Hlavní obsah

Hypotéky stojí na bodě mrazu. Trhu by pomohl vánoční zázrak

Foto: Seznam Zprávy

Hypoindex 11/2023.

Reklama

Zájemci o vlastní bydlení, kteří vyčkávají na levnější hypotéky, možná dostanou od centrální banky vánoční dárek. Česká národní banka (ČNB) by v prosinci mohla snížit základní sazbu, banky by reagovaly.

Článek

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu klesá šestý měsíc v řadě. Oproti letošnímu říjnu klesla o čtyři bazické body na 6,01 procenta. Optikou toho, jak se výše úrokové sazby promítá do měsíčních splátek, jde prakticky o stagnaci.

Například měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,01 procenta by zlevnila o 68 korun na 22 582 korun.

„Hypoteční sazby i nadále víceméně stagnují, protože pokles Swiss Life Hypoindexu o čtyři bazické body na současnou hodnotu 6,01 procenta je změnou spíše kosmetickou. Stojí za ní mimo jiné velmi krátkodobá nabídková akce jedné z bank, které Swiss Life Hypoindex tvoří. Obecně však banky i nadále kopírují chování ČNB, která na svém listopadovém zasedání opět ponechala sazby na stávajících hodnotách,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

Celkově se však podle Jiřího Sýkory hypoteční splátka v letošním roce snížila v průměru už téměř o 700 korun.

„Nejvýraznější pokles zaznamenala v březnu, kdy klesla průměrná nabídková sazba hypoték o desetinu a splátka tak zlevnila na 23 131 korun. Pod hranici 23 tisíc korun se ale splátka hypotéky dostala až v srpnu,“ říká Jiří Sýkora.

Nejvýrazněji zlevnily hypotéky fixované na tři roky

Nejvýraznější pokles úrokových sazeb zaznamenaly hypotéky fixované na tři roky, a to v průměru o 0,13 procentního bodu. Úrokové sazby hypotéky do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti klesly na 5,91 procenta a u hypoték pro mladé do 36 let na 6,26 procenta.

Vánoční dárek od ČNB?

Za trendem stagnujících úrokových sazeb stojí rozhodnutí bankovní rady České národní banky, která se začátkem listopadu rozhodla základní sazby opět ponechat beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na úrovni sedmi procent. Poslední šanci na snížení úrokových sazeb v letošním roce bude mít ČNB na měnověpolitickém zasedání 21. prosince.

„ČNB uvedla, že s velkou pravděpodobností ke snížení sáhne na příštím, tedy prosincovém zasedání. Ovšem dopředu upozorňuje na to, že toto případné snížení bude, alespoň zpočátku, velmi pozvolné. Na bankách potom bude, zda případné snížení promítnou do sazeb hypoték okamžitě jako takový vánoční dárek klientům, nebo počkají se snížením až na rozjezd hypotečního trhu na počátku roku 2024,“ komentuje Sýkora.

Pokud ČNB skutečně v prosinci přistoupí ke snížení základní sazby, bude se zřejmě podle očekávání odborníků jednat pouze o pokles o čtvrt procentního bodu. Základní sazba by tak mohla klesnout na 6,75 procenta.

Přestože banky nedočkavě vyhlížejí oživení hypoteční trhu, snížení základní sazby o čtvrt procentního bodu by se v hypotečních sazbách nemuselo bezprostředně příliš projevit, ať už to bude před, či po Vánocích. Většina bank má totiž podle odborníků ze Swiss Life Select určitý očekávaný pokles sazeb v hypotékách již započítaný. Na druhou stranu i sebemenší impulz od ČNB je pro hypoteční trh dobrou zprávou, že období vysokých sazeb končí.

Reklama

Doporučované