Hlavní obsah

„Pro tuto chvíli je dobojováno, prohráli jsme.“ Polovina českých areálů nejede

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Sezona ve skiareálech teď připomíná jarní lyžovačku. Sněhu ubývá a zelených míst přibývá.

Reklama

K dnešnímu dni funguje už jen polovina českých skiareálů. I ty ale omezují provoz. Ztráty, které v minulých týdnech resorty nabraly, už podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota , do konce sezony nedoženou.

Článek

Mezi zelenými kopci svítí bílý pás technického sněhu. Při denních teplotách přes pět stupňů ale i tady přibývá zabahněných míst, se kterými každou noc statečně bojují místní rolbaři. Do toho občas prší, a protože nemrzne ani v noci, není možné spustit umělé zasněžování. Přesto se SkiResort Černá hora – Pec drží a hlavní sjezdovky jsou stále v provozu. A na nich i tisíce lyžařů. Tak to alespoň vypadalo uplynulý víkend 7. a 8. ledna.

„Po dvou letech covidu jsme měli velké očekávání, ale to se hlavně kvůli sněhu nenaplnilo. Situace ale není ještě tak špatná. Zatím se lyžuje a lidé pobyty neruší,“ říká Patrik Šíla, provozovatel Penzionu U Vleku Javor v Peci pod Sněžkou.

To na Klínovci před víkendem skiareál uzavřeli. „Pro tuto chvíli je dobojováno, prohráli jsme. Ráno to vypadalo pouze na omezení kvůli síle větru, ale v kombinaci s vydatným deštěm a jarními teplotami nás to připravilo o zbytky sjezdovek,“ stojí v oficiálním vyjádření areálu na facebooku. Stojí i krušnohorský Boží Dar či šumavský Hochficht.

Polovina areálů už stojí

A rozhodně nejde o jediná místa v zemi, v níže položených místech se už lyžuje jen výjimečně, téměř bez sněhu jsou i mnohé běžecké tratě. „O víkendu bylo v provozu přes 60 procent středisek a k dnešnímu dni už funguje jen 51 procent lyžařských středisek,“ říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR, s tím, že současná obleva je extrémně dlouhá, a i když je před provozovateli areálů stále ještě téměř celá hlavní sezona, už teď je jasné, že letošní zima mezi ty nejúspěšnější patřit nebude. Areály do ní totiž vstupovaly po dvou letech covidu a navíc v době drahých energií a vysoké inflace.

Patrik Šíla, provozovatel Penzionu U vleku Javor, komentuje aktuální lyžařskou sezonu.Video: Zuzana Hodková

„Už je 9. ledna a nevypadá to, že během dvou tří dnů se počasí změní. Musíme počítat s tím, že první polovina ledna vypadne, a to už je v součtu s ne úplně dobrými Vánocemi velký problém, který se už nedá dohnat,“ dodává Knot.

Jeho slova potvrzuje i René Hroneš, šéf největšího lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně, kde je v provozu osm z 18 sjezdovek a návštěvnost zhruba na polovině toho, co by jinak přinesla „standardní“ zima.

„Výpadek návštěvnosti zejména mezi Vánocemi a silvestrem byl kvůli oblevě obrovský, a to nejenom ve Špindlu, ale ve všech střediscích. Celkově to bude mít negativní vliv na rozvoj a investice všech skiareálů. Sezona má dva hlavní vrcholy a o ten první – mezi Vánocemi a silvestrem – jsme z velké části kvůli počasí přišli. Tohle už v únoru jednoduše nedoženeme,“ dodává Hroneš.

Čekání na sníh

Areály, které zůstávají otevřené, mají často omezený provoz, a tak nabízejí permanentky za mimosezonní ceny nebo se slevou. Podle Libora Knota ale zatím nehrozí, že by se kvůli současnému počasí měli provozovatelé dostat do existenčních problémů. I tam, kde mají teď zavřeno, tak čekají na sníh a věří, že se dožene maximum.

„Zima ještě neskončila. Covid jsme s pomocí státu přežili, letošní sezonu zatím hodnotit nebudeme, protože nekončí. Sníh napadne a budeme zas fungovat normálně. Teď lyžujeme na sjezdovce číslo pět a hosté pobyty neruší,“ dodává Vladimír Kasík, ředitel Ski&Bike Špičák, kde kvůli nedostatku sněhu v minulém týdnu zastavili sedačkovou lanovku, ale lyžuje se na rodinné sjezdovce Spodní Šance.

Zákazníci zatím hoteliéry a majitele penzionů drží a pobyty hromadně neruší. I když místo lyžování vyrážejí spíše na procházky.

„Sezona ve Ski centru Bublava – Stříbrná se zastavila na konci týdne. Bohužel situace není dobrá nikde. Po letech covidu je ještě horší, protože rezervy již byly vyčerpány. Ještě jsou, ale dva měsíce před námi a hlavní sezona je únor a část března. Věříme, že nám počasí pomůže. Na ohrožení investic je ještě brzo. Uvidíme, jaká bude dál situace. Pokud jde o ubytováni, tak rezervace zatím hromadně rušeny nejsou,“ říká Vladimír Keblůšek, majitel horského penzionu Bublava.

Reklama

Doporučované