Hlavní obsah

Němečtí strojvedoucí budou stávkovat. České dráhy radí odložit cesty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve středu ve 22:00 začne stávka německých železničářů za vyšší mzdy organizovaná odborovým svazem GDL. Dojde tak k výpadkům spojů z Německa do Česka.

Článek

Němečtí strojvedoucí se rozhodli vstoupit do stávky, která se uskuteční od středečních 22.00 a skončí zítra v 18:00. Protest organizuje odborový svaz GDL. Spoje budou kvůli stávce omezené, ale soukromým a regionálním dopravcům se potíže se stávkou vyhnou.

Kvůli stávce se zruší přibližně 30 spojů, které nebudou nahrazeny jinou alternativní dopravou. Na regionální lince Praha–Berlín (EuroCity) nastanou potíže pro pasažéry až u Drážďan. Týká se to spojů mezi Prahou a Berlínem a v regionální dopravě vlaků mezi Chebem a Norimberkem.

Tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský pro Seznam Zprávy uvedl, že výluka se dotkne zhruba stovky českých pasažérů.

„Vlaky dálkové dopravy dopravce DB Ferverkehr v Německu krátce před stávkou, v době stávky a v některých případech i krátce po ukončení stávky nepojedou, popřípadě budou sestaveny z jiných souprav. Doporučujeme cesty v období stávky do a z Německa provést během 15. listopadu dopoledne, nebo je odložit až na pátek 17. listopadu,“ uvádějí ČD na svém webu.

ČD také doporučily, aby cestující sledovali aktuální informace na webových stránkách a pro cesty v Německu také na webu DB. Jízdenky vydané v předprodeji z a do Německa, v rámci Německa a v tranzitu přes Německo na 15. a 16. listopadu mohou cestující použít kdykoliv od 15. listopadu do 23. listopadu 2023, u jízdenek je zrušena vazba na konkrétní vlak. „Cestujícím doporučujeme pro nové cesty zakoupení místenek,“ uvedl dopravce. Jízdenky bude také možné vrátit beze srážky.

Vedení odborářské organizace GDL vyzvalo ke stávce strojvedoucí lokomotiv, vlakový personál, výpravčí a další profesní skupiny ve společnosti DB Netz.

„Nespokojenost zaměstnanců je značná, jejich obavy jsou oprávněné,“ řekl Weselsky. „Každý, kdo se domnívá, že může cynicky hrát o čas na úkor zaměstnanců, se mýlí. Nyní je čas dosáhnout zlepšení, není prostor pro otálení!“

Reklama

Doporučované