Hlavní obsah

Škoda Auto musí kvůli válce omezit výrobu. Nemá díly

Foto: Škoda Auto

Omezení výroby se týká například elektrického Enyaqu. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu musí největší česká automobilka omezit výrobu, protože nemá od dodavatelů díly.

Článek

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. Škoda Auto to uvedla v tiskovém prohlášení.

Automobilka v tuto chvíli daruje deset milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni, aby přispěla na pomoc Ukrajině.

„Koncern Volkswagen, včetně automobilky Škoda Auto, přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců je naší nejvyšší prioritou,“ uvedla Škoda Auto.

Pro český autoland jde o další špatnou zprávu, protože se krize na Ukrajině spojila s přetrvávajícím nedostatkem dalších dílů, především čipů. Zatím se z této rány nevzpamatoval, protože lednová výroba byla nejslabší od roku 2019, tedy 92 657 vozů. V samotné Škodě Auto spadla výroba meziročně o 13 procent na 62 352 aut.

Šéf nákupu mladoboleslavské automobilky Karsten Schnake neskrýval ještě před týdnem optimismus a věřil, že ve druhé polovině roku se podaří všechny dodavatelsko-odběratelské řetězce obnovit a že čipů bude dostatek.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované