Hlavní obsah

Sociálky končí s papírováním. Jestli živnostníci dluží, se dozvědí online

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Česká správa sociálního zabezpečení zdigitalizovala proces kontroly, jestli drobní podnikatelé platí na sociálním pojištění to, co mají. Zjednodušilo se také podání přehledu o zaplaceném pojistném za předchozí rok.

Článek

Digitalizace státu postoupila o další malý krůček kupředu. Život se tentokrát trochu zjednoduší osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) už totiž přestala živnostníkům a jiným OSVČ posílat poštou složité výkazy o tom, kolik dali a mají dáti. Přehled o předepsaných a zaplacených zálohách na důchodové pojištění za poslední dva roky se totiž zobrazí online. Stačí se přihlásit na ePortál ČSSZ.

„Přihlášení je jednoduché, stačí datová schránka nebo Identita občana,“ informovala mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová. Což znamená mít bankovní identitu nebo jakýkoli jiný elektronický prostředek ztotožnění na dálku.

Jak se přihlásit na ePortál ČSSZ

  • Přes datovou schránku
  • Přes Identitu občana (bankovní identita od Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Moneta Money Bank či Raiffeisenbank / mobilní klíč eGovernmentu / eObčanka / NIA ID / International ID Gateway / karta Starcos / MojeID)

Podle daňové poradkyně společnosti Kodap Pavlíny Novákové ČSSZ představila službu, která tu měla být už dávno. „Státu uspoří peníze za každoroční rozesílky inventarizačních výpisů. Služba bude dostupná celý rok a umožní podnikatelům i jejich účetním průběžně kontrolovat platby. Přihlášení do systému je navíc jednoduché. Rozumné je také propojení s interaktivním formulářem pro podání ročního hlášení o příjmech,“ hodnotí novinku daňařka.

Kdo chce, dostane i papír

„Jde ovšem také o další tlak na starší generaci, která má s orientací v digitálním světě pochopitelné problémy. ČSSZ ale neavizuje žádné omezení osobního kontaktu s úředníky Okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) ani možnost podání hlášení na tištěném formuláři,“ podotkla.

Klasicky poštou dostanou přehled o zaplacených zálohách a případném dluhu už jen ty OSVČ, které o to požádají. „Pokud se OSVČ obrátí na svou místně příslušnou OSSZ, a to buď osobně, e-mailem, nebo telefonicky, tak jí příslušná OSSZ Informaci o zaplacených zálohách na pojištění OSVČ zašle dle OSVČ zvoleného způsobu. Nehrozí tedy, že by se OSVČ bez možnosti přihlášení se k elektronické službě k údajům nedostala,“ ujistila Drmolová.

Pro připomenutí: všichni podnikatelé, tedy i OSVČ, budou muset mít datovou schránku od roku 2023 povinně. Budou tedy muset mít i některý elektronický prostředek pro vzdálenou identifikaci, aby se do své datovky dostali.

Foto: Seznam Zprávy

Informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ. Ilustrační foto.

OSVČ si takto může zobrazit zálohy a úhrady za roky 2021 a 2022. Pokud chce vidět i starší údaje, musí překliknout do služby „Inventura pohledávek OSVČ za kalendářní rok – historické údaje do roku 2020“. Zobrazí se výpis minimálních předpisů záloh na důchodové pojištění a skutečně zaplacených záloh na důchodové pojištění za vybraný kalendářní rok, včetně stavu pohledávek. „Tato služba ale již není dále aktualizována. Zobrazení starších údajů do roku 2015 ČSSZ neplánuje,“ uvedla k tomu Drmolová.

Podnikatelé, kteří dosud nepodali Přehled o příjmech a výdajích za loňský rok, také pro rok 2022 uvidí rozpis záloh jen do srpna včetně. „Předpis zálohy na pojistné na důchodové pojištění platí do měsíce, ve kterém bude nebo by měl být podán přehled za předcházející kalendářní rok. Pokud pak OSVČ na roce 2022 vidí jen předpisy záloh na pojistné do srpna, tj. do měsíce poslední lhůty pro podání přehledu, znamená to, že doposud nepodala přehled za rok 2021, a proto není nový předpis záloh na pojistné znám,“ vysvětluje Drmolová.

Přehled o příjmech a výdajích podáte za pár kliků

Přehled o příjmech a výdajích se dá díky vylepšení ePortálu ČSSZ podat jednodušeji než dříve. Pod předpisem záloh je tlačítko Podat přehled za rok 2021. Když na něj kliknete, otevře se předvyplněný formulář, kde jsou načtené údaje v hlavičce (číslo pojištění, jméno, adresa, kontakty) a také suma zaplacených záloh na důchodové pojištění. Na vás je pak vyplnit příjmy a výdaje za loňský rok a další potřebné informace o vašem podnikání.

Foto: Seznam Zprávy

Informace o zaplacených zálohách na důchodové pojištění OSVČ. Ilustrační foto.

Do budoucna chce ČSSZ podání Přehledu dál zjednodušit. „V podobě automatických logických kontrol identifikace podávajícího, což by celý proces podání značně urychlilo,“ uvedla Drmolová.

ePortál ČSSZ také projde grafickým redesignem a rozšíří se o nové funkce, jako například eSlužba, která umožní OSVČ nahlédnout do Vyúčtování záloh na pojistné na důchodové pojištění. Dále ePortál ČSSZ nově nabídne funkci Moje dokumenty, díky které bude mít člověk přístup k autorizovaným dokumentům od ČSSZ. Součástí bude i zasílání notifikací e-mailem.

Reklama

Doporučované