Hlavní obsah

Prodej aut v Rusku prudce vzrostl, lidé nejvíce kupovali Lady

Foto: FedotovAnatoly, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Prodej nových osobních automobilů v Rusku se v loňském roce zvýšil o 69 procent na 1,06 milionu vozů. Oznámila to dnes ruská analytická společnost Autostat.

Článek

Navzdory silnému růstu zůstal ruský automobilový trh vloni hluboko pod úrovní z roku 2021, tedy z doby před zahájením ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Prodej nových osobních automobilů v Rusku se tak v roce 2023 sice zvýšil o 69 procent na 1,06 milionu vozů, před invazí na Ukrajinu se ale v Rusku prodalo 1,51 milionu vozů, uvedla agentura Reuters.

Ruský automobilový sektor se tak v loňském roce pouze částečně zotavil z negativních dopadů západních sankcí a z odchodu řady západních automobilek. Předloni se prodej nových osobních automobilů v Rusku propadl o 59 procent zhruba na 626 300 vozů.

Mezera vzniklá odchodem západních výrobců uvolnila prostor čínským automobilkám, které tak ovládly více než polovinu ruského trhu. Podíl čínských automobilek už ale zřejmě dosáhl vrcholu, protože výroba automobilů v Rusku se začala zotavovat, napsal Reuters.

Jedničkou na ruském trhu vloni zůstala domácí značka Lada, jejíž prodej dosáhl zhruba 324 400 vozů. Druhé místo obsadila čínská značka Chery s prodejem kolem 119 000 aut. Za ní následovala čínská značka Haval, která v Rusku prodala zhruba 111 700 vozidel.

Reklama

Doporučované