o víkendu to bylo podobné. “ Jelo 47 středisek z 96, které se sledují," řekl šéf Asociace horských středisek Libor Knot s tím, že očekává, že do dalšího víkendu se dosněží. V tuto chvíli totiž areály, které fungují i přes mimosezonní slevy většinou hlásí pokles zájmu – podmínky jsou totiž špatné.

Například v Kvasejovicích se lyžuje jen v části areálu a o víkendu tam moc lidí nepřijelo. „Už meleme z posledního, ale vypadá to nadějně,“ uvedl pro ČTK provozovatel Petr Kroužil s poukazem na očekávané ochlazení.

Jak řekl pro Seznam Zprávy už dříve Libor Knot, nabrané ztráty provozovatelé doženou jen těžko. „Musíme počítat s tím, že první polovina ledna vypadne, a to už je v součtu s ne úplně dobrými Vánocemi velký problém, který se nedá dohnat,“ řekl Knot.

Reklama

Doporučované