Hlavní obsah

České automobilky: Plán EK na snížení emisí nákladních aut je nerealistický

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Tuzemské automobilky považují nový plán Evropské komise na snížení emisí oxidu uhličitého u nově vyráběných těžkých nákladních aut do roku 2040 o 90 procent za nerealistický.

Článek

Sdružení automobilového průmyslu v dnešní tiskové zprávě uvedlo, že plány Evropské komise na snížení emisí oxidu uhličitého jsou až příliš ambiciózní. Za nerealistické označilo nejen záměr snížit emise u nově vyráběných těžkých nákladních aut do roku 2040 o 90 procent, ale i požadavek na produkci pouze bezemisních městských autobusů v roce 2030 nebo snížení emisí do tohoto roku o 45 procent.

Více než 78 procent přepravy zboží a osob v EU je podle sdružení uskutečňováno po silnicích. Navržené změny se tak dotknou nejen výrobců, ale i provozovatelů přepravy a především pak obyvatel a firem, pro které to bude představovat zdražení zboží a služeb.

„Skutečná dekarbonizace silniční dopravy přitom vyžaduje výrazně více než jen zpřísnění cílů CO2 pro výrobce. Samotná technologie dnes není brzdou přechodu ke klimatické neutralitě. Tím je v tuto chvíli jak nedostatek zdrojů, zejména baterií, ale i faktická neexistence potřebné dobíjecí a plnicí infrastruktury. Současně zcela chybí podmínky, které by provozovatele dopravy motivovaly ke změně jejich vozového parku, ať již jde o daňové prostředí, či dostupnost infrastruktury,“ uvedlo sdružení.

Výrobci proto apelují na českou vládu, aby se zasadila o úpravu návrhu. Navrhují stanovit požadavek na snížení emisí oxidu uhličitého pro těžké vozy do roku 2035 o 40 procent proti roku 2019 a do roku 2040 o 50 procent. Dále chtějí odstranit předčasný zákaz spalovacích motorů pro kategorii městských autobusů a posunout jej nejméně do roku 2035. Návrh by se také neměl vztahovat na zvláštní vozidla, tedy například hasičů nebo vojáků. Zároveň by jej chtěli doplnit o mechanismus, který by v duchu technologické neutrality zohlednil potenciál využití obnovitelných / CO2 neutrálních paliv.

„Automobilový průmysl snad nikdy v historii nebyl v tak komplikované situaci jako nyní. Mimo výpadky ve výrobě, dané přetrvávajícím globálním nedostatkem čipů či dopady vysokých cen energií a materiálů, jsou výrobci vozidel doslova zahlceni nadměrným množstvím příchozí evropské legislativy. Zejména pak v kontextu nedávného návrhu nových emisních norem Euro 7/VII považujeme požadavek na rychlost snižování emisí CO2 za extrémně tvrdý,“ uvedl člen představenstva sdružení a generální ředitel Iveco ČR David Kříž.

Komerční silniční doprava je podle automobilek mezipodnikový trh řízený poptávkou a tlakem na nízké TCO (celkové náklady na vlastnictví a provoz vozidla). Provozovatelé dopravy na bezemisní vozidla rychle přejdou za situace, kdy infrastruktura pro dobíjení/doplňování paliva již nebude považována za překážku a celkové náklady na vlastnictví budou jednoznačně ve prospěch bateriových elektrických či vodíkových vozidel.

Návrh, který je součástí tzv. Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), musí schválit členské státy a Evropský parlament.

Reklama

Doporučované